Στις 5 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο ΟΒΙ και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας συνδιοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Η προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως μοχλός ανάπτυξης των επιχειρήσεων”, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, υπεγράφη μεταξύ των δύο Φορέων Μνημόνιο Συνεργασίας θέτοντας ένα κοινό πλαίσιο δράσης.
«Η καινοτομία είναι η καρδιά της επιχείρησης, και η Διανοητική Ιδιοκτησία είναι το κλειδί που την προστατεύει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στην Καινοτομία η οποία χρειάζεται μία ώθηση ώστε να λειτουργήσει καλύτερα και πως αυτό επισφραγίζεται και με την έναρξη της συνεργασίας του ΟΒΙ με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
«Στον ΟΒΙ πιστεύουμε στην εξωστρέφεια και τη διάδραση με φορείς και την ευρύτερη κοινότητα της καινοτομίας», ενώ συμπλήρωσε πως «η ανάληψη του Innovation Agency ως νεάς υπηρεσίας του Οργανισμού αποτελεί έναν ρόλο, ο οποίος είναι να δίνουμε τους δείκτες της στάθμης της καινοτομίας στη χώρα μας».
Ο κ. Άρης Πιτταράς, Διευθυντής Καταθέσεων & Χορηγήσεων Τίτλων ΟΒΙ, παρουσίασε τις αρμοδιότητες του ΟΒΙ που περιλαμβάνουν την προστασία των εφευρέσεων και των Σχεδίων ή Υποδειγμάτων στην Ελλάδα.
Η κυρία Παναγιώτα Παπαποστόλου, Διευθύντρια Τεχνολογικής Πληροφόρησης ΟΒΙ, αναφέρθηκε στη νεοσύστατη Μονάδα Υποστήριξης Καινοτομίας (Innovation Agency) στην Ελλάδα, ενώ ο Δρ. Γεώργιος Ασημόπουλος, από το Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλονίκης του ΟΒΙ, μίλησε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ο κ. Δημήτρης Δοϊνάκης, στέλεχος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας παρουσίασε συγκεκριμένες μελέτες επιτυχημένων και αποτυχημένων προσπαθειών κατοχύρωσης, επισημαίνοντας τι πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να κατοχυρώσουν Βιομηχανική Ιδιοκτησία και ποια τα κυριότερα λάθη όπως και ποιες οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουν.
Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να κατανοήσει το εμπορικό σήμα ως περιουσιακό στοιχείο μιας επιχείρησης από την κυρία Ελβίρα Γεωργιάδου, Δικηγόρο, ΟΒΙ.