210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

IP in Education Network Meeting (EUIPO) στο Ηράκλειο: με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ευρωπαϊκή συνάντηση για την ΔΙ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη ευρωπαϊκή υβριδική συνάντηση με τίτλο IP in Education Network Meeting», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Στελέχη από  Εθνικά Γραφεία Διανοητικης Ιδιοκτησίας και απεσταλμένοι Υπουργείων Παιδείας από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συντονίστηκαν για 2 ημέρες  σε μια συνάντηση ανταλλαγής κοινών πρακτικών, εργαλείων και πρωτοβουλιών, σχετικά με τη Διανοητική Ιδιοκτησία στον χώρο της Εκπαίδευση.

Η διήμερη υβριδική συνάντηση διοργανώθηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO, Ideas Powered), και ξεκίνησε με τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Α. Μακρή, του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) Παναγιώτη Κανελλόπουλου, καθώς και του Εκτελεστικού Διευθυντή  του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO),  Joáo Negrao.

Χρέη συντονιστή στο IP in Education Network Meeting, είχε ο Kari Kivinen, από το EUIPO (Observatory).

Ξεκινώντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας, λαμβάνοντα τον λόγο η Υπεύθυνη του Τμήματος Επικοινωνίας του ΟΒΙ Ράνια Ζαχαροπούλου, παρουσίασε μερικές από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες τις οποίες επιμελείται, διοργανώνει ή συμμετέχει ο ΟΒΙ. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα σεμινάρια σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας, η διοργάνωση STEAM labs, οι in-house εκπαιδεύσεις μαθητών ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού αλλά και οι εκπαιδεύσεις σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος Authenticities. Τέλος έγινε αναφορά στην εκπαίδευση και πρόσκληση των μαθητών όλων των βαθμίδων για συμμετοχή σε διοργανώσεις σχετικές με την τεχνολογία όπως η Έκθεση Firefight (Ζάππειο, 13-27/04/2024).

Ακολούθησε η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Παναγιωτα Καρκαλέτση, η οποία παρουσίασε εκ μέρους της χώρας μας τις εκπαιδευτικές συντεταγμένες και curriculum σχετικά με τη Διανοητική Ιδιοκτησία στην Εκπαίδευση. Η Προϊσταμένη Τμήματος Πληροφόρησης στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) Εύα Κοκκίνου, εξήγησε τους τρόπους και τις εκπαιδευτικές πρακτικές που παρέχουν στη χώρα μας το Greek Copyright School, καθώς και άλλες δράσεις του φορέα.

Οι συζητήσεις των παριστάμενων συνεχίστηκαν με brainstorming ιδεών Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με στόχο την ανάλυση και την εξερεύνηση τάσεων, μοντέλων επικοινωνίας, πρακτικών αλλά και τρόπων αντίληψης (perception) που ιδανικά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Αναλύθηκαν πτυχές όπως οι συνεργασίες ιδιωτικών φορέων, υπουργείου Παιδείας και Περιφέρειες, συζητήθηκε διεξοδικά πόσο αντιληπτή είναι η έννοια της «Καινοτομίας», της «επιχειρηματικότητας» στους κόλπους της Εκπαίδευσης, πόσο αντιληπτή είναι η έννοια της «τεχνητής νοημοσύνης» στις σχολικές αίθουσες, καθώς και άλλα.

Το πιο σημαντικό από την εποικοδομητική συνάντηση αποτελεί η επιβεβαίωση πως κάθε χώρα που συμμετείχε, έχει ήδη πρωτοπορήσει στα θέματα ενημέρωσης για τα δικαιώματα ΔΙ, κάθε δημιουργικού ανθρώπου. Με τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες στο φιλόξενο χώρο του Επιμελητήριου Ηρακλείου, παρουσιάστηκαν μοναδικές δραστηριότητες και τρόποι επιμόρφωσης της νέας γενιάς, καθώς και υποστήριξής τους με εκπαιδευτικό υλικό, σχετικό με τη ΔΙ.

Τη δεύτερη ημέρα, παρουσιάστηκαν οι έρευνες που έχει δρομολογήσει το European Patent Office (EPO), και το πώς ενημερώνονται οι καθηγητές, οι σχολικοί σύμβουλοι και οι μαθητές για την καινοτομία, την εμπορευματοποίηση μιας ευρεσιτεχνίας, την επιχειρηματικότητα. Επίσης τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΜ) και την αντικατάσταση των εκπαιδευτών από λειτουργίες της νέας τεχνολογίας στην αίθουσα. Αναφέρθηκαν, επίσης, και πρακτικές ενημέρωσης που έχουν δομηθεί για τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι παρουσιάζουν δυσκολίες μάθησης, πόση ευελιξία έχουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στο λειτούργημά τους, αλλά και ποιες είναι οι καθοριστικές ανάγκες τους στην τάξη, σε κατάλληλα εργαλεία, καθώς και χρηματοδότηση.

Το πλήρως επιτυχημένο διήμερο ανταλλαγής στοιχείων και εργαλείων σχετικά με τη Διανοητική Ιδιοκτησία στο χώρο της Εκπαίδευσης έκλεισε με τους συμμετέχοντες να μοιράζονται τις προτάσεις τους, καθώς και τις επαγγελματικές τους εμπειρίες στο συγκεκριμένο θέμα, παρουσιάζοντας πολλά δείγματα δουλειάς τους. Ορισμένες χώρες, μάλιστα, αποκάλυψαν για πρώτη φορά και πρωτοβουλίες που πρόκειται να δρομολογήσουν στη χώρα τους το επόμενο χρονικό διάστημα. Εξειδικευμένες καμπάνιες στα social media, πραγματοποίηση summer camps ΔΙ, διαδραστικά παιχνίδια εφευρετών με μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας, μοναδικά φυσικά παιχνίδια καινοτομίας, εξειδικευμένες εκδόσεις ΔΙ οι οποίες μπορούν να σταλούν δωρεάν σε όποια χώρα το επιθυμήσει, training ΔΙ μόνο για δασκάλους & καθηγητές, αλλά και πρωτοβουλίες αλλαγής νοοτροπίας προς όφελος όλων.

Βρείτε το Πρόγραμμα με τους συμμετέχοντας και τις θεματικές τους στο IP in Education Network Meeting εδώ