210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Τη δημιουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας – Hellenic Industrial Property Academy – προβλέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) υπ΄αριθμ. 31/2019, ΦΕΚ 56/Α/5-04-2019. Η Ακαδημία αναμένεται να συμβάλλει σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της χώρας σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας, αρμοδιότητας του ΟΒΙ.
Μεταξύ των κύριων σκοπών της Ακαδημίας περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα οδηγεί στην απόκτηση του τίτλου του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (patent attorneys). Επιπλέον, ανάμεσα στους ιδρυτικούς σκοπούς της Ακαδημίας ορίζονται η προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες με αντικείμενο το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αλλά και η συμβολή στην ενίσχυση της ελληνικής καινοτομίας μέσω της βελτίωσης των δεξιοτήτων των χρηστών του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Για την εκπλήρωση των σκοπών της, το ΠΔ προβλέπει ότι η Ακαδημία οργανώνει μαθήματα, συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια, εκπαιδευτικές πλατφόρμες (workshops) καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε τεχνολογίες εκμάθησης εξ αποστάσεως (e-learning), παρέχοντας χώρο ανάπτυξης επαγγελματικών γνώσεων και ανταλλαγής ιδεών σχετικών με το δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Η Ακαδημία πρόκειται να λειτουργεί σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), με ανώτατα Εκπαιδευτικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με διεθνείς οργανισμούς σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, μετέχοντας έτσι στο διεθνές γίγνεσθαι των θεσμών, οργανισμών και επαγγελματιών που δρουν στο πεδίο του δικαίου της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Για αναλυτικότερη ενημέρωση μπορείτε να ανατρέξετε στο ΠΔ 31_2019_ΦΕΚ 56 Α’ 5.04.2019.
Σύντομα θα ενημερωθείτε με περισσότερες πληροφορίες και από την ιστοσελίδα του ΟΒΙ  www.obi.gr.
Επικοινωνία μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου academy@obi.gr και στα τηλέφωνα 210-6183619-584-538.