210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Τετάρτη, 22 Ιανουάριος, 2025

O OBI στο πρώτο Βαλκανικό Forum Θεσσαλονίκης

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας συμμετείχε με ομιλία του Γενικού Διευθυντή, Δρ. Ιωάννη Καπλάνη, στο πρώτο διεθνές  forumμε τίτλο “Διαβαλκανικές Υποδομές & Δίκτυα Συνανάπτυξης – Μοχλοί Προώθησης της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας”, το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Απριλίου 2019 στη Θεσσαλονίκη.
Ο κύριος σκοπός του Forum ήταν η προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας στα πεδία των υποδομών, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020 αλλά και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

O Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ στην ομιλία του με τίτλο «IP, knowledge diffusion, synergies and economic growth παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη συμβολή της διανοητικής και ειδικότερα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε, σημαντικό ρόλο για την προώθησή τους αναμένεται να διαδραματίσει η υπό ίδρυση Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίαςη οποία θα συνδράμει στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της χώρας σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας, αρμοδιότητας του ΟΒΙ. Βασικό κέντρο της Ακαδημίας πρόκειται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Καπλάνης ανέλυσε επιπλέον το ρόλο και τη δυναμική των συνεργιών για την προώθηση της καινοτομίας. Με το νέο νόμο 4605/2019 για τη σύσταση κοινοπραξιών εκμετάλλευσης τεχνολογίας (technology pools), υπάρχει η δυνατότητα να προωθηθούν σχετικές συνεργασίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διαβαλκανικό επίπεδο.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για το σύνολο των χωρών που συμμετείχαν στο Forum, για την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Στόχο του ΟΒΙ αποτελεί η προώθηση ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ κ. Καπλάνης επεσήμανε ότι τόσο το περιφερειακό γραφείο του ΟΒΙ στη Θεσσαλονίκη όσο και το υπό σύσταση στην περιφέρεια της ΑνΜακεδονίας – Θράκης, με βάση τη Ξάνθη και την Κομοτηνή, μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στη διαβαλκανική συνεργασία σε θέματα καινοτομίας και διανοητικής ιδιοκτησίας, με σκοπό την αμοιβαία ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και τη συνανάπτυξη.