210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Υπηρεσίες και Δράσεις του ΟΒΙ για την Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αποκλειστικός εθνικός φορέας για την κατοχύρωση των εφευρέσεων, την προστασία των βιομηχανικών σχεδίων και την παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) σε θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, προσφέροντας υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε όσες επιχειρήσεις ακολουθούν στρατηγική εφευρετικής καινοτομίας και προστασίας του διανοητικού τους κεφαλαίου.
Οι πιο σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Οργανισμός, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

  • Δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων για όλους τους τίτλους βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, η απόκτηση τίτλου προστασίας της εφευρετικής δραστηριότητας κάθε ενδιαφερόμενου και ειδικά μίας ΜμΕ, πραγματοποιείται πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ.
  • Υπηρεσία Προέρευνας. Δίνει μία ικανοποιητική εικόνα της υπάρχουσας στάθμης της τεχνικής, στο πεδίο που ενδιαφέρει, με πλεονεκτήματα την αποφυγή  διάθεσης πόρων και χρόνου για έρευνα σε τομείς που έχουν ήδη ερευνηθεί καθώς και την παρακολούθηση του ανταγωνισμού ενισχύοντας τη στρατηγική και τη λήψη αποφάσεων της εταιρίας.
  •  Σύνταξη τεχνικών γνωμοδοτήσεων/εισηγήσεων για φοροαπαλλαγές των καινοτόμων επιχειρήσεων (Νόμος 4172/13, άρθρο 71Α). Νομοθετική πρωτοβουλία του ΟΒΙ για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, τα κέρδη μιας επιχείρησης από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε Ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για 3 συνεχόμενες χρήσεις.
  •  Σύνταξη Έκθεσης Έρευνας με Αιτιολογημένη Γνώμη (ΕΕΑΓ). Ήρθε να προστεθεί στην απλή έκθεση έρευνας και περιλαμβάνει επιπλέον επεξηγηματικά σχόλια τα οποία ερμηνεύουν με απολύτως κατανοητό τρόπο την έκθεση έρευνας και αναλύουν το κατά πόσον τα αναφερόμενα έγγραφα προσβάλουν το «Νέον» και το «Εφευρετικό Βήμα» της υπό εξέταση εφεύρεσης ή όχι. Η ύπαρξη των σχολίων αυτών έχει μεγάλη αξία τόσο για την επιχείρηση και τον ίδιο τον εφευρέτη όσο και για τρίτα πρόσωπα καθώς δίνει μία σαφή εικόνα του επιπέδου καινοτομίας και εφευρετικής δραστηριότητας της αίτησης και κατά συνέπεια της αξίας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας που θα προκύψει από αυτήν.
  • Επιδότηση κατά 75% των καταβαλλόμενων τελών εκθέσεων έρευνας για αιτήσεις χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας που υποβάλλονται από ΜμΕ και η έκθεση έρευνας διεξάγεται από το ΕΡΟ. Ο καταθέτης πληρώνει το τέλος έκθεσης έρευνας στον ΟΒΙ, ενώ ο Οργανισμός καλύπτει το επιπλέον κόστος της αντίστοιχης υπηρεσίας του ΕΡΟ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους απόκτησης ενός ισχυρού τίτλου βιομηχανικής ιδιοκτησίας και δημιουργείται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα προστατευόμενα προϊόντα της ΜμΕ.
  • Διοργάνωση ημερίδων, επισκέψεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εργαστηρίων, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, ενδιάμεσους φορείς και επιχειρήσεις καθώς και η διενέργεια ημερίδων στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας που έχει με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ – European Patent Organisation) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO – European Union Intellectual Property Office).
  •  Λειτουργία Περιφερειακών Γραφείων (Βιβλιοθήκες) για την εξυπηρέτηση του κοινού σε θέματα ΒΙ. Λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο, Ξάνθη, Κομοτηνή, ενώ στην Αθήνα λειτουργεί δορυφορική εστία στο ΤΕΕ.
  •  Υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας με ενδιάμεσους φορείς, μέλη των οποίων είναι ΜμΕ με στόχο τη στενή συνεργασία μεταξύ τους.

 Υπηρεσίες απευθυνόμενες αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

  • Ανάπτυξη Εργαλείων / μεθοδολογιών / υπηρεσιών μέσω έργων της ΕΕ για την προστασία και τη διαχείριση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Τα εργαλεία αυτά είναι διαθέσιμα στον site www.innovaccess.eu ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΒΙ https://www.obi.gr/el/μικρομεσαίες-επιχειρήσεις/.
  • «Εργαλείο Διαχείρισης Διανοητικού Κεφαλαίου (ΔΚ)» με στόχο τον εντοπισμό και καταγραφή του Διανοητικού Κεφαλαίου (ΔΚ) μιας επιχείρησης. Το εργαλείο αυτό το παρουσιάζει και το παραδίδει ο ΟΒΙ στην ενδιαφερόμενη επιχείρηση, χρησιμοποιώντας εξατομικευμένα παραδείγματα βασιζόμενα στο προφίλ της συγκεκριμένης επιχείρησης. (Συμμετοχή του οργανισμού στα έργα της ΕΕ IPeuropAware, IPorta, VIP4SME).