210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Η 14η δέσμη κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας περιορίζει τις δυνατότητες απόκτησης προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ευρώπη

Στις 25 Ιουνίου 2024 τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1745 του Συμβουλίου ο οποίος τροποποιεί τον Κανονισμό (ΕΕ) 833/2014 και ο οποίος μαζί με την απόφαση του Συμβουλίου (ΚΕΠΠΑ) 2024/1744 έχει διαμορφώσει τη 14η δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Ρωσίας λόγω ενεργειών της που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αυτές προβλέπουν περιορισμούς για πολλά δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας  που υποβάλλονται ή συν-υποβάλλονται από Ρώσους υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Ρωσία, καθώς και από νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που έχουν την έδρα τους στη Ρωσία.

Ειδικότερα τα γραφεία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και άλλοι αρμόδιοι φορείς των κρατών-μελών ή της ΕΕ δεν θα πρέπει, ήδη από τις 25 Ιουνίου 2024, να επιτρέπουν την υποβολή από τις ανωτέρω κατηγορίες προσώπων νέων αιτήσεων καταχώρισης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικών σχεδίων, υποδειγμάτων χρησιμότητας, εμπορικών σημάτων, προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και τυχόν αιτημάτων ή παρατηρήσεων σχετικών με τα δικαιώματα αυτά.

Ταυτόχρονα τα κράτη-μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) θα εφαρμόζουν τις κυρώσεις αυτές. Το ΕΓΔΕ προκαταρκτικά θα εφαρμόσει αυτόν τον περιορισμό μόνο όσον αφορά την ενιαία ισχύ των ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δηλαδή τα Ενιαία Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας.

Αναμένονται και διευκρινιστικές πληροφορίες για την υλοποίηση των ανωτέρω κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας οφείλει να επιβλέπει ήδη από την ημερομηνία της 25ης  Ιουνίου 2024 την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων.