210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Τρίτη, 14 Ιανουάριος, 2025

Κοινή Μελέτη EPO & EUIPO: Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας και επιδόσεις Επιχειρήσεων

Κοινή Μελέτη European Patent Office (EPO) και European Union Intellectual Property Office (EUIPO): Μελέτη ανάλυσης σε επίπεδο Επιχειρήσεων για τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας και τις σταθερές οικονομικές επιδόσεις τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η παρούσα μελέτη εξετάζει τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών που κατέχουν δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) σε αντίθεση με εκείνες που δεν προχωρούν στην προστασία τέτοιων δικαιωμάτων. Η άντληση αυτών των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων που καλύπτει την περίοδο 2013-2022. Μέσω της μελέτης αξιολογούνται πάνω από 119.000 επιχειρήσεις και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το πεδίο της έρευνας περιλαμβάνει Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, Εμπορικά Σήματα και Βιομηχανικά Σχέδια και Υποδείγματα που έχουν χορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), καθώς και από εθνικά και περιφερειακά γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύρια συμπεράσματα Μελέτης:

  • Οι εταιρείες που κατέχουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας έχουν καλύτερες επιδόσεις από εκείνες που δεν προστατεύουν τα δικαιώματά τους.
  • Οι εταιρείες με δικαιώματα παράγουν 23,8% περισσότερα έσοδα ανά εργαζόμενο σε σύγκριση με εκείνες που δεν διαθέτουν προστατευμένα δικαιώματα.
  • Στην αξιολόγηση παραγόντων όπως είναι ο κλάδος, το μέγεθος της εταιρείας και η τοποθεσία, το πλεονέκτημα εσόδων αυξάνεται στο 41%, με ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο να παρατηρείται μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).
  • Οι επιχειρήσεις που κατέχουν δικαιώματα, καταβάλλουν επίσης στους εργαζόμενούς τους μισθούς που είναι, κατά μέσο όρο, 22% υψηλότεροι από εταιρείες χωρίς δικαιώματα.
  • Τέλος, περίπου οι μισές μεγάλες εταιρείες προστατεύουν τα άυλα δικαιώματά τους. Αν και μόνο το 10% περίπου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προστατεύουν τα δικαιώματά τους, εντούτοις αυτές οι ΜμΕ παρουσιάζουν 44% υψηλότερα έσοδα ανά εργαζόμενο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις χωρίς ΔΔΙ.

Μελέτη IP and Firm Performance

Πώς διεξήχθη η συγκεκριμένη μελέτη;

Το δείγμα των επιχειρήσεων που αναλύθηκαν στη μελέτη αντλήθηκε από το σύνολο δεδομένων ORBIS, μια ολοκληρωμένη πηγή οικονομικών και δημογραφικών μεταβλητών των επιχειρήσεων για επιχειρήσεις όλων των τύπων και μεγεθών. Το σύνολο δεδομένων ενσωματώνει αρχεία διανοητικής ιδιοκτησίας αντιστοιχίζοντας τις επιχειρήσεις με τα κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα προστατευμένα εμπορικά σήματα και τα καταχωρισμένα βιομηχανικά σχέδια από πολλαπλές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και διαφόρων εθνικών και περιφερειακών γραφείων ΔΙ εντός της ΕΕ.

Για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην κατανομή των δειγματοληψιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των μεγεθών των επιχειρήσεων, η ανάλυση χρησιμοποιεί σταθμίσεις ανά στρώμα για περιγραφικές στατιστικές και ενσωματώνει ελέγχους για το μέγεθος, το κράτος μέλος και τον τομέα στις οικονομετρικές αναλύσεις. Η μεθοδολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά από τη μελέτη του 2021, χαρακτηρίζοντας ενισχυμένες διαδικασίες επιλογής και αντιστοίχισης δειγμάτων και ιδίως αποκλείοντας τις επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο από την τρέχουσα ανάλυση.