Ο «ΘΑΛΗΣ» είναι ένα Βαθύ Νευρωνικό Δίκτυο (Deep Neural Network – DNN) το οποίο αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στον ΟΒΙ και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Ελέγχου Τίτλων (ΔΕΤ), από επιστημονικό προσωπικό με γνώσεις ή σπουδές στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence).
Σε πολύ γενικές γραμμές, ένα Νευρωνικό Δίκτυο προσπαθεί να μιμηθεί κατά το δυνατόν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος συντίθεται από δισεκατομμύρια Νευρώνες διασυνδεδεμένους μεταξύ τους σε ένα πυκνό δίκτυο κατά μήκος δεσμών (ενώσεων) που αποκαλούνται Συνάψεις.
Μετά από μακροχρόνιες δοκιμές προσαρμοσμένες στα τεχνικά/επιστημονικά κείμενα των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, η ομάδα της ΔΕΤ κατέληξε σε μία αρχιτεκτονική η οποία (χωρίς να αναφερθούν τεχνικές λεπτομέρειες) περιλαμβάνει 483 συνολικά Νευρώνες (Neurons ή Units) κατανεμημένους σε 5 Κρυφά Στρώματα ή Επίπεδα (Hidden Layers), με συνολικά 31 Εκατομμύρια Εκπαιδεύσιμες Παραμέτρους.
Στόχος της ανάπτυξης του ΘΑΛΗ ήταν η αυτοματοποίηση της διαδικασίας Αρχικής Μελέτης και Ταξινόμησης των νεοεισερχόμενων αιτήσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) ανάλογα με το τεχνικό/επιστημονικό πεδίο στο οποίο αναφέρονται, και η εν συνεχεία δρομολόγηση/ανάθεση στα αρμόδια εξεταστικά τμήματα του ΟΒΙ. Η όλη διαδικασία απασχολούσε την ομάδα εργασίας για αρκετές ημέρες μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Σήμερα, ο ΘΑΛΗΣ έχει αντικαταστήσει πλήρως την ως άνω ομάδα εργασίας, ενώ η όλη διαδικασία της μελέτης και ανάθεσης των νέων αιτήσεων ΔΕ διαρκεί 2-3 λεπτά.