Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα Ημερίδα για το Οικοσύστημα της Καινοτομίας χθες Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, η οποία έφερε τον τίτλο “Οικοσύστημα Καινοτομίας και Spinoffs στη Θεσσαλονίκη: Από την Έρευνα στην Κοινωνία”.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το ΕΚΕΤΑ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας(ΟΒΙ) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε)., με στόχο την ενημέρωση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας τεχνοβλαστών, την προώθηση συνεργασιών ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και τον δημόσιο τομέα, και τη διευκόλυνση της μετάβασης από την έρευνα στην αγορά, με λύσεις που απαντούν σε σύγχρονες κοινωνικές και τεχνολογικές ανάγκες.
Τον ΟΒΙ εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε εναρκτήριο χαιρετισμό και συμμετείχε σε panel με τίτλο «Η Δημιουργία Spin-Offs: Ευκαιρίες και Προκλήσεις».
Ο κ. Κανελλόπουλος υποστήριξε πως η βιομηχανική ιδιοκτησία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη της καινοτομίας και την ενίσχυση της οικονομίας, ενώ η εκπαίδευση στον τομέα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την πλήρη αξιοποίησή της. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΟΒΙ αναγνωρίζοντας την σημασία της καινοτομία έχει ήδη κάνει αλματώδη βήματα στην προσέγγιση της ερευνητικής κοινότητας.
Αναφερόμενος στους τίτλους βιομηχανικής ιδιοκτησίας που παραλαμβάνει ο ΟΒΙ, υπογράμμισε πως τα στοιχεία των τελευταίων 3ων ετών (2021 – 2023) εμφανίζουν αύξηση των ετήσιων καταθέσεων που προερχόταν από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, οι οποίες προσεγγίζουν το 4%, σε σύγκριση με τα έτη πριν το 2022, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 1%.
Όπως είπε, παρά αυτή την υστέρηση, υπάρχει κινητικότητα, η οποία μάλιστα αφορά όχι μόνο σε εθνικά, αλλά και σε ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σημείωσε πως «αυτό καταδεικνύει πως τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα μπαίνουν (έστω κ με αργό ρυθμό) στη λογική της προστασίας στης βιομηχανικής ιδιοκτησίας και της εμπορικής εκμετάλλευσης, αφήνοντας πίσω τους την «έρευνα για την έρευνα» με αποκλειστικό σκοπό τη δημοσίευση. Η κατοχύρωση πατέντας είναι πολλαπλά σημαντική, αφού σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ευρεσιτεχνιών (ΕPO), το 88% των Ευρωπαίων επενδυτών έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους spin-off με ενεργά διπλώματα ευρεσιτεχνίας».
Για να συμπληρώσει πως ως Φορέας καινοτομίας υλοποιεί τη συμβολή του στο εθνικό οικοσύστημα με την Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στη λειτουργία από τον Απρίλιο του 2022 του Σύστηματος Τεχνητής Νοημοσύνης «ΘΑΛΗΣ», το οποίο θα διευκολύνει τους ερευνητές.
Συμπλήρωσε, επίσης, πως «ο Οργανισμός επισφραγίζει την αμοιβαία συνεργασία του με υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με Πανεπιστήμια και παραγωγικούς Φορείς, όπως το σύμφωνο συνεργασίας που διατηρεί με την Αλεξάνδρεια Ζώνης Καινοτομίας, αλλά και η συνεργασία του με το ELEVATE Greece, το Μητρώο των startups στην Ελλάδα», για να προσθέσει τη σταθερή παρουσία στα ελληνικά πανεπιστήμια με εκπαιδευτικά σεμινάρια και την αμοιβαία συνεργασία με το European Patent Office (EPO) & WIPO πάνω σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, προκειμένου να επιτευχθεί η αμοιβαία σύνδεση της καινοτομίας με την παραγωγή.
Ο κ. Κανελλόπουλος τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία της Μονάδας Υποστήριξης Καινοτομίας του ΟΒΙ (Innovation Agency), που στόχος της αποτελεί ο σχεδιασμός στρατηγικής και η εξεύρεση των τρόπων ενίσχυσης των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, με την παροχή νέας γνώσης και κινήτρων που διατίθενται για επενδύσεις σε startups, αλλά και την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ,) που στόχο έχει την εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της χώρας στα θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Απολογισμός_Εκδήλωσης_18_02_2025