210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα ενημερωτικά σεμινάρια του ΟΒΙ στη Θεσσαλονίκη & την Κομοτηνή

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα: “Εμπορικά Σήματα Διαδικασία και Εργαλεία EUIPO” στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, στις 7.11.2023 και στις 8.11.2023 αντίστοιχα.

Το σεμινάριο απευθυνόταν κυρίως σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Νομικών Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ωστόσο, τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν δικηγόροι και επιχειρηματίες οι οποίοι ασχολούνται με το χώρο τον εμπορικών σημάτων.

Εκ μέρους του ΟΒΙ απηύθυνε χαιρετισμό η κυρία Θεοδώρα Σιμιτσή, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΟΒΙ, κάνοντας αναφορά και στο πλαίσιο συνεργασίας του ΟΒΙ με τον EUIPO. Εν συνεχεία η κυρία Ματίνα Χρυσοχοΐδου, Διευθύντρια των Εμπορικών Σημάτων, μίλησε αφενός για τον ίδιο τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και τη λειτουργία του και πιο συγκεκριμένα για την αρμοδιότητα του ΟΒΙ επί των εμπορικών σημάτων και την προστασία αυτών στην ελληνική επικράτεια.

Ο κ. Άγης Θεοδωρακέας,Team Leader – European Cooperation Service Institutional and Cooperation Department (ICD) EUIPO, παρουσίασε τα εργαλεία που προσφέρονται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο και συγκεκριμένα τα εξής:

  • TMClass
  • eSearch
  • TMDSview
  • User Area

Εν συνέχεια με πολύ διαδραστικό τρόπο ο κ. Θεοδωρακέας παρουσίασε βήμα-βήμα τη διαδικασία κατάθεσης ενός εμπορικού σήματος.

Η κυρία Emilie Scheffer, μέλος του Cabinet of the Boards of Appeal EUIPO, παρουσίασε αρχικά το θεσμό και τη λειτουργία του Boards of Appeal του Ευρωπαϊκού Γραφείου και στη συνέχεια με παραδείγματα από τη νομολογία του δικαστηρίου, και στο πλαίσιο ενός διαλόγου με τους φοιτητές, εξήγησε τους απόλυτους λόγους απαραδέκτου.

Κλείνοντας, και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Γραφείο καθώς και σε ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος SME Fund.

Με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις και εκπρόσωποι των δύο πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και η κυρία Έφη Τζίβα, Διευθύντρια του Τομέα Εμπορικού & Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο παραβρέθηκε και έκανε την εναρκτήρια εισήγηση ο κ. Γεώργιος Μπαμπέτας, Επίκουρος Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΔΠΘ.