210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας και επιδόσεις επιχειρήσεων στην Ευρώπη: μία οικονομική ανάλυση

Η μελέτη του EPO (European Patent Office) σε συνεργασία με το EUIPO (European Union Intellectual Property Office) συγκρίνει τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών που κατέχουν δικαιώματα ΔΙ με εκείνες που δεν κατέχουν.
Τα κυριότερα ευρήματα συνοψίζονται ως εξής:

  • Οι εταιρείες που κατέχουν ΔΔΙ έχουν 20% υψηλότερα έσοδα ανά εργαζόμενο από τις εταιρείες που δεν κατέχουν
  • Σχετικοί παράγοντες όπως ο τομέας, το μέγεθος των επιχειρήσεων και η χώρα όπου βρίσκεται η επιχείρηση,  πριμοδοτούν τα έσοδα, τα οποία αυξάνονται σε 55% και ακόμη υψηλότερα για τις ΜμΕ
  • Οι εταιρείες που κατέχουν ΔΔΙ καταβάλλουν μισθούς κατά μέσο όρο 19% υψηλότερους από τις επιχειρήσεις που δεν κατέχουν ΔΔΙ
  • Περίπου το 60% των μεγάλων εταιρειών κατέχουν ΔΔΙ

Πώς διεξήχθη η μελέτη σε επίπεδο βιομηχανίας;
Τα ΔΔΙ που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα εμπορικά σήματα και τα βιομηχανικά σχέδια, καθώς και οποιοσδήποτε συνδυασμός των τριών. Η μελέτη περιλαμβάνει τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα εθνικά ΔΔΙ, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τα διαθέσιμα δεδομένα και παρέχει μια πλήρη εικόνα του χαρτοφυλακίου δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας κάθε εταιρείας — τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των εθνικών δικαιωμάτων.
Πώς πραγματοποιήθηκε η συλλογή των δεδομένων;
Τα στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο δικαιωμάτων ΔΙ κάθε εταιρείας αντιστοιχίστηκαν με πληροφορίες που περιέχονται στο ORBIS, η οποία είναι μια εμπορική βάση δεδομένων.
Αυτή η βάση δεδομένων παρέχει οικονομικές καθώς και άλλες πληροφορίες για εκατομμύρια ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες συλλέγονται από τις καταθέσεις και τις λογιστικές εκθέσεις που υποβάλλουν οι εταιρείες στα εμπορικά μητρώα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.
Αξίζει να σημειώθεί πως σε σύγκριση με τη μελέτη του 2015, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στη μεθοδολογία, και ενώ η προηγούμενη μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα για 12 μόλις κράτη-μέλη, η νέα έκδοση περιλαμβάνει δεδομένα και για τα 27 κράτη-μέλη, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείτε εδώ:
πλήρη μελέτη