210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Creatrivia: Μαθαίνουμε στους εφήβους τη Διανοητική Ιδιοκτησία (IP) παίζοντας – Παιχνίδι δημιουργικότητας στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ

Teach them young ακούμε να λένε πολλές φορές!

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΟΒΙ, διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι δημιουργικότητας με πρωταγωνιστές εφήβους!

Το παιχνίδι, με την ονομασία CREATRIVIA, εισήγαγε, με ευχάριστο και εύληπτο τρόπο, τους νέους στο χώρο της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, προσφέροντάς τους τη γνώση που χρειάζονται για να κατανοήσουν

  • τις εφευρέσεις
  • το design
  • το εμπορικό σήμα
  • τις γεωγραφικές ενδείξεις
  • τη μουσική, το λόγο, το κείμενο, τις Τέχνες
  • την παραποίηση, την αντιγραφή, τα «μαϊμού» προϊόντα

Οι ομάδες που συμμετείχαν στο παιχνίδι κατανόησαν ότι κάθε προϊόν δημιουργικότητας, πρέπει να προστατεύεται, ώστε να αποφεύγεται η παράνομη παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και τους τέθηκαν ερωτήσεις για όλους τους τίτλους Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Οι ερωτήσεις ήταν ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να προκαλούν τη διεργασία της σκέψης, αλλά και τη συνεργασία της ομάδας! Στο τέλος, η νικητήρια ομάδα κέρδισε δωροεπιταγή, η οποία προσφέρθηκε στα παιδιά από τον Διοικητή της ΔΙΜΕΑ, κ. Χαράλαμπο Μελισσινό.

Ο κ. Σπύρος Περιστέρης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου, στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε με παραδείγματα σε καθημερινές δραστηριότητες των νέων, για να τονίσει πόσο σημαντική είναι η προστασία των καταναλωτών από επικίνδυνα και παράνομα αγαθά ή υπηρεσίες που διακινούνται και προσφέρονται στη χώρα.

Τα παιδιά κατανόησαν τι σημαίνει «αντιγράφω ένα προϊόν ή μία υπηρεσία», ενώ, μετά το τέλος του παιχνιδιού, είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν παραποιημένα προϊόντα ώστε να αντιληφθούν τα ευτελή -τις περισσότερες φορές- υλικά και τα παραποιημένα logos.

Το παιχνίδι πραγματοποίηθηκε στον χώρο εκδηλώσεων του Περιπτέρου 7, το οποίο φιλοξένησε όλους τους φορείς του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.