Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) διοργάνωσε εξειδικευμένο Σεμινάριο με θέμα «Επιβολή δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ)–Υποστήριξη Διωκτικών Αρχών στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα», στην Καβάλα στις 2.12.2021.
Το Σεμινάριο απευθυνόταν αποκλειστικά σε Διωκτικές Αρχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Ελληνική Αστυνομία, τα Τελωνεία, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου της ΕΛΥΤ και το παρακολούθησαν 58 άτομα.
Στόχος ήταν η ενίσχυση του έργου των Διωκτικών Αρχών στην καταπολέμηση της κυκλοφορίας παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων και η ενημέρωσή τους για βάσεις δεδομένων που παρέχουν πληροφορίες για την αναγνώριση απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων.
Χαιρετισμό εκ μέρους του ΟΒΙ πραγματοποίησε η κυρία Μυρτώ Λάμπρου Μάουρερ, Προϊσταμένη Διεθνών Θεμάτων στον ΟΒΙ, η οποία συντόνισε το Σεμινάριο. Στο χαιρετισμό η κα. Λάμπρου Μάουρερ τόνισε τη σημασία της επιβολής των δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας για την αποτελεσματική προστασία τους και ευχαρίστησε τους εξειδικευμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διαβεβαίωσε δε ότι θα οργανωθούν και νέα σεμινάρια προς τις Διωκτικές Αρχές.
Η κυρία Ευαγγελία Σταυροπούλου από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας του EUIPO παρουσίασε στους παριστάμενους μέσω τηλεδιάσκεψης τις υπηρεσίες του Παρατηρητηρίου και πραγματοποίησε εκπαίδευση στη Βάση Δεδομένων Επιβολής δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (IP Enforcement Portal) που έχει αναπτύξει το Παρατηρητήριο για την παροχή πληροφοριών προς τις Διωκτικές Αρχές για τη διακίνηση και αναγνώριση παραποιημένων και απομιμητικών προϊόντων.
Στη συνέχεια η κυρία Μυρτώ Λάμπρου Μάουρερ από τον ΟΒΙ ενημέρωσε για την προστασία που παρέχουν τα δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας τι πρέπει να εξετάζεται κατά την πραγματοποίηση ελέγχων των διωκτικών Αρχών. Παρουσίασε το Εθνικό Μητρώο Τίτλων του ΟΒΙ για την ανάκτηση πληροφοριών αναφορικά με την ισχύ δικαιωμάτων καθώς και την εφαρμογή AUTHENTICITY για κινητά, για την καταγγελία περιστατικών διακίνησης παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Tom Peperstraete, Εγληματολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Καταπολέμησης Παραποίησης, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του Βελγικού Υπουργείου Οικονομίας, ανέλυσε μέσω τηλεδιάσκεψης τον τρόπο πραγματοποίησης ελέγχων και κατασχέσεων για την καταστολή φαινομένων αντιγραφής και παραποίησης στη Βελγική αγορά.
Η Δρ. Πετρούλα Ταραντίλη, Προϊσταμένη της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ παρουσίασε τα οφέλη της διυπηρεσιακής συνεργασίας των Αρχών στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών και μοιράστηκε την εμπειρία της Αρχής.
Στη συνέχεια εκπρόσωποι Εταιριών στην Ελλάδα πραγματοποίησαν εκπαίδευση για την αναγνώριση απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, παρουσιάζοντας παραδείγματα από κατασχέσεις προïόντων.
- Για αθλητικά είδη τις εταιρείες NIKE και CONVERSE εκπροσώπησε η κυρία Δώρα Ζάχου, Διευθύντρια Προστασίας Σημάτων Ευρώπης, η οποία παρουσίασε ενδείξεις αναγνώρισης αυθεντικών προϊόντων των εταιρειών.
- Για παιδικά παιχνίδια η κυρία Φωτεινή Καρδιοπούλη, Δικηγόρος, Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Ελ. Παπακωνσταντίνου & Συνεργάτες πραγματοποίησε εκπαίδευση για την αναγνώριση παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων των εταιρειών DISNEY και MARVEL, επισημαίνοντας τα σημεία που θα πρέπει να εστιάζουν οι έλεγχοι.
- Για είδη πολυτελείας την εταιρεία FENDI εκπροσώπησε η Δρ. Μαρίνα Περράκη, Δικηγόρος, Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Τσιμπανούλης & Συνέταιροι, η οποία αναφέρθηκε στις ενδείξεις που υποδεικνύουν την αυθεντικότητα προϊόντων της εταιρείας.
- Για ηλεκτρονικά είδη τέλος, ο κ. Μιχάλης Κοσμόπουλος, Δικηγόρος, Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Δρακόπουλος εκπροσώπησε την εταιρεία APPLE, παρουσιάζοντας παραδείγματα κατασχεθέντων παραποιημένων και απομιμητικών προϊόντων και ενδείξεις των αυθεντικών προϊόντων της εταιρείας.