210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Το Αργοστόλι 4η Αυθεντική Πόλη στην Ελλάδα – Εκδήλωση Επικοινωνιας

Εκδήλωση Επικοινωνίας στο πλαίσιο του  Προγράμματος «AUTHENTICITIES»

με τη συνεργασία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και του Δήμου Αργοστολίου

                                                     «Το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ είναι αιώνιο»

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), σε συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου, πραγματοποίησαν εναρκτήρια Εκδήλωση Επικοινωνίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος Authenticities – Authenticity Αργοστόλι, την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024. Η εκδήλωση επικοινωνίας φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» και απευθύνθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων του νησιού.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, στις 7 Ιουνίου 2024, μεταξύ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και της Δημοτικής Αρχής του νησιού, η συνεργασία συνεχίζεται και οι κάτοικοι, καθώς και οι επισκέπτες του νησιού, με τη συμβολή και των τοπικών Αρχών, αναδεικνύουν και πιστοποιούν το Αργοστόλι ως «Αυθεντική Πόλη, Authenticity».

Το καλωσόρισμα στη εκδήλωση και η παρουσίαση του Προγράμματος Authenticities πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΒΙ κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ενώ χαιρετισμό από πλευράς Δήμου απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου, κ. Γεώργιος Τσιλιμιδός.

Ο κ. Τσιλιμιδός ανάφερε μεταξύ άλλων πως όλοι θέλουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της αντιγραφής και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αργοστολίου και ΟΒΙ. Σημείωσε πως το φαινόμενο της αντιγραφής είναι μία μάχη που δίνεται εδώ και χρόνια και πως δεν βλάπτει μόνο τη βιομηχανία, αλλά και τον ίδιο τον καταναλωτή, για να καταλήξει πως λόγω των σημερινών συνθηκών, μέσω του διαδικτύου, η αυθεντικότητα έχει αρχίσει και φθίνει όλο και περισσότερο και γι αυτό το λόγο χρειάζεται όλοι να σταθούμε με σοβαρότητα απέναντι σε αυτό το τόσο δύσκολο θέμα, και όχι μόνο ο ΟΒΙ, η ΔΙΜΕΑ και ο Δήμος Αργοστολίου.

Ακολούθησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον κ. João Negrão, Εκτελεστικό Διευθυντή του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην υποδοχή μιας νέας αυθεντικής πόλης στο Δίκτυο Authenticities.

Ο κ. Κανελλόπουλος, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αργοστολίου και το Επιμελητήριο του νησιού, παρουσίασε το Πρόγραμμα Authenticities με στατιστικά και ποιοτικά στοιχεία.

Στον χαιρετισμό του ανάφερε πως το Αργοστόλι είναι η 4η ελληνική πόλη που εντάσσεται στο δίκτυο Authenticities, γεγονός που αποτελεί επιπλέον προβολή για την πόλη, η οποία θα ζει στους ρυθμούς του έργου, για διάστημα 2 ετών (2024-2025).  Η μάχη κατά του παράνομου εμπορίου είναι άνιση, ωστόσο ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι αισιόδοξος ότι με κοινή, ομαδική προσπάθεια και αποφασιστικότητα θα καταπολεμηθούν οι απομιμήσεις και θα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η παραποίηση. Το Δίκτυο Authenticities δεσμεύεται να προωθήσει επιχειρηματικές πρακτικές που προστατεύουν την τοπική οικονομία και το Αργοστόλι ως μεγάλη αγορά και κορυφαίος τουριστικός προορισμός, πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί, ιδιαίτερα τώρα λόγω και της παρουσίας των πολλών e-shops, όπου οι αγορές προϊόντων γίνονται ψηφιακά.

Κλείνοντας σημείωσε πως, επ’ αφορμής του Προγράμματος Authenticities, ο ΟΒΙ θα επανέλθει στο Αργοστόλι και με άλλες ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούν και την προστασία  των εφευρέσεων, δράση που λείπει από τα σχολεία της περιοχής.

Στη συνέχεια χαιρετισμό πραγματοποίησε η κυρία Δέσποινα Λάσκαρη, στέλεχος του Επιμελητήριου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, η οποία εκπροσώπησε τον κ. Σταύρο Σπάθη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης και εταίρο στην υλοποίηση του Προγράμματος. Η κυρία Λάσκαρη υπογράμμισε πως όπως το «αυθεντικό είναι αιώνιο», έτσι ακριβώς και αυτό το πρόγραμμα θα παραμείνει αιώνιο για το Αργοστόλι. Το Επιμελητήριο θα σταθεί αρωγός σε αυτό το έργο, διότι υπάρχει η έντονη η ανάγκη ενημέρωσης για τα προϊόντα παραποίησης, ειδικά των 5.000 μελών του Επιμελητηρίου, σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Μάλιστα, σημείωσε, πως θα ήταν ευχής έργον εάν μπορούσαν να ενταχθούν στο δίκτυο και άλλοι νομοί, για να καταλήξει πως θα στηρίξουν κάθε δράση στο πλαίσιο του μνημονίου μεταξύ Δήμου Αργοστολίου και ΟΒΙ.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κυρία Ελένη Γ. Παπαναστασάτου, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΟΒΙ και του Δήμου, τονίζοντας πως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της προώθησης των αυθεντικών προϊόντων και της διασφάλισης της μοναδικότητας και καινοτομίας των δημιουργών, που κατ’ επέκταση στηρίζει την οικονομία της τοπικής κοινωνίας του νησιού. Η κυρία Παπαναστασάτου υπογράμμισε πως η πάταξη του παραεμπορίου πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την φροντίδα της ασφάλειας των καταναλωτών. Η σύναψη του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αργοστολίου και ΟΒΙ προσδίδει σημαντική υπεραξία στα προϊόντα και ενισχύει την παραγωγικότητα του τόπου. Κλείνοντας, τόνισε πως είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίζουμε ανάλογες πρωτοβουλίες και ενέργειες, για το καλό των των καταναλωτών και των τοπικών επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του κ. Σπύρου Περιστέρη, Διευθυντή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Authenticity σημαίνει: Καθαρή από απομιμητικά πόλη», και πρόβαλε στατιστικά στοιχεία ελέγχου αγοράς σε ό, τι αφορά τη Διανοητική Ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα, ο κ. Περιστέρης ανάφερε πως ο ΟΒΙ έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα με τις 4 ενταγμένες πόλεις στο Δίκτυο των Authenticities, και μάλιστα όλες από μία χώρα, κάνοντας σύγκριση τη δράση άλλων χωρών. Για να υπογραμμίσει πως, αν και το Πρόγραμμα αυτό είναι στο πλαίσιο ενημέρωσης, στην ουσία τίθεται το θέμα προστασίας του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται ώστε να προστατεύεται. Στο κλείσιμο της παρουσίασης του, ανάφερε πως προσβλέπει στη συνεργασία όλων και κυρίως χρειάζεται να τηρείται ο Νόμος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης επικοινωνίας πραγματοποίησε η κυρία Ράνια Ζαχαροπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΟΒΙ. Η κυρία Ζαχαροπούλου σημείωσε πως το Αργοστόλι δεν εντάχθηκε τυχαία στο Δίκτυο Authenticities, καθώς είναι πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού. Όντας ιδιαίτερα τουριστική πόλη, με αφίξεις από όλο τον κόσμο, με λιμάνι που υποδέχεται πλήθος κρουαζιερόπλοιων και έντονη εμπορική δραστηριότητα, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί ως αυθεντική πόλη και να γίνει πρεσβευτής του «αυθεντικού»  στην Ευρώπη.

 

Λίγα λόγια για το Authenticities:

 Το Πρόγραμμα AUTHENTICITIES  αποτελεί  μία συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (εφευρέσεις, designs, trademarks) των χωρών-μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους ευρωπαίους πολίτες. Ο ΟΒΙ συμμετέχει στο Πρόγραμμα πλέον με 4  ελληνικές πόλεις: τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, την Κέρκυρα, το Αργοστόλι.

Η σταθερή συνεργασία έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους  δημότες και τους επισκέπτες  του νησιού σε θέματα που αφορούν:

  • την καταπολέμηση του παραεμπορίου
  • τη συντεταγμένη συνεργασία ώστε να αποτρέπεται η είσοδος και η εξάπλωση προϊόντων απομίμησης και πειρατείας στο νησί
  • την παραγωγή, εμπορική εξωστρέφεια και αγορά μόνο των αυθεντικών ελληνικών τοπικών προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, ποτών, ειδών σπιτιού, κοσμημάτων, χρηστικών αντικειμένων, κ.λπ.
  • την καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων
  • τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας
  • τη στήριξη και ενθάρρυνση των Ελλήνων δημιουργών που ζουν και εργάζονται στο νησί να παράγουν αποκλειστικά αυθεντικά, δικά τους προϊόντα
  • την πάταξη της εμπορίας παραποιημένων αγαθών που συνεπάγεται φοροδιαφυγή
  • τη συμβολή όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων που έχουν όλοι όσοι δημιουργούν, κατασκευάζουν, εμπορεύονται μόνο ελληνικά και ποιοτικά προϊόντα

Η Ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια, δίνει καθημερινό αγώνα για την πάταξη του παραεμπορίου. Σύμφωνα με στοιχεία από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει πραγματοποιηθεί πλήθος ελέγχων  κατασχέσεων παραποιημένων προϊόντων, με το ύψος των προστίμων να αγγίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Η ζημία που προκαλεί η απομίμηση περιλαμβάνει, επίσης:

  • απώλειακύκλουεργασιών
  • ζημίαστηφήμηκαιαπώλειαανταγωνιστικούπλεονεκτήματος
  • σοβαρούς κινδύνους για την υγεία,την ασφάλεια και τοπεριβάλλον
  • υπόθαλψη άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της απάτης, του εγκλήματος στο Διαδίκτυο, των ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

https://euipo.europa.eu/ohimportal/el

https://authenti-city.eu/