210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Επισκόπηση Απόφασης Τ0702/20 ΕΓΔΕ -Απόρριψη έφεσης εταιρίας Mitsubishi Electric Corporation

του Διευθυντή Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) Σταφυλά Δημήτρη

  • Απόφαση Τ0702/20 του συμβουλίου προσφυγών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ).
  • Έφεση της εταιρείας Mitsubishi Electric Corporation στο τεχνικό συμβούλιο προσφυγών του ΕΓΔΕ για την Ευρωπαϊκή αίτηση για  Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας EP3089081 κατά της αποφάσεως ότι δεν εμπεριέχει εφευρετικό βήμα.
  • Η προσφεύγουσα εταιρεία αξίωσε ότι η νέα και μη προφανή δομή του προτεινόμενου μοντέλου νευρωνικού δικτύου (διαφορετικός αριθμός επιπέδων στρωμάτων-αραιή σύνδεση μεταξύ των κόμβων), διασφαλίζει τον τεχνικό  της χαρακτήρα καθώς υλοποιείται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, βελτιώνει την ικανότητα μάθησης —  προσδίδει τεχνικό πλεονέκτημα διότι αποφεύγει την υπερπροσαρμογή (overfitting) καθώς και ότι μειώνονται οι απαιτήσεις σε αποθήκευση και υπολογιστικούς πόρους – λύνει το τεχνικό πρόβλημα της αυτοματοποίησης των ανθρώπινων διαδικασιών ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο νευρωνικού δικτύου είναι κατάλληλο  να εγκατασταθεί σε μικρότερες συσκευές.
  • Νομικό πλαίσιο Art52 EPC, Art56 EPC, Βασικές αποφάσεις G1/19, T641/00/COMVIK
  • Το τεχνικό συμβούλιο των προσφυγών του ΕΓΔΕ αποφάνθηκε ότι η διαφορά της εφεύρεσης  έναντι των εγγράφων της στάθμης της τεχνικής έγκειται στα διαφορετικά επίπεδα στρωμάτων του νευρωνικού δικτύου που συνδέονται με έναν πίνακα ελέγχου κωδικού σφάλματος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υλοποίηση του νευρωνικού δικτύου δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προσαρμογή στον υπολογιστή (specific technical implementation). Συμφωνεί ότι πράγματι οι υπολογιστικοί πόροι και οι απαιτήσεις αποθήκευσης μειώνονται έναντι των πλήρως συνδεδεμένων νευρωνικών δικτύων της στάθμης της τεχνικής αλλά αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως τεχνικό πλεονέκτημα για το λόγο ότι το  προτεινόμενο νευρωνικό δίκτυο είναι διαφορετικό, μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο και δεν επιτελεί την ίδια εργασία με τα γνωστά μοντέλα της στάθμης της τεχνικής. Επισημαίνεται επίσης ότι η απόδοση ενός νευρωνικού δικτύου και κατά πόσο εμφανίζονται φαινόμενα υπερπροσαρμογής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά των δεδομένων εκπαίδευσης. Επί της ουσίας το τροποποιημένο μοντέλο  νευρωνικού δικτύου αφορά ένα αφηρημένο μαθηματικό μοντέλο για την επίλυση του προβλήματος της ταξινόμησης ή της παλινδρόμησης με άγνωστα δεδομένα εισόδου και με τα διακεκριμένα χαρακτηριστικά (διαφορετικός αριθμός επιπέδου στρωμάτων – αραιή σύνδεση μεταξύ των κόμβων) να μην υπηρετούν έναν τεχνικό σκοπό καθώς δεν σχετίζονται με μια συγκεκριμένη τεχνική υλοποίηση. Επιπλέον η έξοδος του τροποποιημένου νευρωνικού δικτύου δεν έχει περαιτέρω τεχνική χρήση ενώ η αξίωση της προσφεύγουσας εταιρείας περί αυτοματοποίηση των ανθρώπινων διαδικασιών κρίθηκε μη πειστική διότι δεν προσδιορίστηκαν επαρκώς τα δεδομένα εκπαίδευσης  και το προς επίλυση τεχνικό πρόβλημα.
  • Το τεχνικό συμβούλιο των προσφυγών του ΕΓΔΕ απέρριψε την έφεση για την Ευρωπαϊκή αίτηση για  Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας EP3089081
  • Ευρωπαϊκό Μητρώο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
  • Σύμφωνα με την Υπ.Απόφαση 10374/ΦΕΚ Β’ 1594,04.08.09,άρθρο 7 «Διαδικασία κατάρτισης της έκθεσης έρευνας ή της τελικής έκθεσης έρευνας από τον ΟΒΙ», η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση των εθνικών αιτήσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από το Τμήμα Εφευρέσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.