210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Επίσκεψη του επικεφαλής του WIPO στην Αθήνα και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υψηλόβαθμους αξιωματούχους

H Διανοητική Ιδιοκτησία, πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την Ελλάδα
Κατόπιν πρόσκλησης από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), και με την υποστήριξη του εποπτεύοντος Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τη χώρα μας επισκέφτηκε την Πέμπτη, 21.03.2019, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization – WIPO), Dr. Francis Gurry. O κ. Gurry είχε σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου για τη Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υψηλόβαθμους αξιωματούχους με αρμοδιότητα στους διάφορους τομείς της ΔΙ.
Στις συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, αναδείχθηκε συνολικά, ο κομβικός ρόλος της διανοητικής ιδιοκτησίας για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της δημιουργίας, και το πώς η Ελλάδα μπορεί να την αξιοποιήσει για την υποστήριξη ενός αναπτυξιακού μοντέλου βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και με έμφαση στην οικονομία της γνώσης.
Πιο συγκεκριμένα, στην επίσκεψη και συνομιλία που είχε ο Dr. Gurry με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τονίσθηκε η σημασία ίδρυσης της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως μέσου για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Η Ακαδημία θεσμοθετείται σε ένα κρίσιμο σημείο για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και εισάγει τον θεσμό του Πιστοποιημένου Σύμβουλου Ευρεσιτεχνίας. Επίσης, κατά τη συνάντηση οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στις βιομηχανικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε σχέση με την Ασία και τις ΗΠΑ και το πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει μια εθνική πολιτική για την βιομηχανική ιδιοκτησία ειδικά και τη διανοητική ιδιοκτησία εν γένει. Ο Dr. Gurry εξήρε τις προσπάθειες του ΟΒΙ να συνεισφέρει μέσα από το θεσμικό του ρόλο στην αναβάθμιση του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα ειδικά σε σχέση με την ενίσχυση δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας και περιφερειακής ανάπτυξης του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Τέλος, υπογραμμίστηκε η συμβολή της Ελλάδας στην υποστήριξη του έργου και της αποστολής του WIPO.
Στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής του WIPO με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Ι. Δραγασάκη, τονίστηκαν οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η κεντρική θέση που κατέχει η καινοτομία και η οικονομίας της γνώσης για τη νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας μας. Υπογραμμίστηκε η σημασία της δημιουργίας διαβαλκανικών συνεργασιών στον τομέα της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και της συνέχισης των εργασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει. Επίσης, επισημάνθηκαν οι δυνατότητες που ανοίγονται με τις προωθούμενες διατάξεις που αφορούν ανοικτές και δημόσιες άδειες και συμπράξεις εκμετάλλευσης τεχνολογίας, για την προστασία του καταναλωτή, την ενίσχυση της κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας, καθώς και την προώθηση clusters μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Στην συνάντηση του Dr Gurry με τον Αν. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Σ.Πιτσιόρλα, παρουσία του Διευθυντή του WIPO, M.Svantner, έγινε αναφορά στη σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τονίσθηκε ότι είναι η πρώτη φορά που οι επενδύσεις σε Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασαν αυτές του Δημοσίου, κάτι που φαίνεται να οφείλεται στο ότι η κρίση ώθησε τις Ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στην καινοτομία και να ενισχύσουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό. Η συνεργασία της Ελλάδας με τον WIPO θα συνεχιστεί μέσα από ένα νέο σύμφωνο συνεργασίας για την Ακαδημία ΒΙ και την ενίσχυση των ΜμΕ.
Στις συναντήσεις με τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Dr. Gurry, εξέφρασε την υποστήριξη του για το νομοσχέδιο που συζητείται στη βουλή και που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα με έμφαση στη βιομηχανική ιδιοκτησία και την ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς επίσης και για τις λοιπές διατάξεις που προωθούν την καινοτομία, ενώ τέλος τόνισε ότι η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ίδρυση της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, είναι άλλο ένα θετικό βήμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επένδυση που γίνεται σε Ε&Α και προώθηση της καινοτομίας.
Στις παραπάνω συναντήσεις συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ Δρ. Π.Τσιαβός και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ι.Καπλάνης, οι οποίοι είχαν και την πρωτοβουλία για την υψηλού επιπέδου επίσκεψη του Dr. Gurry. Οι δυο αξιωματούχοι του ΟΒΙ τόνισαν τη σημασία της ίδρυσης του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το οποίο έχει ως στόχο το συντονισμό των πολλαπλών φορέων ΒΙ, την εξεύρεση συνεργειών και την προώθηση ενεργητικών πολιτικών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εμπορική αξιοποίηση της έρευνας από ΜμΕ και πανεπιστήμια, καθώς και στην προώθηση της ανοιχτής και κοινωνικής καινοτομίας. Επιπλέον, αναφορά έγινε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΟΒΙ και τη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα των άλλων φορέων.
Εκτός από τον Πρόεδρο του ΔΣ και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΒΙ, στη μεγάλη συνάντηση που έγινε παρευρέθησαν όλα τα μέλη του υπό σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΣυΒΙ): Α. Μακρυκώστας (ΓΓ Βιομηχανίας), Δ. Αυλωνίτης (ΓΓ Εμπορίου), Ν. Αντώνογλου (ΓΓ Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης), Ζ. Τόμπρου (ΓΓ Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας), Μ. Κυπριανίδου (ΓΓ Έρευνας & Τεχνολογίας), και Σ. Θωμαδάκης (Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ). Στις παρεμβάσεις των ομιλητών, συζητήθηκαν οι τρόποι προώθησης μιας αναπτυξιακής ατζέντας για το σύνολο των πτυχών της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας: διπλώματα ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικά σχέδια, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις, ΠΟΠ, γενετικοί πόροι, βιοποικιλότητα, έρευνα και καινοτομία εν γένει. Επίσης, για τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων, συμμετείχαν οι: Μ. Βλαζάκη (ΓΓ Πολιτισμού), Ι. Αντωνιάδης (Πρόεδρος ΟΠΙ), και Μ. Δ. Παπαδοπούλου (Διευθύντρια ΟΠΙ).
Στους άξονες που αναλύθηκαν στις συναντήσεις περίοπτη θέση είχαν η διάδοση της γνώσης, η μεταφορά τεχνολογίας, η περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της «έξυπνης εξειδίκευσης», η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και της βιοποικιλότητας της χώρας μας. Κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν ο στόχος της διαμόρφωσης ενός κοινού οράματος για την προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας για όλους, για μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
[post_gallery]