210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

4.12.2020 –100 χρόνια από το πρώτο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα

100 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2020, και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που προστατεύει τον εκσυγχρονισμό και τις καινοτόμες ιδέες, γιορτάζει την πρώτη αίτηση κατοχύρωσης για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στη χώρα μας.
Με τη συμπλήρωση 100 ετών (1920-2020), θυμόμαστε την πρώτη κατοχύρωση πατέντας στην Ελλάδα και την υπηρεσία εφαρμογής για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο του συστήματος προστασίας της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αναφορικά με τις εφευρέσεις.
Το πρώτο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) φέρει τον τίτλο  «Χειροκίνητον πλυντήριον μηχάνημα», 4.12.1920 (Εφευρέτες: Ιωάννης Κ. Μίλτος, Μηχανικός κάτοικος Σικάγου Αμερικής και Κων/νος Σ. Κρίκος, Έμπορος, κάτοικος Αθηνών).
Στα πλούσια αρχεία που παρέλαβε ο ΟΒΙ όταν συστάθηκε το 1988, πήρε στα χέρια του μόνο μία σελίδα που αφορά σε αυτή την κατοχύρωση.
Με τη σκέψη ότι οι παγκόσμιες συνθήκες και συγκυρίες αλλάζουν δραματικά κάθε λεπτό που περνά, οι όροι φυσικής εγγύτητας εκμηδενίζονται και η μεταφορά αρχείων και δεδομένων ψηφιοποιείται, μπροστά σ’ αυτες τις προκλήσεις ο ΟΒΙ δε θα παρέμενε στάσιμος. Ο ΟΒΙ εκσυγχρονίζεται ταυτόχρονα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Πιστεύει πως σημαντικό κεφάλαιο για την ενθάρρυνση της εφευρετικής κοινότητας είναι και η ίδια η γνώση για το σύστημα της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς και η δημιουργία φιλικής νοοτροπίας και κουλτούρας.
Γι’ αυτό το σκοπό παρέχει όλες του τις υπηρεσίες πλέον ψηφιακά και αδιάλειπτα τροφοδοτεί το ενδιαφερόμενο κοινό του.
Από το 1920 έως σήμερα έχουν κατατεθεί κατά προσέγγιση 76.000 περίπου αιτήσεις για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ). Σύγχρονα και ανταγωνιστικά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς  και τεχνολογίες αιχμής. Την τελευταία εικοσαετία (2000-2020) στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Οργανισμού τα δεδομένα φτάνουν συνολικά τις 13.100 αιτήσεις για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.
Όραμά μας είναι να συμβάλλουμε στον καινοτομικό προσανατολισμό της χώρας μας, διότι κάθε εποχή καθορίζεται αφήνοντας το στίγμα της από τις εφευρέσεις της.
Επετειακή Έκδοση ΟΒΙ:
https://www.obi.gr/wp-content/uploads/2020/10/album_web.pdf