210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σεμινάριο για την επιβολή δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Υποστήριξη διωκτικών Αρχών στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα. Ηράκλειο 6.12.2024

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) διοργάνωσε εξειδικευμένο σεμινάριο με θέμα «Επιβολή δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ)–Υποστήριξη Διωκτικών Αρχών στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα», στο Ηράκλειο Κρήτης στις 6.12.2024.

Το σεμινάριο απευθυνόταν αποκλειστικά σε διωκτικές αρχές στην Κρήτη, όπως η Ελληνική Αστυνομία, τα Τελωνεία, οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου της ΕΛΥΤ και το Λιμενικό Σώμα, και το παρακολούθησαν 35 άτομα. Στόχος ήταν η ενίσχυση του έργου των διωκτικών αρχών στην καταπολέμηση της κυκλοφορίας παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΟΒΙ παραγματοποίησε η κυρία  Μυρτώ Λάμπρου Μάουρερ, Προϊσταμένη Διεθνών Θεμάτων στον ΟΒΙ, η οποία συντόνισε το σεμινάριο. Tόνισε τη σημασία της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για την αποτελεσματική προστασία τους. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας και την προστασία που παρέχουν, επισημαίνοντας τι πρέπει να προσέχουν οι διωκτικές αρχές κατά την πραγματοποίηση ελέγχων. Παρουσίασε επίσης το Εθνικό Μητρώο Τίτλων του ΟΒΙ για την ανάκτηση πληροφοριών σχετικών με την ισχύ δικαιωμάτων.

Η κυρία  Ευαγγελία Σταυροπούλου, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του EUIPO, παρουσίασε τις υπηρεσίες του Παρατηρητηρίου και τη Βάση Δεδομένων IP Enforcement Portal που έχει αναπτύξει για την παροχή πληροφοριών προς τις διωκτικές αρχές για την αναγνώριση παραποιημένων και απομιμητικών προϊόντων.

Την προσέγγιση των διωκτικών αρχών και πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν κατά την πραγματοποίηση ελέγχων και δεσμεύσεων παραποιημένων και απομιμητικών προϊόντων ανέλυσαν ο κ. Μανώλης Πιπεράκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, οι κ.κ. Περικλής Κατσιλέρος, αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Η’ της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και Νικόλαος Τηλιγάδας, ελεγκτής Τμήματος Ελέγχου Η’ της Γενικής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ και η κυρία Ελευθερία Μεθυμάκη, Προϊσταμένη της Κινητής Ομάδας Ελέγχου Ηρακλείου της ΕΛΥΤ Αττικής της ΑΑΔΕ.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι εταιριών στην Ελλάδα πραγματοποίησαν εκπαίδευση για την αναγνώριση απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, παρουσιάζοντας παραδείγματα από κατασχέσεις προïόντων.

Από την εταιρεία LOUIS VUITTON MALLETIER ο κ. Μάνος Ταβλάς, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας πραγματοποίησε εκπαίδευση για την αναγνώριση παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων της εταιρείας, αναφερόμενος στις ενδείξεις που υποδεικνύουν την αυθεντικότητα προϊόντων της εταιρείας.

Για καπνικά προϊόντα της εταιρείας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ PHILIP MORRIS και τους ελέγχους γνησιότητας «συμβατικών» τσιγάρων μίλησε ο κ. Νίκος Πρεντουλής, Δικηγόρος, Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Πρεντουλής Γερακίνη. Παρουσίαση για παιχνίδια της εταιρείας LEGO και για τη μέθοδο αναγνώρισης απομιμητικών προϊόντων πραγματοποίησε η κυρία Βίλλυ Δαβίλλα, Δικηγόρος στη Δικηγορική Εταιρεία Δρ. Ελένη Παπακωνσταντίνου & Συνεργάτες. Η κυρία Χριστίνα Κεφάλα, Δικηγόρος, στην εταιρεία Μαλάμης & Συνεργάτες, παρουσίασε ενδείξεις διάκρισης των αυθεντικών προϊόντων της εταιρείας PROCTER & GAMBLE.

Για αλκοολούχα ποτά, τέλος, εκπαίδευση πραγματοποίησε ο κ. Παναγιώτης Μαλάμης, από την εταιρεία Μαλάμης και Συνεργάτες, ο οποίος επισήμανε τα σημεία που πρέπει να εστιάζουν οι έλεγχοι για την αναγνώριση αυθεντικών αλκοολούχων ποτών.

Tη διοργάνωση του σεμιναρίου υποστήριξαν οι κυρίες Γεωργία Σακελλαροπούλου και Βαρβάρα Μπουζούκου από τη Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης του ΟΒΙ.