210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Πέμπτη, 23 Ιανουάριος, 2025

Εξειδικευμένα Σεμινάρια για την παραβίαση δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποίησης και Πειρατείας  (EU OBSERVATORY) διοργάνωσε εξειδικευμένα σεμινάρια με θέμα «Επιβολή δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ) – Υποστήριξη Αρχών Επιβολής στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα», στο Ηράκλειο Κρήτης (12.11.2019) και τη Θεσσαλονίκη (14.11.2019).
Το Σεμινάριο απευθυνόταν αποκλειστικά στους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, τα Λιμεναρχεία, τα Τελωνεία και οι Επιχειρησιακές Διευθύνσεις του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Στην Κρήτη συμμετείχαν 53 συνολικά άτομα από τους προαναφερόμενους φορείς, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι εκπροσωπεί των φορέων άγγιξαν τους 67.
Στόχος αυτής της εξειδικευμένης ενημέρωσης ήταν η τροφοδότηση και η ενίσχυση του έργου των Αρχών Επιβολής Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην αναγνώριση προϊόντων παραποίησης, πολλές φορές επισφαλή και για τη δημόσια υγεία.
Χαιρετισμό εκ μέρους του ΟΒΙ και συντονιστής των Σεμιναρίων ήταν η κα  Μυρτώ Λάμπρου Μάουρερ, Προϊσταμένη Διεθνών Θεμάτων στον ΟΒΙ. Χαιρετισμό, επίσης, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ, πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη και ο Επίκουρος Καθηγητής Ιωάννης Κατσογιάννης, μέλος ΔΣ ΟΒΙ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ). Στο χαιρετισμό του ο κ. Κατσογιάννης ευχαρίστησε τους εξειδικευμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διαβεβαίωσε τους παριστάμενους πως ο ΟΒΙ θα εξαντλήσει κάθε δυνατή ευκαιρία ενημέρωσης των Φορέων και του ευρύτερου κοινού στα θέματα προστασίας της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, με πλήθος εκδηλώσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων.
Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου κα  Nicole Semjevski,  παρουσίασε στους παριστάμενους τις υπηρεσίες που προσφέρει το Παρατηρητήριο, κάνοντας ενδελεχή παρουσίαση-εκπαίδευση στη Βάση Δεδομένων Επιβολής δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (IP Enforcement Portal), καθώς  και του Κέντρου Εκπαίδευσης Virtual Training Centre (VTC) που διατηρεί ο EUIPO.
Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Αστυνομίας – Τμήμα Εγκλημάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας, παρουσίασε το παράδειγμα της Ιρλανδικής Αστυνομίας στην καταστολή φαινομένων αντιγραφής και παραποίησης σε πολλούς κλάδους της ευρωπαϊκής αγοράς.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. José Antonio Moreno Campos, Γενικός Διευθυντής της ANDEMA, ανέλυσε διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία,  και παρουσίασε την ισπανική εμπειρία Επιβολής Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας από την πλευρά των δικαιούχων.
Στη συνέχεια, εκπρόσωποι ελληνικών Εταιριών και Οίκων πολυτελών ειδών στην Ελλάδα, προχώρησαν σε εκπαίδευση για την καλύτερη και ταχύτερη αναγνώριση απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα παραδείγματα.
Την εταιρία PROCTER & GAMBLE, SANOFI εκπροσώπησαν οι κυρίες Άλκηστη Ειρήνη Μαλάμη, Αφροδίτη Αδαμάκου και Χριστίνα Κεφάλα, Δικηγόροι, Δικηγορικό Γραφείο Μαλάμη & Συνεργάτες. Την εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ PHILIP MORRIS, εκπροσώπησε ο κ. Νίκος Πρεντουλής, Δικηγόρος, ενώ τους Οίκους SALVATORE FERRAGAMO, VAN CLEEF & ARPELS, IWC εκπροσώπησε ο κ. Στέφανος Δαλαμάγκας, Δικηγόρος, Δικηγορικό Γραφείο Δαλαμάγκα – Καλογήρου.