210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Παρασκευή, 9 Αυγούστου, 2024

Συνέντευξη Γενικού Διευθυντή ΟΒΙ στον ΣΚΑΪ Κρήτης για τα παραποιημένα προϊόντα

Συνέντευξη με κεντρικό θέμα την παραγωγή και διακίνηση παραποιημένων αγαθών έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ και τη δημοσιογράφο Ελένη Βακεθιανάκη με αφορμή την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος προϊόντων απομίμησης στην Κρήτη. Ο κ. Καπλάνης παρουσίασε τα αποτελέσματα κοινής μελέτης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) η οποία ποσοτικοποιεί το κόστος, το πεδίο εφαρμογής αλλά και το μέγεθος του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων προϊόντων και ανέλυσε τις επιδράσεις στην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και κυρίως στην ελληνική οικονομία. Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ελλάδα, η οποία θεωρείται χώρα – πύλη εισόδου παραποιημένων προϊόντων, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των ελληνικών αρχών έχει καταφέρει από την πρώτη πεντάδα εισροής παραποιημένων αγαθών στην κατάταξη σε επίπεδο ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, να βρίσκεται σήμερα σε θέση μετά την πρώτη δεκάδα.
Ο κ. Καπλάνης αναφέρθηκε επίσης στο νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΣυΒΙ) και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ μίλησε για τις πρώτες μέρες έναρξης λειτουργίας ηλεκτρονικής κατάθεσης για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και βιομηχανικά σχέδια στον ΟΒΙ, αλλά και για τις υπηρεσίες που παρέχει το Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού στην Κρήτη που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Τη συνέντευξη του κ. Καπλάνη στον ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ μπορείτε να ακούσετε στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=KtXYQy9OyrU