210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Έως και 60 δισ. € απώλειες κάθε χρόνο σε όλη την ΕΕ λόγω παραποιήσεων/απομιμήσεων σε 11 βασικούς τομείς της οικονομίας

– Οι απώλειες αντιστοιχούν στο 7,4 % του συνόλου των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ στους εξεταζόμενους τομείς
– Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνονται έως και 1,3 δισ. EUR στους εν λόγω 11 τομείς
– Οι απώλειες σε πωλήσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται στο 12,3% του συνόλου των πωλήσεων στους 11 τομείς
Βάσει μιας νέας εκτίμησης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), οι ετήσιες απώλειες λόγω παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας σε 11 βασικούς τομείς της οικονομίας στην ΕΕ αγγίζουν τα 60 δισ. EUR ετησίως.
Βάσει της επικαιροποιημένης ανάλυσης, οι συνολικές απώλειες ανέρχονται σε 7,4 % του συνόλου των πωλήσεων στους ακόλουθους τομείς: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, ενδύματα, υποδήματα και συμπληρώματα (αξεσουάρ), αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Δεδομένου ότι οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα είχαν παραγάγει εάν δεν υπήρχε παραποίηση/απομίμηση, και ως εκ τούτου απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους, σύμφωνα με την ανάλυση εκτιμάται ότι σε αυτούς τους τομείς παρατηρείται άμεση απώλεια έως και 468 000 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Συνολική Έκθεση
Περίληψη Έκθεσης
Infographic