210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Εξειδικευμένο σεμινάριο για την επιβολή Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας, 24.11.2023, στα Ιωάννινα

Εξειδικευμένο σεμινάριο για την επιβολή δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Υποστήριξη διωκτικών αρχών στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα. Iωάννινα 24.11.2023

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) διοργάνωσε εξειδικευμένο σεμινάριο με θέμα «Επιβολή δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ)–Υποστήριξη Διωκτικών Αρχών στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα», στα Ιωάννινα στις 24.11.2023.

Το σεμινάριο απευθυνόταν αποκλειστικά σε διωκτικές αρχές στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, όπως η Ελληνική Αστυνομία, τα Τελωνεία και οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου της ΕΛΥΤ και το παρακολούθησαν 65 άτομα.

Στόχος ήταν η ενίσχυση του έργου των διωκτικών αρχών στην καταπολέμηση της κυκλοφορίας παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων και η ενημέρωσή τους για βάσεις δεδομένων που παρέχουν πληροφορίες για την αναγνώριση απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΟΒΙ παραγματοποίησε η κυρία Μυρτώ Λάμπρου Μάουρερ, Προϊσταμένη Διεθνών Θεμάτων στον ΟΒΙ, η οποία συντόνισε το σεμινάριο. Tόνισε τη σημασία της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για την αποτελεσματική προστασία τους και ευχαρίστησε τους ομιλητές, διαβεβαίωσε δε ότι θα οργανωθούν και νέα σεμινάρια προς τις διωκτικές αρχές.

Η κυρία Ευαγγελία Σταυροπούλου, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του EUIPO, παρουσίασε τις υπηρεσίες του Παρατηρητηρίου και πραγματοποίησε εκπαίδευση στη Βάση Δεδομένων IP Enforcement Portal που έχει αναπτύξει το Παρατηρητήριο για την παροχή πληροφοριών προς τις διωκτικές αρχές για την αναγνώριση παραποιημένων και απομιμητικών προϊόντων.

Από τον ΟΒΙ η κυρία Μυρτώ Λάμπρου Μάουρερ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την προστασία που παρέχεται με τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας τι πρέπει να εξετάζεται κατά την πραγματοποίηση ελέγχων των διωκτικών αρχών. Παρουσίασε, επίσης, το Εθνικό Μητρώο Τίτλων του ΟΒΙ για την ανάκτηση πληροφοριών αναφορικά με την ισχύ δικαιωμάτων.

Από την Κινητή Ομάδα Ελέγχου Ηγουμενίτσας της ΕΛΥΤ ο κ. Χρήστος Ευαγγελίδης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος, ανάλυσε πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τελωνειακές και ελεγκτικές αρχές κατά την πραγματοποίηση ελέγχων και δεσμεύσεων παραποιημένων και απομιμητικών προϊόντων.

Η Δρ. Πετρούλα Ταραντίλη, Προϊσταμένη της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ, παρουσίασε τα οφέλη της συνεργασίας των αρχών στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών και μοιράστηκε την εμπειρία της Αρχής από τους ελέγχους αλκοολούχων ποτών.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι εταιριών στην Ελλάδα πραγματοποίησαν εκπαίδευση για την αναγνώριση απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, παρουσιάζοντας παραδείγματα από κατασχέσεις προïόντων.

Από την εταιρεία LOUIS VUITTON MALLETIER ο κ. Μάνος Ταβλάς, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας, πραγματοποίησε εκπαίδευση για την αναγνώριση παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων της εταιρείας, αναφερόμενος στις ενδείξεις που υποδεικνύουν την αυθεντικότητα προϊόντων της εταιρείας.

Για ηλεκτρονικά είδη την εταιρεία SAMSUNG εκπροσώπησε ο κ. Μιχάλης Κοσμόπουλος, Δικηγόρος, Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Δρακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε ενδείξεις διάκρισης των αυθεντικών προϊόντων της εταιρείας.

Για αλκοολούχα ποτά τέλος, την εταιρεία ALLIANCE AGAINST COUNTERFEIT SPIRITS AACS, εκπροσώπησε η κυρία Χριστίνα Κεφάλα, Δικηγόρος στο γραφείο Μαλάμης και Συνεργάτες, η οποία επισήμανε τα σημεία που πρέπει να εστιάζουν οι έλεγχοι για την αναγνώριση αυθεντικών προϊόντων.