210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση Επικοινωνίας για το Πρόγραμμα Authenticities στην Κέρκυρα, 9/5/2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η εναρκτήρια εκδήλωση επικοινωνίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Authenticities, σήμερα, 9 Μαϊου 2023.

Στην εκδήλωση, στον υπέροχο εξωτερικό χώρο του Κήπου του Λαού, με συντονίστρια της εκδήλωσης την κυρία Ράνια Ζαχαροπούλου, υπεύθυνης Επικοινωνίας του ΟΒΙ, το καλωσόρισμα πραγματοποιήθηκε απο τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κυρία Μερόπη Σπυριδουλα Υδραίου, ενώ η παρουσίαση του Προγράμματος Authenticities πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΒΙ κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Στο χαιρετισμό της η κυρία Υδραίου χαιρέτησε και ευχαρίστησε τον ΟΒΙ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον EUIPO, όπως και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης τα οποία θα συμβάλλουν στην εκπλήρωση του Έργου. Η ίδια σημείωσε πως πολύ συνειδητά και με περηφάνια η Κέρκυρα μπαίνει στο Πρόγραμμα ως η 3η αυθεντική πόλη της Ελλάδας.

«Η Κέρκυρα, λόγω της ιδιαίτερης ταυτότητας κ φυσιογνωμίας της, του πολιτισμικού της προφίλ, διαθέτει διεθνή λιμάνι κ αεροδρόμιο, ενώ διατηρεί και από τις πιο δραστήριες κρουαζιέρες. Σε αυτό το μωσαϊκό δεχτήκαμε να συμμετέχουμε. Διότι το αυθεντικό είναι πάντα και κλασικό, το αυθεντικό είναι πάντα στη μόδα».

Η Κέρκυρα, σημείωσε, πρέπει να καθιερωθεί ως πιλότος και για άλλες πόλεις και δήμους, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με ανταλλαγή εμπειριών και δράσεων, να εκτοξεύσουμε αυτό το Έργο, σημείωσε. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους εταίρους σε αυτή τη διαδρομή και υπογράμμισε πως αυτή την ευκαιρία θα την καλλιεργήσουν στο έπακρο.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικος Διευθυντής του ΟΒΙ, κ. Π. Κανελλοπουλος, χαιρέτισε την έναρξη της συνεργασίας με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και
τον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας, όπως και με όλους τους συμβαλλόμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού. Η Κέρκυρα, είπε, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να αγκαλιάσει αυτό το Πρόγραμμα, ενώ έκανε λόγο για τη ζημιά που κάνουν τα παραποιημένα αγαθά στις οικονομίες της Ευρώπης. Σημείωσε πως «εάν όλοι μπορούσαν να βάλουν στις προθήκες και τις βιτρίνες των μαγαζιών τους το προωθητικό υλικό που έχει ετοιμάσει ο ΟΒΙ για τις ανάγκες του Έργου στην Κέρκυρα, θα βοηθήσει όχι μόνο τις πωλήσεις τους, αλλά και τον ίδιο τον σκοπό του Προγράμματος».

«Έχει γίνει μια τεράστια πρόοδος στην Ελλαδα με το πρόγραμμα αυτό. Ένα μεγάλο λιμάνι αποτελεί η πόλη της Θεσσαλονικης, ενώ σημαντική είναι η συμβολή των δυο ναυαρχίδων του τουρισμού, της Μυκόνου, και τώρα της Κερκυρας». Κλείνοντας, υπογράμμισε πως χρειαζόμαστε «συνειδητοποιημένους καταναλωτές».

Ο κ. Paolo Barbieri, Project Manager, European Cooperation Service Institutional and Cooperation Department (EUIPO), παρουσίασε στοιχεία για το Πρόγραμμα Authenticities στην Ευρώπη. Ευχαρίστησε τον ΟΒΙ και τους καλεσμένους στην εναρκτήρια εκδήλωση επικοινωνίας και έκανε μνεία στην Ημέρα της Ευρώπης και των επιτευγμάτων της, όπου το Προγραμμα των αυθεντικών πόλεων παραμένει ως παρακαταθήκη στις ευρωπαϊκές κατακτήσεις. «Η Κέρκυρα αποτελεί σημαντική συμβολή στο Πρόγραμμα των αυθεντικών πόλεων και έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Πόλη υπό την προστασία της UNESCO, αλλά και με σημαντικό Πανεπιστήμιο και σημαντικό λιμάνι στην Ευρώπη.

Σημείωσε πως η κατηγορία των νέων ανθρώπων είναι η πιο σημαντική ομάδα-στόχος ώστε να καλλιεργηθεί η νοοτροπία αγοράς αποκλειστικών αυθεντικών προϊόντων. Κλείνοντας την παρουσίασή του, παρουσίασε το Δίκτυο του Προγράμματος authenticities, ενώ όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, στις συνεργασίες, «μαζί, πάντα είναι καλύτερα».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Σπυρίδων Περιστέρης, Διευθυντής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόβαλε Στατιστικά Στοιχεία Ελέγχου Αγοράς σε ό, τι αφορά τη Διανοητική Ιδιοκτησία.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε πολύ μεγάλη επιχείρηση,  κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 200.614 παραποιημένα αντικείμενα, σε αποθήκη στην περιοχή του Ρέντη, ενώ παράλληλα αντίστοιχη έφοδος πραγματοποιήθηκε σε βιοτεχνία παραγωγής απομιμητικών προϊόντων στη Σαλαμίνα.

Ο κύριος Περιστερης ανάφερε πως «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής, γιατί γιορτάζει η Ευρώπη, ενώ αυτό το Πρόγραμμα θα προσδώσει αξία στην Κέρκυρα των αυθεντικών εθίμων, την Κέρκυρα του Πολιτισμού. Η Κέρκυρα είναι μνημείο της UNESCO, διεθνές αεροδρόμιο και λιμάνι, έχει ένα υπέροχο Πανεπιστήμιο, αυξημένη τουριστική δραστηριότητα, διαδομένη κρουαζιέρα».

Στοιχεία παραβάσεων της Διανοητικής Ιδιοκτησίας έως τις 4/5/2023:
Έλεγχοι: 44.865
Παραβάσεις: 5.118
Πρόστιμα: 7.345.650
Παράνομα είδη που δεσμεύτηκαν: 903.635
Ιστοσελίδες που σβήστηκαν: 115

Για τη συμβολή του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας στο Πρόγραμμα μίλησε ο κ. Ιωάννης Αλέγρης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. «Ο Εμπορικός Σύλλογος ήταν πάντα μπροστά στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Πολλές φορές βρέθηκε στο λιμάνι βάζοντας «βέτο» σε πολλούς οι οποίοι θα ήθελαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά ανάλογα προϊόντα». Ανάφερε, επίσης, «πως θα στηρίξει και θα καθιερώσει το Πρόγραμμα, παραμένοντας αρωγός δίπλα σε κάθε προσπάθεια στο νησί, για το καλό του τόπου».

Στον χώρο της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά δείγματα παραποιημένων προϊόντων που έχουν κατασχεθεί από τη ΔΙΜΕΑ.