210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Η πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση των Authenticities πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη

Στις 4 Απριλίου 2022, οι έξι πόλεις της ΕΕ που αποτελούν μέρος του Δικτύου Authenticities συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν την πορεία του Δικτύου, τις τρέχουσες δράσεις και να εξετάσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους. Καθώς το Δίκτυο αναπτύσσεται συνεχώς από το 2020 που ξεκίνησε, είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται όλες οι φερόμενες ως «Authenticities». Εκπρόσωποι των Εθνικών Γραφείων Διανοητικής Ιδιοκτησίας και των εμπλεκόμενων φορέων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και των υπό ένταξη πόλεων, συμμετείχαν σε εποικοδομητικές συνεδριάσεις και επιβεβαίωσαν από κοινού τη δέσμευσή τους να ενδυναμώσουν το Authenticities Network.
«Σε αυτή την εκδήλωση σήμερα γιορτάζουμε τις έξι πιστοποιημένες Authenticities και μοιραζόμαστε πληροφορίες για τις εμπειρίες τους με το ευρύτερο Δίκτυο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας αίσθησης κοινότητας μεταξύ των πιστοποιημένων αυθεντικών πόλεων, έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πραγματικά ευρωπαϊκού δικτύου πιστοποιημένων πόλεων όπου μπορούν να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και να δημιουργηθούν νέες συνέργειες.
Η παραποίηση/απομίμηση και η πειρατεία αποτελούν απειλή για την οικονομία μας και εκθέτουν τους πολίτες μας σε προϊόντα επικίνδυνα και χαμηλής ποιότητας. Ωστόσο, μέσω της συνεχούς συνεργασίας μας, μπορούμε και οι δύο να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να εργαστούμε για πιθανές λύσεις. Και με τις authenticities μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε τοπικό επίπεδο, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, από το μηδέν», δήλωσε ο Christian Archambeau, Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).
«Το Δίκτυο Authenticities έχει μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό με δύο σημαντικές ελληνικές πόλεις: τη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία 3 χρόνια, χρησιμοποιεί όλες τις δυνάμεις και τις προσπάθειές της σε αυτόν τον αγώνα έχοντας κατασχέσει περισσότερα από 285.185 αντιγραμμένα αντικείμενα το 2021, ενώ το 70% αυτών πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.  Η μάχη κατά του παράνομου εμπορίου είναι άνιση. Ωστόσο, είμαστε θετικοί ότι οι ενωμένες δυνάμεις μας και η αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τις απομιμήσεις και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση τόσο για την αξία της Διανοητική Ιδιοκτησία, όσο και για τη ζημία που προκαλείται από την παραποίηση, θα προστατεύσει τελικά τους δημιουργούς, τους εφευρέτες, τους καταναλωτές και τις οικονομίες των κρατών», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Η εκδήλωση για τις Authenticities στοχεύει στη δημιουργία μιας σταθερής βάσης ανταλλαγής ιδεών και διαλόγου μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών και στην προσέλκυση νέων συμμετεχόντων στο δίκτυο.
Κάθε πόλη της ΕΕ μπορεί να γίνει «αυθεντική» και να αποτελέσει μέρος αυτού του διεθνούς Δικτύου για περίοδο δύο ετών. Υποψήφιες πόλεις θα πρέπει να προτείνονται από το εθνικό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του κράτους-μέλους της ΕΕ στο οποίο εδρεύει η πόλη και στη συνέχεια ορίζονται επίσημα σε επίπεδο ΕΕ από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Το Δίκτυο διαχειρίζεται από το EUIPO, υπό την εποπτεία του Δικτύου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPN), το οποίο ομαδοποιεί τα Γραφεία ΔΙ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.
Σε εξέλιξη βρίσκονται από σήμερα οι εργασίες της ετήσιας συνάντησης του EUIPN, επίσης στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 6 Απριλίου 2022.