210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Τετάρτη, 22 Ιανουάριος, 2025

Σεμινάριο για την επιβολή Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) & την υποστήριξη των Αρχών Επιβολής στην αναγνώριση προϊόντων αντιγραφής, Θεσσαλονίκη 25.11.2021

Εξειδικευμένο Σεμινάριο αναφορικά με την επιβολή Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) και την υποστήριξη των Αρχών επιβολής στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα δικαιούχων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της συμπρωτεύουσας. Το Σεμινάριο διοργάνωσαν από κοινού ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), το Παρατηρητήριο του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Observatory EUIPO) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Authenticities πραγματοποιεί πλήθος δράσεων με στόχο την ενημέρωση των δημοτών, των επισκεπτών αλλά και των Αρχών Επιβολής της Θεσσαλονίκης για θέματα παραποίησης/ πειρατείας και προστασίας των καταναλωτών. Η εκδήλωση απευθυνόταν στις Αρχές Επιβολής της ευρύτερης περιοχής (Ελληνική Αστυνομία, Τελωνεία, Λιμεναρχεία, Δημοτική Αστυνομία, ΣΔΟΕ), με απώτερο σκοπό την ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους στους τρόπους εντοπισμού και κατάσχεσης προϊόντων αντιγραφής & πειρατείας, που παράγονται, διακινούνται, πωλούνται και παραβιάζουν τα δικαιώματα που κατέχουν οι σχεδιαστές, οι εφευρέτες, οι δημιουργοί, οι επώνυμες εταιρίες, τα νόμιμα online shops, κ.λπ.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Πέτρος Παπαφίλης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της υπηρεσίας του, στο Πρόγραμμα Authenticities-Θεσσαλονίκη πόλη Αυθεντική, ενώ αναφέρθηκε και στην εφαρμογή που διατηρεί ο ΟΒΙ για smartphone κινητά (iOS,Android), που στόχο έχει τον εντοπισμό και την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο περιστατικών διακίνησης απομιμητικών αγαθών.
Για το Πρόγραμμα Authenticities – Authenticity Θεσσαλονίκη, ενημέρωσε το παριστάμενο κοινό η κυρία Κωνσταντίνα Χριστίνα Γκουτζιούλη, Project Manager – European Cooperation Service, Institutional and Cooperation Department, EUIPO, η οποία αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του EUIPO με τα ευρωπαϊκά γραφεία με στόχο τη σύγκλιση των πρακτικών και τα συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την πάταξη της αντιγραφής. Σημείωσε, μάλιστα, πως «τα παραποιημένα προϊόντα και οι απομιμήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 83 δις ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο, όπως επίσης και 670 χιλ. θέσεις εργασίας. Επίσης οι χώρες της ΕΕ χάνουν έως 15 δις ευρώ λόγω διαφυγόντων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».
Συνδεδεμένη μέσω τηλεδιάσκεψης η κυρία Ευαγγελία Σταυροπούλου, Observatory EUIPO, συνέχισε την εκδήλωση με την Εκπαίδευση στη Βάση Δεδομένων Επιβολής Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (IP Enforcement Portal). Η βάση δεδομένων αποτελεί ένα δωρεάν εργαλείο, μία ασφαλής πλατφόρμα που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των κατόχων δικαιωμάτων και των Αρχών Επιβολής.
Ο κ. Σπυρίδων Περιστέρης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας & Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ΔΙ.Μ.Ε.Α., του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην παρουσίασή του με τίτλο «Διυπηρεσιακή συνεργασία, το “κλειδί” για την επιτυχή αντιμετώπιση της εμπορίας και διακίνησης απομιμητικών» μίλησε για την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης του παράνομου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου της παραβίασης των δικαιωμάτων ΔΙ. Ο ίδιος επισήμανε πως  «με κύριο στόχο τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας για την εμπορία και τη διακίνηση αγαθών, νόμιμα και με διαφάνεια, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή και νόμιμη λειτουργία της αγοράς με βάση τα συμφέροντα των καταναλωτών (υγεία και ασφάλεια) και της υγιούς επιχειρηματικότητας».
Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσία δικαιούχων ΔΔΙ στη εκπαίδευση αναγνώρισης απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων.

  • Την εταιρία Adidas εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Νίκος Πρεντουλής, (Εταίρος, Πρεντουλής Γερακίνη Δικηγορική Εταιρία), ο οποίος έδωσε έμφαση στις βασικές αρχές αναγνώρισης των γνήσιων αγαθών της ομώνυμης εταιρίας, δίνοντας παραδείγματα από περιπτώσεις αντιγραφής σε αθλητικά είδη, αντικείμενα design και gadgets (θήκες, αξεσουάρ, αυτοκόλλητα κινητών, κ.λπ.).
  • Για τα παιδικά παιχνίδια, με έμφαση στην περίπτωση του LEGO Groop, ανέλυσε με παραδείγματα η κυρία Βίλλυ Δαβίλλα, Δικηγόρος (Δρ. Ελένη Παπακωνσταντίνου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία). Η κυρία Δαβίλλα παρουσίασε το εγχειρίδιο της εταιρίας όπου οι Αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του LEGO Group, καθώς και οδηγίες σχετικά με τη μέθοδο αναγνώρισης των απομιμητικών προϊόντων και τα λογότυπα που χρησιμοποιούνται από ορισμένους που τα παράγουν παράνομα (λογότυπα, Μίνι-φιγούρες, συσκευασίες, κ.λπ.)
  • Για την Apple Inc., μίλησε  ο κ. Μιχάλης Κοσμόπουλος, δικηγόρος (DRAKOPOULOS). Ο κύριος Κοσμόπουλος, ενημέρωσε για τα προστατευμένα δικαιώματα της Apple και τις παραβιάσεις που εντοπίζονται σε απομιμητικούς φορτιστές, ακουστικά, συσκευές κινητών, παραποιημένες σημάνσεις στις ετικέτες, ευτελείς συσκευασίες, κ.α.
  • Για έναν τομέα που παρουσιάζει πολύ μεγάλη διακίνηση σε απομιμητικά προϊόντα (αξεσουάρ πολυτελείας από επώνυμους οίκους), αναφέρθηκαν στην παρουσίασή τους οι κυρίες Άλκηστις – Ειρήνη Μαλάμη, Δικηγόρος και Χριστίνα Κεφάλα, Δικηγόρος, (Malamis & Associates). Οι κύριες Μαλάμη και Κεφάλα ενημέρωσαν τις Αρχές για τον σωστό εντοπισμό απομιμητικού υλικού και αναφέρθηκαν σε 3  οίκους πολυτελών ειδών ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, ειδών σπιτιού, κ.λπ. Τόνισαν πως σημασία έχει να ξεχωρίζεται η χώρα προέλευσης αυτών των αγαθών, οι τρόποι μεταφοράς και εισαγωγής στη χώρα μας και ενημέρωσαν για τις top 6 κατηγορίες αντικείμενών που παραποιούνται σ’ αυτούς του οίκους και οι Αρχές επιβάλλεται να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή στον εντοπισμό τους.

Το συντονισμό του ενημερωτικού Σεμιναρίου πραγματοποίησε η κυρία Ράνια Ζαχαροπούλου, υπεύθυνη Επικοινωνίας ΟΒΙ.