210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Εργαλειοθήκη για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης

 

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις 19 Μαρτίου 2024  Σύσταση για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και την ενίσχυση της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ). Η Σύσταση έρχεται ως συνέχεια του IP Action Plan, που ενέκρινε τον Νοέμβριο του 2020 η Ευρ. Επιτροπή, για τη διανοητική ιδιοκτησία με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει 5 βασικούς άξονες:

  • Την προώθηση της συνεργασίας, του συντονισμού και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, π.χ. ορίζοντας ένα ενιαίο σημείο επαφής για ζητήματα επιβολής ΔΔΙ, αλλά και επεκτείνοντας τη χρήση υφιστάμενων εργαλείων, όπως το IP Enforcement Portal που διατίθεται από το EUIPO.
  • Την ενίσχυση των διαδικασιών επιβολής των ΔΔΙ, π.χ. προωθώντας τη χρήση της εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών για όλες τις διαφορές διανοητικής ιδιοκτησίας.
  • Την προσαρμογή των πρακτικών διανοητικής ιδιοκτησίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη προωθώντας π.χ. τη χρήση της αλυσίδας συστοιχιών (blockchain) για τον εντοπισμό προϊόντων παραποίησης/απομίμησης.
  • Την παροχή εργαλείων στις ΜμΕ για την καλύτερη προστασία των άυλων περιουσιακών στοιχείων τους, όπως το νέο κουπόνι επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία (IP Scan) στο πλαίσιο του Ταμείου για τις ΜμΕ, που υλοποιείται από το EUIPO.
  • Την ευαισθητοποίηση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας π.χ. ενσωματώνοντας θέματα ΔΙ στα εθνικά προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη Σύσταση για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και την ενίσχυση της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) και στο υλικό ερωτήσεων και απαντήσεων (Q-A) που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρ. Επιτροπής.