Η χρονιά του 2022 δεν θα μπορούσε να ξεκινά παρά με μία ημερομηνία και έναν αριθμό. Η ημερομηνία είναι η 16η Μαΐου 2022 όταν τυπικά ο Οργανισμός ανέλαβε τα Εμπορικά Σήματα και ο αριθμός είναι το 1.088 όσες δηλαδή οι αιτήσεις για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Από τη μία λοιπόν έχουμε την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης να υπαχθεί η Βιομηχανική Ιδιοκτησία στην χώρα κάτω από μια ενιαία στέγη, και από την άλλη το εθνικό ρεκόρ αιτήσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.
Παράλληλα όμως με τους παραπάνω αριθμούς και συμβολισμούς, η πραγματικότητα είναι ότι το 2022 διεκπεραιώθηκαν 3.000 ανεξέταστοι φάκελοι σημάτων με παράλληλη επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων επί νέων αιτήσεων, διόρθωση και επικαιροποίηση χιλιάδων στοιχείων στις βάσεις δεδομένων, και όλα αυτά σε ένα καινούργιο και λειτουργικό για το κοινό και τους εργαζόμενους χώρο. Πραγματικότητα είναι επίσης η συνέχιση της ποιοτικής εξυπηρέτησης στον τομέα των Ευρεσιτεχνιών, των Πιστοποιητικών Υποδείγματος Χρησιμότητας και των Βιομηχανικών Σχεδίων (Designs). Νέα εργαλεία e filling φιλικά προς τον χρήστη, εκθέσεις έρευνας υψηλού κύρους, συνέπεια και ταχεία ανταπόκριση στα αιτήματα των χρηστών του συστήματος Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας συνετέλεσε από την πλευρά της στην επιτάχυνση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας με την υλοποίηση, για πρώτη φορά, βασικού προγράμματος σπουδών στη Βιομηχανική Ιδιοκτησία και τη συμμετοχή σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις για θέματα τεχνολογικής καινοτομίας και δικαιωμάτων προστασίας.
Το ενδιαφέρον του ΟΒΙ δεν περιορίζεται όμως μόνο στην παροχή υπηρεσιών προς τους χρήστες του συστήματος προστασίας της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ο Οργανισμός, με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Authenticities, υλοποίησε πλήθος δράσεων δημιουργίας κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, με συνεχή ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών στις πιστοποιημένες ως αυθεντικές πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Μύκονος, Κέρκυρα).
Νέα εταιρική ταυτότητα
Το νέο λογότυπο του ΟΒΙ βασίζεται στον προσεγμένο επανασχεδιασμό του προϋπάρχοντος, με κύριο σκοπό να συμβαδίσει με την αισθητική, τις ανάγκες και τα ζητούμενα του σήμερα.
Πρόκειται για ένα σήμα που, με αφαιρετικό τρόπο, μεταφέρει τις αξίες της συνεργασίας, της ανταλλαγής, της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας, αξίες που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του Οργανισμού.
Πατώντας στις γραμμές που χάραξε το προϋπάρχον λογότυπο, το απλοποιήσαμε, κρατώντας στις κύριες φόρμες που το έκαναν αναγνωρίσιμο, αναδεικνύοντάς το σε ένα συμπαγές, φρέσκο και σταθερό οπτικά σήμα το οποίο μπορεί με την ίδια ευκολία να κρατήσει την αναγνωρισιμότητα του τόσο σε φυσικές όσο και σε ψηφιακές εφαρμογές.
Εθνικό ρεκόρ 1.088 αιτήσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησία κλείνει το 2022 με μια σημαντική επίδοση για την ιστορία του: την επίτευξη 1.088 αιτήσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας μέσα σε μια χρονιά, αριθμό διπλάσιο από το 2019 και ρεκόρ για την Ελλάδα.
Το ρεκόρ αυτό, αναδεικνύει μια συνολικότερη και πολύ ελπιδοφόρα αναγέννηση της καινοτομίας στη χώρα μας, με τους απλούς πολίτες, τους επιστήμονες και τις εταιρείες να μετουσιώνουν τις νέες ιδέες σε Ευρεσιτεχνίες και να οδηγούν σταθερά τους ίδιους και την Ελλάδα στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
Η δική μας προσπάθεια είναι να διευκολύνουμε διαρκώς την καθημερινή επαφή των πολιτών με τον Οργανισμό. Με πολύ υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας και εξατομικευμένης βοήθειας, την πλήρη πλέον ηλεκτρονικοποίηση όλων των διαδικασιών κατάθεσης καθώς και την τήρηση σύντομων χρόνων απόκρισης, στόχος μας είναι η φιλική και αποτελεσματική προσέγγιση των χρηστών των υπηρεσιών μας.
Εμπορικά Σήματα
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας συνέχισε να εργάζεται για την υποδοχή της αρμοδιότητας των Εμπορικών Σημάτων και την ομαλή μετάβαση αυτής στον Οργανισμό με την προετοιμασία έκδοσης των αναγκαίων νομοθετικών κειμένων και κανονιστικών πράξεων. Η μεταφορά ολοκληρώθηκε στις 16 Μαΐου 2022 με την ΚΥΑ 48793/2022.
Για την κάλυψη των αυξημένων στεγαστικών αναγκών, ο ΟΒΙ προχώρησε στην μίσθωση κτιρίου όπου λειτουργεί το προσωπικό που εξυπηρετεί τα Εμπορικά Σήματα και μεταφέρθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων.,
Η Υπηρεσία, στελεχώθηκε από έμπειρα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ), ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκε προσωπικό του Οργανισμού στις διαδικασίες που αφορούν τα εμπορικά σήματα για την υποστήριξη της αρμοδιότητας. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στη στελέχωση και λειτουργία των Διοικητικών Επιτροπών Σημάτων, οι οποίες πλέον έχουν μέλη και γραμματείς που ανήκουν στο δυναμικό του ΟΒΙ.
Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η μεταφορά στο G-Cloud (Δικτυακές Υποδομές Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους Βάσεων Δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης), των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τα εμπορικά σήματα.
Με την ανάληψη της αρμοδιότητας, διεκπεραιώθηκε μεγάλος αριθμός εκκρεμών αλλά και νέων ανακοπών και προσφυγών κατά αποφάσεων των Διοικητικών Επιτροπών Σημάτων ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου και Εφετείου Αθηνών, καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποβάλλοντας απόψεις διοίκησης και υπομνήματα. Η εκδίκαση των επίδικων υποθέσεων διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε με τη νομοθετική ρύθμιση πρωτοβουλίας ΟΒΙ, που δίνει στον Οργανισμό το δικαίωμα συνέχισης των εκκρεμών υποθέσεων. Παράλληλα, μελετάται και η οργάνωση προσφυγής και σε εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών που αφορούν εμπορικά σήματα.
Ο ΟΒΙ συνεργάζεται πλέον με το EUIPO και τον WIPO και στον τομέα των εμπορικών σημάτων, συμμετέχει στα όργανα Διοίκησης του EUIPO, καθώς και σε μεγάλο αριθμό ομάδων εργασίας του. Η συμμετοχή αυτή δίνει στο προσωπικό του ΟΒΙ τη δυνατότητα εμβάθυνσης της μελέτης των θεμάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή εργασία τους, καθώς και ανταλλαγής απόψεων και εμπειρίας με συναδέλφους σε άλλα εθνικά γραφεία, αλλά και των ίδιων των Οργανισμών, προάγοντας έτσι την αντίληψη και τη δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης ερωτημάτων και δυσκολιών.
Τέλος ο Οργανισμός, διοργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις των επαγγελματιών του κλάδου, δικηγόρων και δικαστών:
• σε συνεργασία με τα Συμβούλια Προσφυγών του EUIPO, στις 15 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα, για την παρουσίαση της λειτουργίας των Συμβουλίων Προσφυγών, αλλά και γενικότερα την νομολογιακή εξέλιξη .
• σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση των ζητημάτων προστασίας των Εμπορικών Σημάτων.
ΘΑΛΗΣ (πρώτη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Οργανισμό μας)
Ο «ΘΑΛΗΣ » είναι ένα Βαθύ Νευρωνικό Δίκτυο (Deep Neural Network - DNN) το οποίο αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στον ΟΒΙ και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Ελέγχου Τίτλων (ΔΕΤ), από ομάδα επιστημονικού προσωπικού με γνώσεις στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Ο ΘΑΛΗΣ ολοκληρώθηκε και τέθηκε για πρώτη φορά σε δοκιμαστική εφαρμογή στον ΟΒΙ τον Απρίλιο του 2022.
Στόχος της ανάπτυξης του ΘΑΛΗ ήταν η αυτοματοποίηση της διαδικασίας Πρώτης Μελέτης και Ταξινόμησης των νεοεισερχόμενων αιτήσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) ανάλογα με το τεχνικό/επιστημονικό πεδίο στο οποίο αναφέρονται, και η εν συνεχεία δρομολόγηση/ανάθεση σε εξεταστικό τμήμα του ΟΒΙ αντίστοιχης ειδικότητας.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παράλληλα με την ανάπτυξη του ΘΑΛΗ και για τις ανάγκες της διαδικασίας Επεξεργασίας της Φυσικής Γλώσσας (NLP), διαδικασία που προηγείται της εκπαίδευσης του Νευρωνικού Δικτύου, δημιουργήθηκαν 3 Ελληνικά Λεξικά ΛΗΜΜΑΤΩΝ με χιλιάδες τεχνικούς όρους στους τρεις βασικούς τεχνολογικούς/επιστημονικούς τομείς της Μηχανολογίας/Ενέργειας, Ηλεκτρονικής/Πληροφορικής και Χημείας/Βιοτεχνολογίας, καθώς και ένα Ελληνικό Λεξικό με Λέξεις Χαμηλής Αξίας περιεχομένου (Stopwords), ειδικά προσαρμοσμένο στα κείμενα των ΔΕ.
Με τα ανωτέρω δεδομένα η ακρίβεια του ΘΑΛΗ στη Μελέτη/Ταξινόμηση/Ανάθεση των αιτήσεων ΔΕ σε τμήματα αγγίζει το 96-97% στην τρέχουσα έκδοση, κάτι το οποίο είναι παραπάνω από ικανοποιητικό.
Σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά την πρώτη του εφαρμογή, ο ΘΑΛΗΣ έχει λάβει δύο διαφορετικές μορφές.
Στη μορφή «ΘΑΛΗΣ-1» το σύστημα ΑΙ εκπαιδεύεται με τη μέθοδο της Επιτηρούμενης Μηχανικής Μάθησης (Supervised Machine Learning) και εκτελεί τη διαδικασία ανάθεσης των νέων αιτήσεων ΔΕ στα αρμόδια τμήματα του ΟΒΙ όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.
Στη δεύτερη μορφή «ΘΑΛΗΣ-2» το σύστημα ΑΙ εκπαιδεύεται με τη μέθοδο της Μη-Επιτηρούμενης Μηχανικής Μάθησης (Unsupervised Machine Learning) και προγραμματίζεται για να αποδώσει Νοηματικό περιεχόμενο στα τεχνικά/επιστημονικά κείμενα όλων των αιτήσεων ΔΕ οι οποίες έχουν δημοσιευτεί από το 2002 μέχρι σήμερα.
Στη δεύτερη αυτή μορφή χρησιμοποιείται σήμερα από εξεταστές του ΟΒΙ για να πραγματοποιούν Νοηματική Έρευνα (Semantic Search) σε βάσεις δεδομένων ΔΕ κατά τη διαδικασία σύνταξης της έκθεσης έρευνας και χορήγησης ενός διπλώματος.
Εδώ ο χρήστης του συστήματος μπορεί να εισάγει τον αριθμό μιας αίτησης ΔΕ ή το τεχνικό/επιστημονικό κείμενο για τα οποία αναζητά προϋπάρχουσα σχετική τεχνολογία ή προυπάρχοντα σχετικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν κατατεθεί στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία και εντός δευτερολέπτων να έχει τα αποτελέσματα. Αυτό χωρίς να είναι πλέον αναγκαία η γνώση και χρήση Λέξεων Κλειδιών (keywords), Συνωνύμων και Boolean Operators.
Μελλοντικά, ο «ΘΑΛΗΣ-2» θα μπορούσε να παρασχεθεί σαν Νέα Υπηρεσία προς το κοινό, όπου ο εξωτερικός χρήστης θα μπορεί απλά μέσα από ειδική εφαρμογή στο site του ΟΒΙ να εισάγει το τεχνικό/επιστημονικό κείμενο για το οποίο αναζητά σχετική τεχνολογία μέσα από τα ΔΕ που έχουν κατατεθεί και δημοσιευτεί στην Ελλάδα, και να έχει αμέσως τα αποτελέσματα.
Επίσης, μέσα από το site του ΟΒΙ θα μπορούσε να παρασχεθεί σαν Νέα Υπηρεσία προς το κοινό, όπου ο εξωτερικός χρήστης θα μπορεί απλά να εισάγει το τεχνικό/επιστημονικό κείμενο για το οποίο αναζητά σχετική τεχνολογία μέσα από τα ΔΕ που έχουν κατατεθεί και δημοσιευτεί στην Ελλάδα, και να έχει αμέσως τα αποτελέσματα.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΑΒΙ
Δημιουργία Προγράμματος σπουδών βασικής εκπαίδευσης στη βιομηχανική ιδιοκτησία.
Ολοκλήρωση διαδικασίας επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού για τις ανάγκες της ΕΑΒΙ.
Συμμετοχή στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής σε Συνεδρίαση κατά την οποία εξετάστηκαν θέματα τεχνολογικής καινοτομίας και δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας καθώς και οι τρόποι συμβολής τους στην επιτάχυνση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Συμμετοχή στην ημερίδα για το πρόγραμμα pan European seal και τη μεταφορά τεχνολογίας, σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Το Πρόγραμμα επιτρέπει σε φοιτητές να διενεργήσουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση ενός έτους στον EPO (Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, με έδρα το Μόναχο) ή στον EUIPO (Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Αλικάντε).
Συνδιοργάνωση σεμιναρίου με το αντίστοιχο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Σλοβενίας (SIPO) και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σλοβενία, με θέμα “Συστήματα Προστασίας Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Προώθηση της Καινοτομίας στην Ελλάδα και τη Σλοβενία”.
Συνδιοργάνωση επιμορφωτικής διημερίδας με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) με θέμα «Νέες δραστηριότητες μηχανικών: Ο μηχανικός εφευρέτης και σύμβουλος ευρεσιτεχνίας».
ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ
Βάσει της Υπουργικής Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699/2020 (Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία), τα κτήρια πρέπει να διαθέτουν σήμανση και σε γραφή Braille.
Το 2022, κατόπιν εκπόνησης σχετικής μελέτης, ο ΟΒΙ εναρμονιζόμενος με την Υπουργική Απόφαση, προχώρησε στη σήμανση των δύο κτιρίων του με γραφή Braille συμπληρωματικά της ήδη υπάρχουσας συμβατικής γραφής. Για τις ανάγκες των κτηρίων χρησιμοποιήθηκε επιτοίχεια σήμανση, με υλικά που δημιουργούν χρωματική αντίθεση με τις επιφάνειες επάνω στις οποίες τοποθετήθηκε.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – WHO), υπολογίζεται ότι 253 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα όρασης. Από αυτούς, 36 εκατομμύρια είναι τυφλοί ενώ 217 εκατομμύρια έχουν μέτρια έως σοβαρή εξασθένιση όραση (πηγή: diavgia.eu)
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ
Ανανεώθηκε η σήμανση στα εξωτερικά του κτηρίου σημεία πρόσβασης για άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Τα σημεία σηματοδοτήθηκαν ευκρινώς με τη χρήση του Διεθνούς Συμβόλου Πρόσβασης (ΔΣΠ). Η σήμανση κατασκευάστηκε από υλικά αδιαφανή, ματ, μη αντανακλαστικά και με έντονη χρωματική αντίθεση φόντου/γραμμάτων.
Βράβευση Παιδικής Δημιουργικότητας
Ο ΟΒΙ, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος που προσφέρει από το 2007 σε μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, βράβευσε 8 συνολικά παιδιά για τις δημιουργικές ιδέες τους, σε ειδική τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Τα βραβεία αφορούσαν Εφευρέσεις και Βιομηχανικά Σχέδια.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΟΒΙ έχει ως στόχο να εισάγει τους μικρούς μαθητές με μικρά και σταθερά βήματα στην Οικονομία της Γνώσης που παρέχει ένα αναπτυξιακό πρότυπο, δημιουργώντας προοπτική και έμπνευση.
Τα βραβεία απένειμε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα που θέλουμε, είναι ακριβώς αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα της προόδου, η Ελλάδα της εφευρετικότητας, η Ελλάδα της δημιουργίας. Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, φαίνεται πως οι νέοι άνθρωποι, η νέα γενιά, αποκτά ταλέντα και δεξιότητες, που για εμάς τους μεγαλύτερους φαντάζουν πολύ δύσκολα. Η σημερινή πρωτοβουλία είναι πραγματικά αξιέπαινη, γιατί δίνει τον χώρο και δείχνει τον τρόπο στα παιδιά μας να συνδέονται με αυτόν τον καινούριο κόσμο της εφευρετικότητας. Πραγματικά συγχαίρω όλα τα παιδιά που τολμούν, καθώς και όλα τα παιδιά που βραβεύονται σήμερα».
Στον ΟΒΙ γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Εκπαίδευση και η Έρευνα κατέχουν ένα δυναμικά εξελισσόμενο χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να κεντρίζουμε τη δημιουργικότητά τους. Συγχαίρουμε την περιέργεια, τη φαντασία, τον συναγωνισμό, προσδοκώντας σε νέους ερευνητές, εφευρέτες, βιομηχανικούς σχεδιαστές, πετυχημένους μελλοντικούς επιχειρηματίες που απαντούν με τις αυθεντικές ιδέες στους στις σύγχρονες προκλήσεις και δημιουργούν προοπτικές και έδαφος ευκαιριών, για ατομική προκοπή και επιτυχία.
Πρόγραμμα STEAM: Τα παιδιά σχεδιάζουν τις πόλεις του μέλλοντος
Κατά τη διάρκεια του 2022, o OBI σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Μη Τυπικής Μάθησης STEAM GREECE*, διοργάνωσε σειρά Εργαστηρίων STEAM σε σχολικούς χώρους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αλλά και των Δήμων Ευόσμου – Κορδελιού, με σκοπό τη διάδοση της κουλτούρας καινοτομίας. Η δράση απευθύνθηκε σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και στα εργαστήρια συμμετείχαν περισσότεροι από 600 μαθητές.
Τα μαθήματα STEAM (Science-Technology-Engineering-Arts & Mathematics) και ρομποτικής στοχεύουν στην επαφή των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Για τον ΟΒΙ, τον Οργανισμό που διαφυλάσσει τη διανοητική ιδιοκτησία, προέχει να εντρυφήσουν και να κατανοήσουν οι μαθητές από μικρή ηλικία τους όρους της καινοτομίας, της διανοητικής ιδιοκτησίας και την προστασία της. Πολλά από αυτά τα παιδιά θα λάβουν το ερέθισμα να κάνουν τις δικές τους εφευρέσεις στο μέλλον και να καταλάβουν την αξία που έχουν τα επινοήματα του ανθρώπινου μυαλού.
Τα εργαστήρια STEΑM, Young Students for Smart Cities Workshops, αποσκοπούν στη γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο των επιστημών και της ρομποτικής, πάντοτε με διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο, ενώ παρέχουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική, τις Τέχνες και την τεχνολογία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές μοιράστηκαν τις ιδέες τους για το πώς θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις πόλεις του μέλλοντος αλλά και σε ποιες πόλεις θέλουν αυτά να ζήσουν το μέλλον. Το σχεδίασαν σε μακέτα, κατέγραψαν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια κατασκεύασαν ένα έξυπνο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με αυθεντικό εξοπλισμό LEGO WeDo2 που λειτουργεί με αισθητήρες, και διαγωνίστηκαν για την πρωτιά στους σχετικούς αγώνες!
* Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός STEAM Greece, ειδικεύεται στα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα STEAM και στη Ρομποτική. Η καινοτομία των προγραμμάτων έγκειται στον εναρμονισμό τους με την διδακτέα ύλη των μαθημάτων του σχολικού προγράμματος σπουδών ανά ηλικιακή ομάδα. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων αναλαμβάνουν έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη που αποτελούνται από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων (παιδαγωγοί, μηχανικοί, ψυχολόγοι κλπ).
Προγράμματα συνεργασίας με European Union Intellectual Property Office (EUIPO) και European Patent Office (ΕΡΟ)
Ο ΟΒΙ υλοποίησε με επιτυχία τα έργα που είχαν ενταχθεί στα ετήσια προγράμματα συνεργασίας με τους δύο οργανισμούς. Ειδικότερα:
EUIPO:
• Τέθηκε σε λειτουργία το εργαλείο e-services για την ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων μεταβολής Βιομηχανικού Σχεδίου.
• Βελτιώθηκε το εργαλείο εσωτερικής διαχείρισης των Βιομηχανικών Σχεδίων (BackOffice) με επιμέρους τεχνικές αλλαγές και συμπερίληψη ορισμένων από αυτές στο αντίστοιχο εργαλείο των εμπορικών σημάτων.
• Υποστηρίχθηκε ο ΟΒΙ στη μεταφορά των πληροφοριακών συστημάτων των εμπορικών σημάτων στο Cloud και σε συνεχείς βελτιώσεις των εργαλείων και των δεδομένων των εμπορικών σημάτων.
• Συμμετείχε στο έργο της ελληνικής μετάφρασης της νέας ιστοσελίδας SME webpage σε συνεργασία με το Κυπριακό Γραφείο.
• Δημιουργήθηκε βίντεο σχετικά με τις αλλαγές στην αίτηση καταχώρισης εμπορικού σήματος.
• Διοργανώθηκε εκδήλωση σε συνεργασία με το Συμβούλιο Προσφυγών Boards of Appeals για την ενημέρωση – εκπαίδευση των συμμετεχόντων για τις δράσεις και τις εξελίξεις του τομέα Έργου Authenticities.
• Έργο Authenticities
- Επαναπιστοποιήθηκε η Θεσσαλονίκη (1η πόλη του δικτύου) ως Authenticity. Προβολή του Προγράμματος με Παιγνίδια Πόλης (ThessTruth), μουσικές/μαγειρικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία.
- Υλοποιήθηκαν δράσεις στη 2η πόλη του δικτύου, την Μύκονο. Προβολή του Προγράμματος Authenticities με διανομή ενημερωτικού υλικού και αναμνηστικών δώρων, εκπαίδευση των τοπικών διωκτικών αρχών για την παραβίαση των ΔΔΙ και παρουσίαση των διαθέσιμων εργαλείων που προσφέρει το EUIPO για την καταπολέμηση της παραποίησης και της αντιγραφής.
- Η Κέρκυρα εντάχθηκε στο δίκτυο με την υπογραφή σχετικού συμφώνου συνεργασίας.
• Συμμετοχή στο έργο SME Fund:
- Υποστηρίχθηκε το EUIPO στην προώθηση του έργου στην Ελλάδα και την προβολή του με ειδικά σχεδιασμένη εκστρατεία μέσω των κοινωνικών δικτύων που διαχειρίζεται ο ΟΒΙ.
- Διαρκής ενημέρωση των περιφερειακών γραφείων και της ΥΜΣ για την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων ΜμΕ.
- Διοργανώθηκε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το έργο και την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδοχής αιτήσεων.
• Φιλοξενία εκδηλώσεων του EUIPO στην Θεσσαλονίκη:
- 1st Authenticity Network Meeting
- 3rd EUIPN Annual Cooperation Meeting
ΕΡΟ:
Επίσκεψη του Προέδρου του European Patent Office Α. Campinos
Ο ΟΒΙ λειτούργησε ως πιλοτικό Γραφείο στην υλοποίηση του εργαλείου Ηλεκτρονικής Κατάθεσης ΔΕ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.
Σύμφωνα Συνεργασίας
Ο ΟΒΙ υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με:
1. Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ )
2. Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)
Ανανέωσε το σύμφωνο συνεργασίας με το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου Α.Ε. (ΕΤΕΠΗ), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Νομοθετική δραστηριότητα
Επεξεργασία νέων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ΣΠΠΦ
Σύνταξη Παρατηρήσεων επί του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα: «Καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 71 Α «Κίνητρα Ευρεσιτεχνίας» του ν. 4172/2013, (Α΄167), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 89 του ν. 4864/2021 (Α’ 237)».
Σύνταξη Οδηγιών - Προληπτικών μέτρων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 269/2014 του Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου 2014 σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο ΟΒΙ συμμετέχει και εκπροσωπείται στη Μόνιμη Επιτροπή ΔΕ, στη Γενική συνέλευση και στις Ομάδες Εργασίας του World Intellectual Property Organization (WIPO) καθώς και στις Ομάδες Εργασίας των
o European Patent Office (EPO)
o European Union Intellectual Property Office (EUIPO)
o Παρατηρητήριο ΕΕ για την επιβολή ΔΔΙ
με την προετοιμασία θέσεων για επίκαιρα θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση θεμάτων σύγκλισης πρακτικής των Γραφείων ΔΕ.
ΕΣΠΑ
Την 1η Δεκεμβρίου ξεκίνησε η υλοποίηση της Πράξης ΕΣΠΑ «Οργάνωση υπηρεσίας για την ενίσχυση νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διερεύνηση και κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας» ύστερα από την διεξαγωγή ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Το έργο έχει ως αντικείμενο την ενίσχυση των υπηρεσιών που το κράτος παρέχει στις επιχειρήσεις, με έμφαση στις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Ειδικότερα το αντικείμενο είναι η παροχή υποστήριξης από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας προς τις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα σε αυτές που προσανατολίζονται στην καινοτομία, στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας, η οποία νομικά κατοχυρώνει την τεχνική ή άλλη πνευματική τους ιδιοκτησία.
Συστήματα ποιότητας
Ο ΟΒΙ έχοντας ως στόχο την άριστη λειτουργία του και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, ανέπτυξε, πιστοποιήθηκε και εφαρμόζει από το 2022 τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας:
1. ISO 22301:2019 Σύστημα Επιχειρησιακής Συνέχειας και
2. ISO 45001:2018 Σύστημα Διαχείρισης Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία
Εκδηλώσεις
Αθήνα
1. Σύγχρονοι Έλληνες Εφευρέτες, Mind the Minds, Ίδρυμα Ευγενίδου
2. Συμμετοχή στο Athens Science Festival
3. Εκδήλωση σε συνεργασία με τα Συμβούλια Προσφυγών του EUIPO για την παρουσίαση της λειτουργίας των Συμβουλίων Προσφυγών, αλλά και γενικότερα την νομολογιακή εξέλιξη
4. Εκπαίδευση των τοπικών διωκτικών αρχών για την παραβίαση των ΔΔΙ και παρουσίαση των διαθέσιμων εργαλείων
5. Σεμινάριο για τα Σήματα (ΙΝΤΑ-Μη παραδοσιακά Σήματα και η προστασία τους)
6. Συνεδρίαση "Δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας και πως αυτά βοηθούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας", Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας - Ελληνικό Κοινοβούλιο
Θεσσαλονίκη
1. Συμμετοχή στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης
2. Πρόγραμμα ρομποτικής για παιδιά, STEAM
3. Συμμετοχή στη ΔΕΘ
4. Ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των ζητημάτων προστασίας των Εμπορικών Σημάτων σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
5. Επιμορφωτική διημερίδα “Νέες δραστηριότητες μηχανικών: Ο μηχανικός εφευρέτης και σύμβουλος ευρεσιτεχνίας Σεμινάριο για Μηχανικούς” (ΟΒΙ-ΕΑΒΙ), Θεσσαλονίκη
6. Εκδήλωση "PAN EUROPEAN SEAL", Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
7. Συνεδρίαση "Ομάδα Εργασίας του ΕΒΕΘ για πολιτικές στο σύστημα καινοτομίας", Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)
8. Σεμινάριο "Προστασία Εμπορικών Σημάτων, βιομηχανικών σχεδίων και εφευρέσεων", Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)
9. Εκδήλωση “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Φόρτιση Ηλεκτρικών Οχημάτων”, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
10. Σεμινάριο “Μάθε τι είναι η Επιχειρηματική Ιδέα και πως μπορείς να την προστατεύσεις“, Γραφείο Διασύνδεσης - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
11. Σεμινάριο "Προστατεύστε την έρευνα σας με δικαιώματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας", Envolve Entrepreneurship Greece
Ηράκλειο Κρήτης
1. Συμμετοχή στην Έκθεση InnoDays 2022, Ηράκλειο Κρήτης
2. Εκδήλωση "Βραδιά Ερευνητή 2022", Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
3. Σεμινάριο «Καινοτομία – Προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας», Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) / Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ETEΠ-Κ)
Πάτρα
Συμμετοχή στο 10ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης Πάτρας
Ιωάννινα
Εκδήλωση "Αδελφοποίηση Ιωαννίνων - Βερολίνου και προώθηση της πολιτισμικής ταυτότητα", Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Σεμινάριο "Δικαιώματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας", Περιφερειακή Δομής Στήριξης Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας KICK-IT του Επιμελητηρίου Καβάλας
Βόλος
Εκδήλωση "Cross-sectoral Huddles & Innovation Vision Forum", ΜΟΚΕ - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Εκπαίδευση
Το 2022 υλοποιήθηκαν 1.048 ώρες εκπαίδευσης σε αντικείμενα εξέτασης αιτήσεων ΔΕ (search & examination), τεχνικά (ΙΤ), Διοίκησης και Ηγεσίας, Υγιεινής και Ασφάλειας, Βίας και Παρενόχλησης, ακολουθώντας τις επιχειρησιακές ανάγκες και επιταγές του νόμου.
6 1:1 εξ’ αποστάσεως επισκέψεις σε ΜμΕ
1 διαδικτυακό σεμινάριο με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)/ Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ETEΠ-Κ)
Πραγματοποιήθηκαν 71 προέρευνες
Υπηρεσία Μιας Στάσης: Σύνολο ενδιαφερομένων που εξυπηρετήθηκαν: 3.518
Το 2021 είναι σαφώς έτος ορόσημο για τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ίσως πρόκειται για την επόμενη ημερομηνία-σταθμό μετά την ημερομηνία ίδρυσής του το 1987.
H χρονιά χαρακτηρίστηκε από τη μεταρρύθμιση της μεταφοράς της αρμοδιότητας των Εμπορικών Σημάτων στον Οργανισμό με το Ν. 4796/2021, ΦΕΚ 63, 17.04.2021, άρθρα 33-48, και τη συγκέντρωση του συνόλου της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κάτω από την ίδια στέγη. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση της διαπιστωτικής Υπουργικής Απόφασης για την οριστική και εν τοις πράγμασι μεταφορά της αρμοδιότητας, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα τεχνικά ζητήματα της μεταφοράς, ο ΟΒΙ εργάστηκε εντατικά σε όλα τα επίπεδα (πληροφοριακά συστήματα, υποδομές, στελέχωση) προκειμένου να είναι πανέτοιμος στο νέο του αντικείμενο.
Ο ΟΒΙ, στοχεύοντας στην οικονομική υποστήριξη των καταθετών του, όχι μόνο διατήρησε καθ’ όλη την διάρκεια του 2021 την προσωρινή μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας κατά 33,33%, αλλά προχώρησε και σε μόνιμη μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας με Αιτιολογημένη Γνώμη κατά 27%.
Το 2021 είχαμε σημαντική αύξηση των καταθέσεων όλων σχεδόν των τίτλων προστασίας.
Επίσης:
ECP 5 Project: Στο πλαίσιο συμμετοχής του ΟΒΙ στα προγράμματα Ideas Powered & Authenticities του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) που στοχεύουν στην καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων στους Ευρωπαίους πολίτες, ο Οργανισμός έλαβε για δεύτερη χρονιά έγκριση από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) και συνέχισε την πανελλαδική προβολή από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ενημερωτικού video & ραδιοφωνικού spot με τους ηθοποιούς Σ. Καλυβάτση και Φ. Τσακίρη.
ECP6 Project: Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας του ΟΒΙ και του EUIPO για το 2021 πραγματοποιήθηκε παραγωγή και διάχυση video, ως εργαλείο ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησία σε νέους επιχειρηματίες, Startups, βιομηχανικούς σχεδιαστές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).
Η διάχυση της καμπάνιας πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Πρωταγωνιστές του video ήταν οι ηθοποιοί Α. Αντωνίου και Ι. Παπαματθαίου.
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων και την πλήρη ευθύνη για τα Εμπορικά Σήματα (17.04.21). Η υπηρεσιακή ενοποίηση και η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τα Εμπορικά Σήματα στον ΟΒΙ θα συμβάλλει στη θεσμική εναρμόνιση της χώρας μας με την πρακτική όλων των υπόλοιπων χωρών καθώς και στην απλοποίηση των διαδικασιών και την περαιτέρω προώθηση της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας.
Η δημιουργία μιας ενιαίας εθνικής αρχής θα διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας ομοιόμορφης και ενιαίας εθνικής πολιτικής για όλα τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εθνικής Οικονομίας.
Έκδοση Επετειακού βιβλίου: Με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο ΟΒΙ εξέδωσε ιστορική έκδοση με τίτλο «Στην Ελλάδα του 1825. Τα Ημερολόγια τριών ευρωπαίων περιηγητών εθελοντών». Η πολύτιμη έκδοση τυπώθηκε σε 500 αριθμημένα αντίτυπα
Η έκδοση όλων των πράξεων πιστοποιείται πλέον ηλεκτρονικά με ψηφιακή υπογραφή και άμεση αποστολή στους ενδιαφερόμενους.
Κύρωση του Παραρτήματος XV της Σύμβασης Προνομίων και Ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών, αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Α’ 243, 04.12.2021).
ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
-Ανανέωση συμφώνου συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- Ανανέωση συμφώνου συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
- Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με Δήμο Μυκόνου στο πλαίσιο του Προγράμματος Authenticities του EUIPO: Για δυο χρόνια, ο Δήμος Μυκόνου, οι τοπικοί φορείς του νησιού, οι μόνιμοι κάτοικοι και το πλήθος των επισκεπτών της Μυκόνου θα συνεργάζονται για να αναδείξουν και να πιστοποιήσουν τη Μύκονο ως «αυθεντική/authenticity».
- Ανανέωση συμφώνου συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
- Ανανέωση συμφώνου συνεργασίας με το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.
- Ανανέωση συμφώνου συνεργασίας με το Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης.
- Ανανέωση συμφώνου συνεργασίας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΚΘΕΣΕΙΣ
-Fashion & Luxury Law Course: Συμμετοχή με ομιλία στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχευε να καλύψει τις νομικές απαιτήσεις του γρήγορα αναπτυσσόμενου χώρου της βιομηχανίας πολυτελών αγαθών μόδας στην Ελλάδα.
-Διαδικτυακό σεμινάριο για την Βιομηχανική Ιδιοκτησία στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
-Διαδικτυακή επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας / Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας.
23.6.21
Τελετή 4ης Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Βράβευση Ελλήνων Εφευρετών παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και εκπροσώπων της πολιτικής, ερευνητικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής ζωής της χώρας.
Οι εφευρέτες που διακρίθηκαν βραβεύθηκαν στις 23 Ιουνίου 2021, σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).ΦΩΤΟ ΚΑΙ VIDEO YOUTUBE
-Διαδικτυακό σεμινάριο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας / Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας.
-Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) συμμετείχε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), την πρώτη Covid Free έκθεση με φυσική παρουσία της Ευρώπης. Η έκθεση ήταν ιδιαίτερης σημασίας καθώς σηματοδότησε την επανεκκίνηση όλων των παραγωγικών κλάδων και ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα, με κεντρικό θεματικό άξονά της το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας, με την ευκαιρία και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Στο πλαίσιο της Έκθεσης ο ΟΒΙ διοργάνωσε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου εκδήλωση με τίτλο «Καινοτομία και Ανάπτυξη από Αξιοποίηση Επιτευγμάτων της Έρευνας στην Ελλάδα», την οποία τιμήσαν με χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης.
-Street events Authenticity Θεσσαλονίκη: Στο πλαίσιο συμμετοχής του ΟΒΙ στο πρόγραμμα Authenticities του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν στα μουσικά street events που διοργάνωσε ο ΟΒΙ στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Με live μουσική από το μουσικό συγκρότημα Blonge και τον DJ Stelios Gala, με διανομή ενημερωτικού υλικού και αναμνηστικών δώρων, η Θεσσαλονίκη συντηρεί τον παλμό της «Αυθεντικής Πόλης» προβάλλοντας το μήνυμα «Το αυθεντικό είναι αιώνιο».
Ο ΟΒΙ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης συνέχισαν τη συνεργασία τους με σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και επισκεπτών της πόλης σε θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου.
-Συμμετοχή ΟΒΙ στη διοργάνωση του Summer School KU Leuven: Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το 6ο Summer School Δεδομένων και Αλγορίθμων, που αφορά Σπουδές Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Την εναρκτήρια εκδήλωση τίμησε με ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΑΒΙ, Καθηγητής ΑΠΘ και Μέλος ΔΣ του ΟΒΙ, κ. Ιωάννης Κατσογιάννης.
-Thessaloniki Design Week: Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας συμμετείχε στο 2ο Thessaloniki Design Week, με κεντρικό άξονα την «Καινοτομία στον Σχεδιασμό / Innovation in Design».
Ο ΟΒΙ είχε έντονη παρουσία στις δράσεις με stand, εκδήλωση στις 15 Οκτωβρίου με θέμα «Προστασία των Design. Ο δρόμος για την αγορά», χορηγία και Απονομή Βραβείων Μικρής Κλίμακας στις 16 Οκτωβρίου.
Τα Βραβεία Μικρής Κλίμακας στους finalists που ξεχώρισαν με επιλεγμένες καινοτόμες προτάσεις βιομηχανικού σχεδιασμού, απένειμαν οι κκ Καθ. Ιωάννης Κατσογιάννης και Αριστείδης Πιτταράς, Διευθυντής Καταθέσεων & Χορηγήσεων ΟΒΙ.
-Έκθεση BEYOND 4.0: Ο ΟΒΙ συμμετείχε με περίπτερο και εξειδικευμένο προσωπικό στην Έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας BEYOND 4.0, η οποία έδωσε το βήμα σε εταιρείες από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και την ευκαιρία να συνάψουν σημαντικές συμφωνίες με επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.ΦΩΤΟ
-«Προστασία των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο», Σεμινάριο σε συνεργασία με Ένωση Ελλήνων Χημικών και European Patent Office (EPO).
-“Προστασία των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο”, Σεμινάριο σε συνεργασία με ΑΠΘ και ΕΡΟ.
-“Σεμινάριο για την επιβολή Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ). Υποστήριξη Αρχών επιβολής δικαιωμάτων ΔΙ στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα”. Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το EUIPO στο πλαίσιο του προγράμματος Authenticities.
-“Σεμινάριο για την επιβολή δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ). Υποστήριξη Διωκτικών Αρχών στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα”. Πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, σε συνεργασία με το EUIPO Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.
-Ο ΟΒΙ συμμετείχε με virtual ενημερωτικό περίπτερο στην 7η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνολογίας (PATRAS IQ).
Η Έκθεση διοργανώθηκε για πρώτη φορά με εικονικό τρόπο (virtually) με παράλληλη ψηφιακή (digital) επικοινωνία, απαντώντας στις αυξημένες ανάγκες της νέας πραγματικότητας και στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα.
-Δεύτερη διοργάνωση Street events Authenticity Θεσσαλονίκη: Στο πλαίσιο συμμετοχής του ΟΒΙ στο πρόγραμμα Authenticities του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία και το Δεκέμβριο να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν. Ο ΟΒΙ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν Street Events στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, με live μουσική από τον παραγωγό Dj Γιάννη Τσιμίνα, ο οποίος διασκέδασε τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης με χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Mobile app Authenticity Thess: Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν για καταγγελία σε πραγματικό χρόνο περιστατικών παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης παραποιημένων αγαθών, στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού καταγγελιών από κατοίκους και επισκέπτες της πόλης της Θεσσαλονίκης, της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΑΒΙ
-Στον «αέρα» τα Social Media της ΕΑΒΙ .
- Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ): Πλάνο δράσεων για το 2021 & Διάλεξη με θέμα «4η Βιομηχανική Επανάσταση & Δικαιώματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας» (Διαδικτυακή εκδήλωση).
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο ΟΒΙ ανανέωσε για 3 χρόνια την πιστοποίησή του από διαπιστευμένο εξωτερικό φορέα με τα Πιστοποιητικά ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 και ΕΛΟΤ 1429.
Στόχος των προτύπων είναι να εξασφαλίσουν ένα αξιόπιστο επίπεδο ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε να διατηρούν συνεχώς ικανοποιημένους εργαζόμενους και χρήστες των υπηρεσιών του. Παράλληλα, επιδεικνύεται η ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται με συνέπεια και να υπερβαίνει τις προσδοκίες των χρηστών του.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο ΟΒΙ συμμετέχει και εκπροσωπείται στη Μόνιμη Επιτροπή ΔΕ, στη Γενική συνέλευση και στις Ομάδες Εργασίας του World Intellectual Property Organization (WIPO) καθώς και στις Ομάδες Εργασίας των
European Patent Office (EPO)
European Union Intellectual Property Office
Παρατηρητήριο ΕΕ για την επιβολή ΔΔΙ
με την προετοιμασία θέσεων για επίκαιρα θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση θεμάτων σύγκλισης πρακτικής των Γραφείων ΔΕ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
14 1:1 Εξ’ αποστάσεως επισκέψεις σε ΜμΕ`. Σύνολο ενδιαφερομένων που εξυπηρετήθηκαν από την Υπηρεσία μιας Στάσης: 2427.
ΩΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Υλοποιήθηκαν 917 ώρες εκπαίδευσης σε θεματικές τεχνικής και ερευνητικής θεματολογίας βιομηχανικής & διανοητικής ιδιοκτησίας, αλλά και θεμάτων εταιρικής κουλτούρας.
Έναρξη της πρώτης περιόδου για την υποβολή αιτήσεων για το ταμείο επιχορηγήσεων ύψους 20 εκατ. EUR (Ideas Powered for Business SME Fund), το οποίο προβλέπει την παροχή κουπονιών διανοητικής ιδιοκτησίας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ) τους και να αντλήσουν όφελος από αυτά. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ που ανταποκρίνονται στον επίσημο ορισμό της ΜΜΕ, και προσφέρει οικονομική στήριξη υπό τη μορφή επιστροφής εξόδων για αιτήσεις εμπορικών σημάτων, σχεδίων και υποδειγμάτων, ύψους έως 1 500 EUR ανά επιχείρηση.
Το 2020 ήταν αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερη χρονιά με πρωτοφανείς και απρόβλεπτες ανατροπές σε παγκόσμιο επίπεδο και ο ΟΒΙ δε θα μπορούσε φυσικά να μείνει ανεπηρέαστος από τα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία, επιδεικνύοντας όμως άμεση προσαρμοστικότητα και ευελιξία.
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιούργησε τόσο η εξ αποστάσεως εργασία όσο και η πραγματοποίηση δράσεων και συνεργασιών με σχεδόν αποκλειστικά διαδικτυακά μέσα, ο Οργανισμός βελτιώθηκε και αναπτύχθηκε.
Το 2020 ο Οργανισμός, προχώρησε σε σημαντική μείωση του τέλους έκθεσης έρευνας (ΕΕ) κατά 33%.
Απονομή Βραβείων Ελλήνων Εφευρετών στο πλαίσιο του Εορτασμού 100 ετών από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης στην Ελλάδα (1920-2020)
Ο ΟΒΙ, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού 100 ετών από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκήρυξε την 4η Βράβευση Ελλήνων Εφευρετών.
Συνεχίζοντας τον θεσμό που με πρωτοβουλία του εγκαινίασε το 2002, και με σκοπό την υλική και ηθική ανταμοιβή διακεκριμένων εφευρετών για τη συμβολή τους στην τεχνολογική πρόοδο και την ενίσχυση της εφευρετικής καινοτομίας στη χώρα μας, ο ΟΒΙ απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους εφευρέτες οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), αλλά και ως ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα με κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες, να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Η αξιολόγηση των εφευρέσεων από την Επιτροπή Αξιολόγησης θα γίνει με βάση την ιδιαίτερη εφευρετική δραστηριότητα που εμπεριέχουν, τις προοπτικές τους να συμβάλλουν στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και την ποιότητα της Έκθεση Έρευνας η οποία δεν θα πρέπει να περιέχει έγγραφα της προϋπάρχουσας στάθμης της τεχνικής που προσβάλουν το νέο ή το εφευρετικό της εφεύρεσης.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2021 με την τελετή απονομής και προσφορά χρηματικών βραβείων στους διακριθέντες.
Συμμετοχή στο Πρόγραμμα AUTHENTICITIES
Το 2020 η Θεσσαλονίκη γίνεται μέλος του δικτύου AUTHENTICITIES και το Πρόγραμμα γίνεται μέρος της ζωής της πόλης και των ανθρώπων της. Από τον Ιούλιο και για δυο χρόνια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι φορείς της πόλης, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα συνεργαστούν για να αναδείξουν και να πιστοποιήσουν την πόλη ως «αυθεντική/authenticity».
Το Πρόγραμμα AUTHENTICITIES αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) σε στενή συνεργασία με τα γραφεία ΔΙ των χωρών μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια στους Ευρωπαίους πολίτες νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, προκειμένου να προστατευθούν οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η ευρωπαϊκή οικονομία από την παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Η υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΟΒΙ και του Δήμου Θεσσαλονίκης, θεμελίωσε μια συνεργασία που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και επισκεπτών της πόλης σε θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, την καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς και τη συμβολή όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση ομάδων στόχων που μακροχρόνια θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τις επόμενες γενιές, όπως φοιτητές, μαθητές καθώς επίσης και σε ομάδες στόχους που έχουν αρμοδιότητα στον εντοπισμό και στην αποκάλυψη της παραβίασης, όπως οι αρχές επιβολής (ΣΔΟΕ, αστυνομία και δημοτική αστυνομία, τελωνεία, λιμενικό). Για την προβολή του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε πλήθος μέσων, όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα στα τοπικά ΜΜΕ, banners και αφίσες σε πολλά σημεία της πολύς και αναπτύχθηκε εξειδικευμένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα AUTHENTICITY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ App (για Android/iOS) για την «εφαρμογή στην πράξη», με επιδίωξη τόσο την ενημέρωση για τις δράσεις του Προγράμματος όσο και τη δυνατότητα καταγγελίας συμβάντος παραποίησης και πειρατείας σε πραγματικό χρόνο.
Την εναρκτήρια εκδήλωση τίμησαν με χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, καταδεικνύοντας τη σημασία του Προγράμματος για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση του Προγράμματος και την προβολή της ιδέας της αυθεντικής πόλης (authenticity), θα έχουν η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό, το Οικονομικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Παραγωγή video ευαισθητοποίησης του κοινού στην αγορά αυθεντικών προϊόντων και την πάταξης της παραποίησης και της αντιγραφής
Έχοντας υπόψη τις μελέτες του ΟΟΣΑ-EUIPO σχετικά με τις απώλειες πωλήσεων και θέσεων εργασίας στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του παραεμπορίου και το γεγονός ότι στην Ελλάδα το άμεσο χαμένο ποσό πωλήσεων εκτιμάται σε 1,3 δις. ευρώ ετησίως, ο ΟΒΙ πραγματοποίησε δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την παραποίηση και τη δημιουργία νοοτροπίας προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ειδικά στις νέες γενιές.
Με γνώμονα τα παραπάνω, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας EUIPO - OBI, ο ΟΒΙ προχώρησε στην παραγωγή ενός ευχάριστου βίντεο με πρωταγωνιστές τους Σ. Καλυβάτση και Φ. Τσακίρη, που καταδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες της αγοράς πλαστών προϊόντων ενώ προωθεί την κατανάλωση αυθεντικών.
Το video έλαβε την έγκριση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και προβλήθηκε σε όλα τα Μέσα ως κοινωνικό μήνυμα. Επιπλέον, μέσω χορηγούμενης καμπάνιας στα Κοινωνικά δίκτυα, είχε 2.270.000 εμφανίσεις και 850.000 θεάσεις.
Επιπλέον, προωθητικό υλικό που καταδεικνύει τους κινδύνους που προκύπτουν από την αγορά πλαστών προϊόντων, διανεμήθηκε στους καταναλωτές μέσω των βιβλιοπωλείων και διατέθηκε στις γραμματείες των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερωθούν οι φοιτητές.
Η ιστοσελίδα του ΟΒΙ είναι προσβάσιμη από ΑμΕΑ
Η ιστοσελίδα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι πλέον προσβάσιμη από ΑμΕΑ.
Η ιστοσελίδα obi.gr συμμορφώθηκε με τις οδηγίες της Κοινοπραξίας για τον Παγκόσμιο Ιστό W3C HTML5 καθώς και με τις οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 2.0, WCAG 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0).
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προετοιμασία τροπολογίας για συμπλήρωση στο νόμο 1733/1987 νέας παραγράφου 9A αναφορικά με την παραίτηση από την προθεσμία της παραγράφου 9 και επίσπευση της διαδικασίας.
ΥΑ για την εφαρμογή στον ΟΒΙ των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/933 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Μάϊου 2019 για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 469/2009 περί του συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας για τα φάρμακα.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Το 2020, ο ΟΒΙ είχε έντονη διεθνή παρουσία με την προετοιμασία θέσεων για επίκαιρα ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας που εξετάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ) και σε διεθνή fora καθώς και στην παρακολούθηση εφαρμογής της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit) αναφορικά με τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας που διαχειρίζεται ο ΟΒΙ αλλά και πλήθος εκπροσωπήσεων.
Πιο συγκεκριμένα ο ΟΒΙ συμμετείχε:
61η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε (i) αλλαγή των Κανόνων 3, 7 και 21 της Συμφωνίας της Χάγης για την διεθνή καταχώρηση βιομηχανικών σχεδίων, που καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αιτούντος ή του πληρεξουσίου του δικηγόρου στις διεθνείς αιτήσεις από 1/2/21, ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία με τους καταθέτες και (ii) Σύσταση προς τα κράτη μέλη της Συμφωνίας Παρισίων για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ώστε να λάβουν μέτρα αποτροπής της απώλειας του δικαιώματος προτεραιότητας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Επιτροπή Δικαίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (Patent Law Committee) του ΕΡΟ για θέματα σύγκλισης πρακτικής των γραφείων βιομηχανικής ιδιοκτησίας αναφορικά με τον ορισμό του εφευρέτη και την εξέταση του ενιαίου εφεύρεσης και τροποποίησης κανόνων της σύμβασης του Μονάχου για την δυνατότητα διεξαγωγής αποδεικτικής διαδικασίας και εξέτασης μαρτύρων ενώπιον Τμημάτων του ΕΡΟ.
Ετήσια συνάντηση των εθνικών γραφείων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της ομάδας αναπτυγμένων κρατών (Group B+) με βασικό θέμα την επανεκκίνηση των εργασιών εναρμόνισης δικαίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Εκπροσώπησε επίσης τον ΟΒΙ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την παραβίαση Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στην οποία ανακοινώθηκε η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο πόλεων “Authenticity”.
Μόνιμη Επιτροπή Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO Standing Committee on the Law of Patents), όπου συζητούνται θέματα δικαίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Παρατηρητήριο ΕΕ για την επιβολή των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ).
Μόνιμη Επιτροπή Δικαίου Σημάτων, Βιομηχανικών Σχεδίων και Γεωγραφικών Ενδείξεων (WIPO Standing Committee on the Law of Trademarks, Industrial Designs and Geographical Indications).
Συνάντηση ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη στρατηγική διανοητικής ιδιοκτησίας (GIPP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνάντηση ομάδας εργασίας ΕΡΟ.
Συνάντηση εθνικών γραφείων ΕΡΟ για θέματα προγραμμάτων συνεργασίας.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο ΟΒΙ επένδυσε στην επαγγελματική, αλλά και την προσωπική εξέλιξη των ανθρώπων του, διοργανώνοντας προγράμματα επιμόρφωσης και συμμετέχοντας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της European Patent Academy (EPO) και της European Union Intellectual Property Office (EUIPO) Academy. Το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν 893 ώρες διαδικτυακής εκπαίδευσης, απευθυνόμενες σε 58 συμμετέχοντες.
Το 2020 στελεχώθηκαν τα τρία περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού σε Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με εξειδικευμένη και στοχευμένη εκπαίδευση των νέων συνεργατών.
Συμμετοχή του ΟΒΙ στο έργο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών.
Ο ΟΒΙ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του κράτους με στόχο την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε διαδικασίας. Στα πλαίσια αυτά συμμετέχει πιλοτικά στην σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών και της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr)
Σύμφωνα συνεργασίας
Ο ΟΒΙ ανανέωσε το σύμφωνο συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.
Πιστοποιήσεις ISO:
Ο ΟΒΙ έχει πιστοποιηθεί από εγκεκριμένους εξωτερικούς φορείς με τα Πιστοποιητικά ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 και ΕΛΟΤ 1429.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία «Μη Συμμόρφωση» είτε σε εσωτερική είτε σε εξωτερική επιθεώρηση από το 2009, έτος έναρξης του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το Πρότυπο ISO 9001:2008.
Ιδρύεται η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) με το ΠΔ 31/2019 (ΦΕΚ Α’ 56/05.04.2019) και ορίζεται ο Πρόεδρος και το ΔΣ της Ακαδημίας (ο Πρόεδρος ορίζεται από τον εποπτεύοντα Υπουργό, σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 6 του ΠΔ 31/2019 και το ΔΣ από το ΔΣ του ΟΒΙ). Η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αναμένεται να συμβάλλει, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών σε πρακτικά και θεωρητικά θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησία, υπό την ευθύνη του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας -ΕΧΕΙ ΣΤΕΛΕΙ ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ
Πραγματοποιούνται εγκαίνια 4 νέων Περιφερειακών Γραφείων, στο Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στις 18 Ιουνίου 2019) την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, (Ξάνθη, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις 24 Ιουνίου 2019 & Κομοτηνή, στο Σύνδεσμο Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Αν. Μακεδονίας – Θράκης), τα Ιωάννινα (Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στις 4 Δεκεμβρίου 2019) και Δορυφορική Εστία ΒΙ σε κτίριο του ΤΕΕ στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου 2019
Θεσμοθετείται και λειτουργεί από 15.04.2019 η Ηλεκτρονική Κατάθεση και Πληρωμή Τίτλων ΒΙ για όλους τους τίτλους Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, με στόχο τη διευκόλυνση των χρηστών, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών.
Η νέα ιστοσελίδα του ΟΒΙ ( www.obi.gr ) βρίσκεται στον αέρα
Αναβαθμίζεται ο Δικτυακός εξοπλισμός και η γραμμή Internet, όπως επίσης και ο Ηλεκτρονικός εξοπλισμός (Προμήθεια Ηλεκτρονικών Υποδομών – Servers)
Εφαρμόζεται η ePCT για την αποστολή στο WIPO των αιτήσεων για PCT που κατατίθενται στον ΟΒΙ και γίνεται επιτυχής ένταξη στο πρόγραμμα PCT paperless για ηλεκτρονική αποστολή του Search copy από το EPO στο WIPO χωρίς προηγούμενη αποστολή του σε χαρτί από τον ΟΒΙ.
Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις (από τις 32 συνολικά) εξωστρέφειας και συνεργασίας είναι οι εξής:
20-21 Μαρτίου 2019: Επίσκεψη Γενικού Διευθυντή WIPO F. Gurry στην Ελλάδα: Κατόπιν πρόσκλησης από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), και με την υποστήριξη του εποπτεύοντος Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τη χώρα μας επισκέφτηκε την στις 20-21.03.2019, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization – WIPO), Dr. Francis Gurry. O κ. Gurry είχε σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου για τη Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υψηλόβαθμους αξιωματούχους με αρμοδιότητα στους διάφορους τομείς της ΔΙ.
28-31 Μαρτίου 2019: Athens Xclusive Designers Week, σε συνεργασία με EUIPO, στο Ζάππειο στην Αθήνα: Για πρώτη φορά, και στο πλαίσιο της «25ης «Athens Xclusive Designers Week», ο ΟΒΙ συμμετείχε βασισμένος στο Πρόγραμμα Ideas Powered του Observatory της Ε.Ε., σε μία πρωτοποριακή εκδήλωση, αποκλειστικά αφιερωμένης στην καμπάνια #FightFake Από τις 27.03.2019 έως και τις 31.03.2019, ο Οργανισμός με τη συνεργασία του με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας συμμετείχε στην Ελληνική Εβδομάδα Μόδας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού κατά της αντιγραφής και της παραποίησης των προϊόντων.
5-12 Μαΐου 2019: Thessaloniki Design Week, σε κτίριο της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη: Μετά από πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού, για συμμετοχή του ΟΒΙ στο «Thessaloniki Design Week», ο Οργανισμός διοργάνωσε στις 8 Μαΐου 2019 ενημερωτική εκδήλωση στη συμπρωτεύουσα. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε σχεδιαστές, δημιουργούς, φοιτητές σχολών Design, δικηγόρους, εφευρέτες και σε εκπροσώπους επιχειρήσεων.
10 Σεπτεμβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τελετή έναρξης λειτουργίας της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ά. Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και συμμετείχαν σε υψηλό επίπεδο εκπρόσωποι διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών και Οργανισμών, αντιπροσωπείες από χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office, EPO) και κυβερνητικά στελέχη, Στις 09.09.2019 πραγματοποιήθηκε διεθνής συνάντηση οκτώ κρατών μελών, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας και με θέμα την ψηφιοποίηση και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε Εθνικά Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Στις 11.09.2019 πραγματοποιήθηκε workshop με τα πανεπιστημιακά γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας (Technology Transfer Offices), όπου παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τη δημιουργία συμπράξεων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αλλά και το θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης επαγγελμάτων βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Roving Seminars WIPO: Στις 9 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον WIPO Σεμινάριο για τις υπηρεσίες και δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization – WIPO) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 11 Απριλίου 2019
7-15 Σεπτεμβρίου 2019: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και διοργάνωση Εκδήλωσης στις 7.09.2019
Ηράκλειο Κρήτης, 12 Νοεμβρίου 2019 & Θεσσαλονίκη 14 Νοεμβρίου 2019: Σεμινάρια για την επιβολή δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ) σε συνεργασία με το EUIPO. Υποστήριξη Αρχών επιβολής δικαιωμάτων ΔΙ στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα
Υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η αμοιβαία συνεργασία του Οργανισμού με την περιφέρεια επισφραγίστηκε και με την υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας με πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και τοπικούς Φορείς. Αξίζει να αναφερθούν οι εξής συνεργασίες:
11 Ιανουαρίου 2019: Υπογραφή Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)
21 Ιανουαρίου 2019: Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Δίκτυο Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΣΒΒΑΜΘ)
24 Ιουνίου 2019: Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ)
2 Οκτωβρίου 2019: Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την πιστοποιημένη εκπαίδευση και έρευνα στη Βιομηχανική Ιδιοκτησία μεταξύ WIPO – ΟΒΙ – Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, υπεγράφη στη Γενεύη
16 Οκτωβρίου 2019: Υπογραφή Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ του ΟΒΙ και του H2B HUB του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Από τον Αύγουστο 2019 χρέη Γενικού Διευθυντή στον ΟΒΙ εκτελεί ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ από το 2019 ο κ. Δημήτριος Χρόνης.
Ο ΟΒΙ συμπλήρωσε 30 χρόνια λειτουργίας το 2018.
Προχώρησε στην επαναλειτουργία των τριών Περιφερειακών Γραφείων (Βιβλιοθηκών) στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την Πάτρα, ενώ δρομολογήθηκε και η έναρξη διαδικασίας ανοίγματος τριών περαιτέρω Περιφερειακών Γραφείων (Βιβλιοθηκών) μέσα στο 2019.
Στις 28 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα εγκαίνια της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης του ΟΒΙ στην Πάτρα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΟΒΙ στο Patras IQ 2018.
Στη συνέχεια εγκαινίασε στις 14 Ιουνίου 2018 το νέο γραφείο στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε χώρους του οποίου στεγάζεται.
Τα εγκαίνια του νέου γραφείου του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν στις 18 Ιουνίου 2018 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ύστερα από πρωτοβουλία του ΟΒΙ, θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με αρμοδιότητα τον συντονισμό και τη συνεργασία των φορέων που είναι αρμόδιοι για τη ρύθμιση, την εποπτεία, την προώθηση και την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.
Με το ν. 4512/2018 και το άρθρο 124, προχώρησε στη θεσμοθέτηση του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (Patent Attorney) για την Ελλάδα, αλλά και την καθιέρωση αρμόδιου φορέα κατάρτισης, με τη δημιουργία Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα
Με τον νόμο 4512/2018, καθιέρωσε την ηλεκτρονική κατάθεση όλων των τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Το άρθρο 123 προβλέπει ότι οι διαδικασίες αιτήσεων για τη χορήγηση κάθε είδους τίτλων από τον ΟΒΙ και η καταβολή των σχετικών τελών θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Ξεκίνησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στον Οργανισμό και το Σύλλογο των εργαζομένων
Σχετικά με Νομοθετικά και Κανονιστικά Θέματα:
Ως προς τη ρύθμιση του κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου του ΟΒΙ, η Διοίκηση του Οργανισμού κατέθεσε προτάσεις τροπολογίας του σχετικού νόμου [ν. 1733/1987 (Α’ 171), της ΥΑ 159/1987 (Β’ 778)] και του ΠΔ 77/1988 (Α’ 33), σχετικά με τα ακόλουθα: α) τη θεσμοθέτηση πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνιών (PA), β) την κατάρτιση προγραμματικών συμφωνιών με εξωτερικούς οργανισμούς γ) την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στον ΟΒΙ
Όσον αφορά στην τεχνολογική του εξέλιξη, τη διαχείριση ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και στο επίκεντρο της ψηφιακής του αλλαγής, προχώρησε:
στην ψηφιακή Αλλαγή και Τεχνολογική Υποδομή (Digital Transformation)
τη Διαχείριση Δεδομένων (Data Centric, KPIs και δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας)
στο relaunch νέας ιστοσελίδας του (www.obi.gr )
στην Ηλεκτρονική υπογραφή
Ένας πυλώνας ενίσχυσης της εξωστρέφειας του Οργανισμού είναι η διενέργεια σχετικών εκπαιδεύσεων και παρουσιάσεων στο πλαίσιο δράσεων που είτε οργανώνονται απευθείας από τον ΟΒΙ είτε στα οποία ο ΟΒΙ καλείται να συμμετάσχει. Μερικές από αυτές είναι:
Συνδιοργάνωση για πρώτη φορά στην Αθήνα του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου του ΕΡΟ «Exploiting IP at Universities: European Progress Conference» τον Οκτώβριο του 2018, με τη συμμετοχή περισσότερων από 120 συνέδρων από τις 38 χώρες-μέλη του EPO
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ απηύθυνε στον Γενικό Διευθυντή του WIPO DR. Francis Gurry επίσημη πρόσκληση για υψηλου επιπεδου συνάντηση στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2019 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το ΑΠΘ, πραγματοποίησε παράλληλη εκδήλωση με θέμα «Έρευνα, Καινοτομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη»
Οργάνωσε Ημερίδα / Σεμινάριο με τίτλο «Προστασία των design. Ο δρόμος για την Αγορά» στις 23 Φεβρουαρίου 2018 στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο Προγράμματος συνεργασίας με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO), μετά από πρόταση του Συλλόγου Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης αντίστοιχης εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Ρόδο το 2017.
Οργάνωσε Ημερίδα / Σεμινάριο στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στο Επιμελητήριο Κιλκίς σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 φοιτητές και σκοπό της ήταν η ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες που τους παρέχει το σύστημα προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας
Συνεργάστηκε και το 2018 με τον EUIPO για την πραγματοποίηση δράσης με επικοινωνιακό σκοπό την υποστήριξη και την προώθηση των βιομηχανικών σχεδίων (designs) στην Ελλάδα. Η επικοινωνιακή καμπάνια είχε τίτλο «Το αυθεντικό μας πάει μπροστά»
Πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων στη Γενεύη με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η συνδρομή του σε θέματα εκπαίδευσης και προώθησης καινοτομίας. Επίσης, συνεχίστηκε η στήριξη πρότασης παροχής μειωμένου διεθνούς τέλους κατάθεσης αιτήσεων PCT σε Πανεπιστήμια στο πλαίσιο της ομάδας PCT Working group του WIPO.
Πιστοποιήσεις: Ο ΟΒΙ είναι το πρώτο εθνικό γραφείο με δεκαετή πλέον εμπειρία που πιστοποιήθηκε με το σύστημα ποιότητας ISO 9001:2008 συμβάλλοντας στην οργανωτική αριστεία και στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους εφευρέτες/δημιουργούς.
Το 2018 συγκροτήθηκε στον Οργανισμό Ομάδα Έργου για την υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση Συστήματος Διαχείρισης του ΟΒΙ ISO 9001:2008 στην έκδοση ISO 9001:2015». Για το λόγο αυτό ο ΟΒΙ συμμετείχε με άλλα 3 εθνικά γραφεία (Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία) σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αναβάθμισης που παρέχει το European Union Intellectual Property Office (EUIPO) με εταιρεία συμβούλων την DELOITTE. Αυτή η αναβάθμιση σημειώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (6 μήνες) και ο ΟΒΙ εισέπραξε θερμά συγχαρητήρια από το EUIPO.
Συμμετείχε στο πρόγραμμα QaS του ΕΓΔΕ: Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος Quality at Source (QaS) του ΕΓΔΕ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό οι Χώρες – Μέλη του ΕΓΔΕ πρέπει να συμμορφωθούν σε συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ανταλλαγή των δεδομένων μεταξύ τους. Τα δεδομένα αυτά είναι απαραίτητα για α) το νέο Espacenet, β) το EPOQUE / Epoque Net γ) την Αυτόματη Μετάφραση ΔΕ (Machine Translation) και δ) τη Μαζική Μετάφραση
Συμμετείχε στο Federated Register: Από τον Ιούνιο 2017 ο ΟΒΙ ξεκίνησε τη συνεργασία του με το EPO με σκοπό τη διόρθωση των δεδομένων που αποστέλλονται στο EPO από τον ΟΒΙ και αφορούν το Federated Register.
Συνεργάστηκε στενά με τον EUIPO (πρώην ΟΗΙΜ) σε ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα προώθησης των designs, όπου πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις που στοιχειοθετούν μια επικοινωνιακή καμπάνια που σκοπό έχει την υποστήριξη και προώθηση των designs στην Ελλάδα. Η καμπάνια συμπληρώθηκε με την παραγωγή ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου που διανεμήθηκε σε 60.000 αντίτυπα σε κεντρικά σημεία των Αθηνών και Θεσσαλονίκης την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων Εορτασμών.
Παράλληλα, προγραμμάτισε και υλοποίησε ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, μερικές από τις οποίες είναι:
«Τεχνολογίες Περιορισμού της Κλιματικής Αλλαγής», συνέδριο σε συνεργασία με το European Patent Academy στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2017 ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα
Κατά τη διάρκεια της 57ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, (2-7 Οκτωβρίου 2017) στη Γενεύη, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ πραγματοποίησε παρέμβαση και χαιρέτισε την πρόοδο που δρομολογείται σε ζητήματα δικαίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ευαισθητοποίησης επιβολής δικαιωμάτων ΔΙ, και επεσήμανε τον καταλυτικό ρόλο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
Συνεργασία με το Κινεζικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (SIPO) σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Διοργανώθηκαν συναντήσεις στη Γενεύη (4 Οκτωβρίου 2017) και στην Αθήνα (9 Νοεμβρίου 2017), και έγινε πρόταση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας (MoU).
EU OBSERVATORY: σε συνεργασία με το EU OBSERVATORY διοργάνωσε κλειστό εξειδικευμένο σεμινάριο, με τίτλο Επιβολή των ΔΔΙ. Υποστήριξη Αρχών επιβολής ΔΔΙ στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα στις 10 Νοεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ.
Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΒΙ για τη δημιουργία μιας έξυπνης Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, εθνικής εμβέλειας και σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων κρατών και αντίστοιχων οργανισμών ο ΟΒΙ έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια του Οργανισμού.
Προχώρησε στο σχεδιασμό για την επαναλειτουργία των τριών Περιφερειακών Γραφείων (Βιβλιοθήκες) που λειτουργούσαν παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την Πάτρα
Καλλιέργησε το περιβάλλον για τη δημιουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) και θεσμοθέτησε το ρόλο του Πιστοποιημένου Συμβούλου Ευρεσιτεχνιών (Patent Attorney) για την Ελλάδα και την καθιέρωση αρμόδιου φορέα κατάρτισης (ΕΑΒΙ)
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ, εκλέχθηκε Πρόεδρος του Academy Supervisory Board, του European Patent Office (EPO)
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, εκλέχθηκε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του RFPSS (Reserve Fund for Pensions and Social Security) του European Patent Office (EPO).
Στο πλαίσιο της Οργάνωσης και των διαδικασιών εντός νομοθετικού πλαισίου:
Ο Οργανισμός εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Διαύγεια και Διαφάνεια στις συμβάσεις (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων)
Ορίστηκε νέος Κανονισμός Διοικητικού Συμβουλίου και νέος Οικονομικός Κανονισμός
Στο πλαίσιο της Τεχνολογίας, των δομών και των συστημάτων διαχείρισης γνώσης, προχώρησε:
στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση εσωτερικών διαδικασιών
στην αναβάθμιση των Πληροφοριακών Συστημάτων, μεταξύ άλλων και μέσω της χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού
στην καθιέρωση ολοκληρωμένης ψηφιακής διαδικασίας χορήγησης τίτλων, που συμπεριλαμβάνει και την ηλεκτρονική κατάθεση
στην ολοκλήρωση της σάρωσης και εισαγωγής των αναπαραστάσεων σχεδίων ή υποδειγμάτων, που κατατέθηκαν στον ΟΒΙ από 25/09/1997 έως και 31/01/2003 στα πληροφοριακά συστήματα του ΟΒΙ. Παράλληλα έγινε και ποιοτικός έλεγχος στο σύνολό τους. Στην πλατφόρμα DesignView του EUIPO βρίσκεται πλέον το σύνολο των ελληνικών σχεδίων μέχρι σήμερα, ενώ η ενημέρωση του DesignView γίνεται καθημερινά από τον ΟΒΙ με αυτοματοποιημένο τρόπο.
Στο πλαίσιο νομοθετικών προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας ο ΟΒΙ συμφώνησε στην:
εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση χρήση και αποκάλυψή τους
στη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΣυΒΙ)
στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
στη θεσμοθέτηση ανοικτών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και καθιέρωση της δυνατότητας σύστασης κοινοπραξιών εκμετάλλευσης τεχνολογίας
την R&D Πολιτική βασισμένη σε δεδομένα (Evidence/Data-based Policy)
Παράλληλα, προγραμμάτισε και υλοποίησε ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, μερικές από τις οποίες είναι:
«Τα ΔΕ στον κλάδο των καλλυντικών: Στρατηγικές προστασίας και εμπορική εκμετάλλευση», συνέδριο στις 15 Απριλίου 2016 σε συνεργασία με το European Patent Academy του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ)
«Εφευρέσεις στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων: Ο δρόμος για την αγορά», συνέδριο στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2017 σε συνεργασία με το European Patent Academy του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ)
«Η Στρατηγική της Ενιαίας Αγοράς – Διανοητική Ιδιοκτησία», ημερίδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) στις 29 Φεβρουαρίου 2016.
Συνδιοργάνωσε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας δύο εκδηλώσεις, α) Ημερίδα με θέμα Υπηρεσίες και δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στις 8 Μαρτίου 2016 στο κτίριό του και β) σεμινάριο με θέμα WIPO: Διάλογος με την Επιστημονική Κοινότητα και τους Εφευρέτες στις 10 Μαρτίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.
Διπλή εκδήλωση του ΟΒΙ με το EU OBSERVATORY: «Επιβολή των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ): Υποστήριξη Αρχών Επιβολής ΔΔΙ στην Αναγνώριση Προϊόντων που Παραβιάζουν Δικαιώματα», σεμινάριο και Workshop με θέμα Eπιβολή Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ): Υποστήριξη Δικαιούχων και Εκπροσώπων Εταιρειών στη Χρήση της Βάσης Δεδομένων για την Επιβολή Δικαιωμάτων ΔΙ και στην Υποβολή Αιτήσεων Παρέμβασης Τελωνειακών Αρχών, στις 3 Νοεμβρίου 2016
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΒΙ κατέληξε στη διατύπωση Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου για τον ΟΒΙ για τα έτη 2015-2018.
Οι στρατηγικοί στόχοι που υλοποιήθηκαν ήταν:
Η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών προς την κοινότητα της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Η εσωτερική ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του Οργανισμού
Η συνεχής και ενεργός συμμετοχή στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων συνεργασίας που αναπτύσσονται από διακρατικούς Οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ) και το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΟΗΙΜ)
Η συνεργασία με άλλους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Η συμμετοχή στην ανάπτυξη της νομοθεσίας για τη Διανοητική Ιδιοκτησία και η εκπροσώπηση της Ελλάδας στα διεθνή fora
Δημιουργήθηκε Επιτροπή Φορολογικών Κινήτρων ΔΕ του ΟΒΙ, στο πλαίσιο της διαρκούς υποστήριξης του κοινού του
Η ανάπτυξη και παροχή Νέων Υπηρεσιών
Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού σύστημα που θα στηρίζει τις δράσεις και τις λειτουργίες του Οργανισμού
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη συστήματος και διαδικτυακών υπηρεσιών που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων με το ΕΡΟ για την ορθή λειτουργία του Μητρώου του (FederatedRegister), ώστε να περιλαμβάνεται και τα δεδομένα των ελληνικών ΔΕ
Επίσης,
Προχώρησε στην προετοιμασία της πιλοτικής λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Θυρίδας του ΟΒΙ
Ολοκλήρωσε τα Προγράμματα Συνεργασίας μεταξύ ΟΒΙ και Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΟΗΙΜ), των οποίων οι δράσεις εντός του 2015 ήταν α) η ολοκλήρωση του πολυετούς προγράμματος CFP, με προσαρμογή της εφαρμογής Backoffice β) η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής CommonSoftware για τη συνολική διαχείριση των Βιομηχανικών Σχεδίων, γ) δημιούργησε Ομάδα Έργου παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών βιομηχανικών σχεδίων (e- Services for Designs) και ολοκληρώθηκε η προσαρμογή της εφαρμογής e-services, η οποία επιτρέπει στους δικαιούχους και πληρεξούσιους εθνικών Βιομηχανικών Σχεδίων να καταθέσουν ηλεκτρονικά αιτήσεις μεταβολής στον τίτλο τους.
Παράλληλα, προγραμμάτισε και υλοποίησε ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, μερικές από τις οποίες είναι:
- Διοργάνωση με το EU OBSERVATORY, στις 19 Φεβρουαρίου 2015, εξειδικευμένου σεμιναρίου με τίτλο «Σεμινάριο για την επιβολή Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας . Υποστήριξη Αρχών επιβολής ΔΔΙ στην αναγνώριση προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώματα».
Συμμετοχή σε Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (GR DESIGN ΔΡΑΣΕΙΣ) που αφορούσε στο Ελληνικό design και τις γραφιστικές τέχνες, και διήρκησε έναν ολόκληρο μήνα (18 Απριλίου – 17 Μαΐου 2015)
Διοργάνωση μονοήμερου σεμιναρίου για τα Κοινοτικά Σχέδια & Υποδείγματα, στις 15 Νοεμβρίου 2015, το οποίο απευθυνόταν σε ανερχόμενους σχεδιαστές, κυρίως σπουδαστές, στην περιφέρεια στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο Τμήμα Σχεδιασμού Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου που λειτουργεί στην πόλη της Καρδίτσας.
Πλαίσιο έναρξης συνεργασίας με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στις 14 Δεκεμβρίου 2015, με εκδήλωση στον συνεδριακό χώρο του Ιδρύματος για την ενημέρωση των ερευνητών του ΕΙΕ για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΒΙ .
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον OHIM και στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην πάταξη της πειρατείας, της αντιγραφής και της παραποίησης των προϊόντων, εξέδωσε ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια για τις επιπτώσεις τους στον τομέα της υγείας και της οικονομίας. Συνολικά 25.000 από αυτά διανεμήθηκαν το Δεκέμβριο του 2015 (περίοδος Χριστουγεννιάτικων Εορτασμών) σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών και την αποτροπή τους από αντίστοιχες αγορές και καταναλώσεις.
Πιστοποιήσεις:
- Ο Οργανισμός πιστοποιήθηκε το 2015 κατά ISO 9001:2015, για τη συνολική διαδικασία διαχείρισης και χορήγησης τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας καθώς και για την παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης
- Συνέχισε και εφάρμοσε επιτυχώς το ISO 14001:2015 που αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση.
- Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (01.01 – 30.06.2014) ο ΟΒΙ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία 5 διεθνείς εκδηλώσεις, 2 εκ των οποίων είναι τα συνέδρια “Conference on IP Enforcement” και “Διανοητική Ιδιοκτησία και Ιατρική Καινοτομία. Προκλήσεις για το μέλλον”. Επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) κ. Francis Gurry και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ) κ. Benoit Battistelli πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας ο ΟΒΙ συντονίζει με επιτυχία τις ομάδες εργασίας στον WIPO και στο Συμβούλιο της ΕΕ, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.
1. Επιπλέον, ο ΟΒΙ διοργανώνει 29 ποικίλες άλλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν σεμινάρια, ημερίδες, εκθέσεις, επισκέψεις εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ - Ο ΟΒΙ θέτει σε πιλοτική λειτουργία την Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Αίτησης Καταχώρησης Βιομηχανικού Σχεδίου ή Υποδείγματος. Η υπηρεσία αυτή αναπτύσσεται σε συνεργασία με τον ΟΗΙΜ (Γραφείο Εναρμόνισης Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ)
- Ολοκληρώνεται το Κοινοτικό Πρόγραμμα IPorta που στοχεύει στην ενδυνάμωση των ΜμΕ της Ευρώπης.
- Ο ΟΒΙ αποκτά σελίδα στο U-Tube και τοTwitter.
- Υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας με τα ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 02 Δεκεμβρίου, ο ΟΒΙ πραγματοποιεί στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO PALACE μεγάλη έκθεση για τα βιομηχανικά σχέδια με τίτλο GREEK DESIGN=GOOD DESIGN. Συνολικά εκτέθηκαν 313 δημιουργήματα 143 δημιουργών, σε επιφάνεια 900τμ., προσελκύοντας 4500 επισκέπτες και σημειώνοντας περισσότερες από 175 συναλλαγές. Αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση εξωστρέφειας στο ιστορικό του ΟΒΙ και είναι μέρος στοχευμένων του δράσεων για την προώθηση και προβολή του Ελληνικού design.
Στις 8 Οκτωβρίου ο ΟΒΙ πραγματοποιεί τη δεύτερη βράβευση παιδικής δημιουργικότητας. Η τελετή διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις του ΟΒΙ, όπου απονέμονται 3 βραβεία για δημιουργικές ιδέες που αφορούν εφευρέσεις και 3 για βιομηχανικά σχέδια, σε 9 συνολικά παιδιά. Τα βραβεία απονέμει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Σκορδάς
32 διαφορετικές εκδηλώσεις που αφορούν ημερίδες, επισκέψεις, εκθέσεις , εκπαιδευτικά προγράμματα, συνθέτουν μια χρονιά με αξιοσημείωτη δράση εξωστρέφειας
Συνεχίζεται το Κοινοτικό Πρόγραμμα IPorta με την ανάπτυξη και βελτίωση υπηρεσιών και εργαλείων διαχείρισης Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Ο ΟΒΙ αποκτά σελίδα στο Facebook
Ο αριθμός των βιομηχανικών σχεδίων που επιζητούν προστασία φαίνεται να ανακάμπτει μετά την υποχώρηση της αποχής της κρίσης (2011 – 2012) (με αύξηση της τάξεως του 40%)
- Μέσα από Πρόγραμμα Συνεργασίας με τον ΟΗΙΜ, ο ΟΒΙ διοργανώνει δύο μεγάλα Συνέδρια που αφορούν το “design” με τίτλο “Good Design = Good Business”. Τα συνέδρια αυτά πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο κέντρο “ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ” στις 4.12.12 και στη Θεσσαλονίκη στο “THE MET HOTEL” στις 6.12.12 και σημείωσαν εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.
- Ο ΟΒΙ συμμετέχει στο πρόγραμμα συνεργασίας του ΟΗΙΜ για την ανάπτυξη της διαδικτυακής υπηρεσίας DesignView. Πρόκειται για παροχή μιας κεντρικής, πανευρωπαϊκής πύλης πρόσβασης σε όλα τα καταχωρημένα σχέδια και υποδείγματα που διαθέτουν τα εθνικά γραφεία που συμμετέχουν.
- Εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 237/05.12.1012) σύμφωνα με την οποία εκσυγχρονίζεται ο τρόπος υποβολής αιτήσεων για χορήγηση τίτλων από τον ΟΒΙ, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας. Ο ΟΒΙ θα προετοιμάσει Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
- Συνεχίζεται η συμμετοχή στο Κοινοτικό Πρόγραμμα IPorta με το οποίο παράγεται έργο που στοχεύει στην υποστήριξη των ΜΜΕ σε ότι αφορά την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των προϊόντων διανοητικής ιδιοκτησίας.
Τροποποιείται το ΠΔ/77/1988 που αφορά τη σύμβαση για τη χορήγηση Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Ολοκληρώνεται το Κοινοτικό Πρόγραμμα IPeuropAware που αφορά τη στήριξη των ΜΜΕ σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας και αρχίζει το διάδοχο πρόγραμμα “IPorta”, στο οποίο εντάσσεται ο ΟΒΙ.
Υλοποιείται σύστημα ηλεκτρονικών φακέλων με ψηφιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν τη διαδικασία χορήγησης ΔΕ και ΠΥΧ (Πρόγραμμα Phoenix, του ΕΓΔΕ).
Μέσα από τα Προγράμματα Συνεργασίας με τον ΟΗΙΜ, πραγματοποιούνται σημαντικές ημερίδες στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σύρο και νέα πληροφοριακά έντυπα για την προώθηση των βιομηχανικών σχεδίων, ενώ μέσα από το Πρόγραμμα ΝΑΡ του ΕΓΔΕ, δημιουργείται μια νέα εφαρμογή λειτουργίας infokiosk με σκοπό την άμεση ενημέρωση των χρηστών.
- Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκθέσεις έρευνας με αιτιολογημένη γνώμη.
- Εμπλουτίζεται ο ιστοχώρος του ΟΒΙ. Δημιουργείται η διαδικτυακή πύλη Euraxess με σκοπό την παροχή βοήθειας στην κινητικότητα των ερευνητών και ειδική σελίδα για τις ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
- Εκδίδεται ο Νόμος 3842/2010 που θεσπίζει φορολογικά κίνητρα για τους ευρεσιτέχνες.
- Στοχεύοντας στη στήριξη των ΜΜΕ και στο πλαίσιο του Προγράμματος IPeuropAware και του “Cooperation Agreement OHIM-OBI”, ο ΟΒΙ, εκτός των άλλων, πραγματοποιεί στοχευμένα σεμινάρια και πάνω από 10 χρήσιμα «εργαλεία» για τη διαχείριση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
- Εκδίδεται επετειακό ιστορικό λεύκωμα με επιλογή από τα πρώτα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα.
Ο ΟΒΙ εφαρμόζει από τις 28.07.09 σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008, για το μεγαλύτερο πεδίο των δραστηριοτήτων του.
Εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση ΥΑ 1594/04.08.2009, για τη «Διαδικασία Κατάρτισης της Έκθεσης Έρευνας ή της Τελικής Έκθεσης Έρευνας από τον ΟΒΙ», με την οποία προστίθεται η δυνατότητα σύνταξης Έκθεσης Έρευνας με αιτιολογημένη γνώμη, από τον ΟΒΙ.
Προετοιμάζεται Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την «Τροποποίηση των ΠΔ 77/1988 (ΦΕΚ Α΄ 33) κατ’ εφαρμογή της Πράξης Αναθεώρησης της Σύμβασης για τη χορήγηση των Ευρωπαϊκών ΔΕ της 29ης Νοεμβρίου 2000 που κυρώθηκε με το Ν. 3346/2005».
Ο ΟΒΙ συμμετέχει στο Πρόγραμμα IPeuropAware της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη βοήθεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για την πάταξη της αντιγραφής / πειρατείας προϊόντων. Στα πλαίσια του Προγράμματος πραγματοποιείται πλήθος ενεργειών μεταξύ των οποίων σχετικό σεμινάριο απευθυνόμενο στις ΜΜΕ, με μεγάλη επιτυχία.
Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο ΔΕ, εξειδικευμένο Σεμινάριο για Εθνικούς Δικαστές, για τις εκδικάσεις διαφορών από ΔΕ.
• Ο ΟΒΙ εορτάζει με μεγάλη επιτυχία τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Στην ίδια τελετή πραγματοποιείται η τρίτη βράβευση ελληνικών εφευρέσεων.
• Εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση 11475 ΕΦΑ 2388 σχετικά με τη «Διαδικασία κατάθεσης αίτησης στον ΟΒΙ για εξάμηνη παράταση της διάρκειας ισχύος του συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας για παιδιατρικά φάρμακα» (ΦΕΚ Β’ 1165/25 Ιουνίου 2008)
• Προετοιμάζεται σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη «Διαδικασία Κατάρτισης της Έκθεσης Έρευνας και της Τελικής Έκθεσης Έρευνας από τον ΟΒΙ».
• Πραγματοποιείται πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς επίσης και επισκέψεις σε εταιρίες και Τεχνολογικά Πάρκα.
• Τίθεται σε λειτουργία η νέα ιστοσελίδα του ΟΒΙ, πλήρως ανανεωμένη.
• Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που απευθύνεται σε παιδιά της Έκτης τάξεως του Δημοτικού συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ γίνεται η πρώτη βράβευση παιδικής δημιουργικότητας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων του ΟΒΙ, από δημιουργίες παιδιών που πρωτοσυμμετείχαν στο πρόγραμμα.
• Πραγματοποιείται αύξηση 5% στις αιτήσεις για εθνικό ΔΕ και 14% στον αριθμό των αιτήσεων για προστατευόμενα βιομηχανικά σχέδια.
• Σημειώνεται αύξηση κατά 23% των Εκθέσεων Έρευνας που πραγματοποιήθηκαν από τους εξεταστές του ΟΒΙ.
• Συμμετοχή στο κοινοτικό πρόγραμμα IPeuropAware.
Σημειώνεται αύξηση 10,8% στις αιτήσεις για εθνικό ΔΕ και 96% στον αριθμό των αιτήσεων για προστατευόμενα βιομηχανικά σχέδια .
Προετοιμάζεται σχέδιο Π.Δ. για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική στον τομέα λήψης μέτρων προστασίας και διασφάλισης των δικαιωμάτων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Προετοιμάζεται σχέδιο Υ.Α. σχετικά με τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης στον ΟΒΙ για εξάμηνη παράταση της διάρκειας ισχύος του ΣΠΠ για παιδιατρικά φάρμακα.
Προετοιμάζεται σχέδιο Π.Δ. για την τροποποίηση του ΠΔ 77/89 για αναθεώρηση σε διάφορα θέματα χορήγησης Ευρωπαϊκού ΔΕ.
Ολοκληρώνεται το έργο “Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση σε θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας ” του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”.
Αυξάνεται ο αριθμός των εξεταστών του Οργανισμού σε 14, προκειμένου να ανταπεξέλθει ο ΟΒΙ στις νέες ανάγκες μετά την αύξηση των αιτήσεων για τίτλους προστασίας που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Πραγματοποιείται πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς επίσης και επισκέψεων σε εταιρείες και τεχνολογικά πάρκα και ξεκινά εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που απευθύνεται σε παιδιά της έκτης τάξεως του δημοτικού, με επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις του (σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου).
Ο ΟΒΙ μειώνει και πάλι τα τέλη:
Κατά 59% τα τέλη κατάθεσης αίτησης για χορήγηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας και Πιστοποιητικού Υποδείγματος Χρησιμότητας
Κατά 51% το τέλος για χορήγηση Πιστοποιητικού Προτεραιότητας
Κατά 55% το τέλος κατάθεσης και καταχώρησης σχεδίου και υποδείγματος
Κατά 48% τα βασικά τέλη προέρευνας και κατά 29% το υπόλοιπο κόστος προέρευνας
Κατά 35% το τέλος σύνταξης έκθεσης έρευνας
Κατά 29% το τέλος για χορήγηση βεβαιώσεων
Μηδένισε τα τέλη για το 3ο και 4ο έτος προστασίας των Πιστοποιητικών Υποδείγματος Χρησιμότητας
Μηδένισε τα τέλη για την πρώτη 5-ετία προστασίας των Βιομηχανικών Σχεδίων
Μηδένισε τα τέλη αντιγράφων Τίτλων Προστασίας
Οι χορηγήσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αυξάνονται κατά 9,5%
Οι καταθέσεις Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων με προορισμό την Ελλάδα αυξάνονται κατά 13,7% (*)
Ο αριθμός των προστατευμένων Βιομηχανικών Σχεδίων αυξάνεται κατά 28,4%
Οι χορηγήσεις Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων αυξάνονται κατά 18%
Οι χορηγήσεις πάσης φύσης τίτλων αυξάνονται κατά 16,9%
Οι καταθέσεις τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αυξάνονται κατά 10,2%1
Αναπτύσσεται το Σύστημα Παροχής Διαδικτυακής Υπηρεσίας Νομικής Πληροφόρησης
Διοργανώνει το 13ο Συμπόσιο Ευρωπαίων Δικαστών για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας
Διοργανώνει τη 10η Ετήσια Συνάντηση των χωρών μελών του ΕΓΔΕ για θέματα διεθνούς συνεργασίας
Πραγματοποιεί 11 ημερίδες, 13 ενημερωτικές επισκέψεις σε εταιρείες και συμμετέχει σε 4 κλαδικές εκθέσεις
Σημειώνεται αύξηση 13% στον αριθμό των εθνικών αιτήσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, σε συνέχεια της προαναφερόμενης αύξησης 22,3% του προηγούμενου έτους
(*) Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν τη θετική επίδραση από τη σημαντική μείωση των τελών του ΟΒΙ κατά το 2005, που με βάση τις καταθέσεις και χορηγήσεις του 2006 υπολογίζεται σε 600.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των εσόδων του ΟΒΙ και αποτελεί ουσιαστικά επιχορήγηση της εφευρετικής κοινότητας.
Μείωση και σε ορισμένες περιπτώσεις, μηδενισμός των τελών, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας.
Εισαγωγή ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου για όλο τον ΟΒΙ, με στόχο την απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών.
Κύρωση της Πράξης Αναθεώρησης της Σύμβασης για τη χορήγηση των Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Έκδοση του «Οδηγού Καλής Πρακτικής για τη μεταφορά τεχνολογίας».
Δημιουργία της «Υπηρεσίας μιας στάσης», για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Διοργάνωση συνεδρίου EPOLINE.
Συμμετοχή στην έκθεση που διοργανώθηκε στο Ζάππειο στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Έρευνας & Τεχνολογίας».
Διοργάνωση της έκθεσης «Στηρίζουμε τους εφευρέτες – Προστατεύουμε τις εφευρέσεις» που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΝ
Επίσκεψη του Προέδρου του EPO, Alain Pompidou,
Πλήθος Ημερίδων με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού σε θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.
Δημιουργία νέας οργανωτικής δομής του ΟΒΙ, η οποία εστιάζεται στην αναβάθμιση τόσο των λειτουργιών του ΟΒΙ όσο και της οργανωσιακής προσέγγισης και κουλτούρας του Οργανισμού.
- Πραγματοποιείται η 2η βράβευση ελληνικών εφευρέσεων.
- Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Νέων Εφευρετών στο Τόκιο με δύο επινοήματα Ελλήνων μαθητών.
- Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα “L.I.I.P.”.
- Πραγματοποιήθηκαν 9 ημερίδες, 10 επισκέψεις σε επιχειρήσεις και 4 συμμετοχές σε εκθέσεις.
- Διαμορφώθηκε καινούρια αίθουσα εκδηλώσεων στο κτίριο του ΟΒΙ.
- Το Τμήμα Σύνταξης Εκθέσεων Έρευνας ολοκλήρωσε 377 εκθέσεις έρευνας (μόνο 50 εστάλησαν στο ΕΡΟ λόγω του εξειδικευμένου θέματός τους).
- Επιτεύχθη, στο μεγαλύτερο μέρος του, ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων στις βάσεις δεδομένων του ΟΒΙ.
- Ξεκίνησε μελέτη παροχής νέων υπηρεσιών.
Ο ΟΒΙ λειτουργεί ως γραφείο παραλαβής των αιτήσεων για τα Κοινοτικά Σχέδια και Υποδείγματα (από 01.04.03).
Διοργανώνει με εξαιρετική επιτυχία σε συνεργασία με το ΕΡΟ και το Μουσείο της Λοζάννης, έκθεση με θέμα «Νέα υλικά υψηλές επιδόσεις – Εφευρέσεις και Αθλητισμός» στο Ε.Ι.Ε.
Συμμετέχει σε 16 εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια και εκθέσεις κυρίως στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΑν.
Ολοκληρώνεται ο νέος διαδικτυακός τόπος του Οργανισμού.
Ο ΟΒΙ διεκπεραιώνει πλέον το σύνολο σχεδόν των εκθέσεων έρευνας των εθνικών αιτήσεων.
- Πραγματοποιείται με εξαιρετική επιτυχία η πρώτη βράβευση ελληνικών εφευρέσεων.
- Πραγματοποιείται Συνέδριο με συνδιοργανωτές τον ΟΒΙ και το EPO International Academy.
- Ο ΟΒΙ συμμετέχει σε 16 ημερίδες, σεμινάρια και εκθέσεις.
- Η παραγωγή του Τμήματος Σύνταξης Εκθέσεων Έρευνας αυξάνεται κατά 57% και μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των αιτήσεων που στάλθηκαν για έρευνα στο ΕΓΔΕ.
- Το πρόγραμμα "S.T.I.N.G." ολοκληρώνεται με επιτυχία και το πρόγραμμα "L.I.I.P." ξεκινάει (Linking Innovation & Industrial Property").
Παρουσιάζεται αύξηση 30% των αιτήσεων για εθνικό ΔΕ από το προηγούμενο έτος, αποτέλεσμα που αποδίδεται στην επιτυχημένη εξωστρεφή επικοινωνιακή πολιτική του ΟΒΙ.
Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα που ενσωματώνει την Οδηγία της ΕΕ για την έννομη προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων.
Προβλέπεται διάταξη νόμου για τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν εφευρέσεις και βιομηχανικά σχέδια.
Ετοιμάζεται τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διεθνή κατάθεση βιομηχανικών σχεδίων.
Υποβάλλει πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα «ΕΠΑν».
Λαμβάνει μέρος σε πολλές κλαδικές εκθέσεις.
• Ολοκληρώνεται το έργο της ψηφιοποίησης των ελληνικών ΔΕ έως το 1987, με ταξινόμηση σύμφωνα με το διεθνές σύστημα IPC. Επόμενος στόχος είναι να γίνει το ψηφιακό αρχείο προσιτό και μέσω διαδικτύου.
• Προχωρεί το έργο του ανασχεδιασμού του πληροφοριακού συστήματος του ΟΒΙ.
• Εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση για τα «βραβεία και οικονομική ενίσχυση των εφευρετών».
• Ο ΟΒΙ εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διπλωματική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ΔΕ.
• Συμμετέχει σε ένα πλήθος εκθέσεων, κυρίως με προβολή του συστήματος προστασίας των βιομηχανικών σχεδίων.
• Ο ΟΒΙ ολοκληρώνει το πρόγραμμά του με τη ΓΓΕΤ «Δίκτυο μετάδοσης τεχνολογικής πληροφόρησης με τη μορφή βιβλιοθηκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας».
• Συμμετέχει στο πρόγραμμα “STING” για την αξιολόγηση της καινοτόμου επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου στην Ευρώπη μέσω ΔΕ, σε συνεργασία με το ΕΓΔΕ.
• Ο ΟΒΙ πραγματοποιεί, με τη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Γραφείου ΔΕ ένα μεγάλο πρόγραμμα ψηφιοποίησης όλων των ελληνικών ΔΕ, από το 1920 έως το 1987.
• Προβαίνει στον ανασχεδιασμό του πληροφοριακού συστήματος με βάση πιο σύγχρονη τεχνολογία. Στόχος είναι η διευκόλυνση των εσωτερικών λειτουργιών του ΟΒΙ και η εξυπηρέτηση των πελατών.
• Υπογράφεται Συνθήκη Συνεργασίας μεταξύ του OSIM (Ρουμανικό Γραφείο Πατεντών) και του ΟΒΙ.
• Φιλοξενεί στην Ελλάδα δύο μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις, την PATINNOVA’99 (σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση) και το EPIDOS’99 (σε συνεργασία με το ΕΓΔΕ) με μεγάλη επιτυχία.
• Ο ΟΒΙ ολοκληρώνει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις (με χώρους πλέον μικτής επιφανείας 8.450 τμ περίπου) με την αγορά των υπολοίπων χώρων του κτιρίου όπου εδρεύει (οι όροφοι έχουν ήδη αγοραστεί).
• Ο ΟΒΙ προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας. Η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται πλέον και με απλό έγγραφο, οι δε καταθέσεις μπορούν να πραγματοποιούνται και μέσω τηλεαντιγράφου.
• Προβολή στο κοινό των υπηρεσιών που αφορούν την προστασία των σχεδίων και υποδειγμάτων με συμμετοχή σε εκθέσεις και ημερίδες.
• Προωθείται από τον ΟΒΙ και εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα με τις διατάξεις εφαρμογής του Διακανονισμού της Χάγης και την εθνική νομοθεσία για τα σχέδια και υποδείγματα στην Ελλάδα, τα οποία για πρώτη φορά προστατεύονται στη χώρα μας.
• Προωθούνται υπουργικές αποφάσεις για τα συμπληρωματικά πιστοποιητικά προστασίας για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα φάρμακα.
• Ο ΟΒΙ οργανώνει στην Αθήνα την περιοδεύουσα έκθεση Δ.Ε. με χαρακτηριστικές ευρεσιτεχνίες από όλη την Ευρώπη στα πλαίσια ενός προγράμματος συνεργασίας με το ΕΓΔΕ.
• Ο ΟΒΙ πραγματοποιεί ενημερωτική καμπάνια για την προστασία των σχεδίων και υποδειγμάτων στην Ελλάδα, συμμετέχει σε εκθέσεις, ημερίδες και πολλές εκδηλώσεις.
• Πωλείται το πρώτο κτίριο του ΟΒΙ (Αρτέμιδος & Επιδαύρου) και ξεκινούν ενέργειες για την αγορά του υπολοίπου κτιρίου που στεγάζεται ο ΟΒΙ (Παντανάσσης 5).
• Επίσκεψη κ. Thomas Nails, Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο κτήριο του ΟΒΙ.
• Εκτελούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό.
• Ο ΟΒΙ έχει πρόσβαση μέσα από τα ηλεκτρονικά του αρχεία σε περισσότερα από 30.000.000 Δ.Ε. διεθνώς.
• Εγκαινιάζεται το νέο κτίριο του ΟΒΙ από τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας κ. Α. Πεπονή.
• Εγκαινιάζονται δύο περιφερειακές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.
• Προωθείται για κύρωση ο Διακανονισμός της Χάγης για τη διεθνή κατάθεση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων.
• Προωθείται για κύρωση ο Διακανονισμός του Στρασβούργου που αφορά τη Διεθνή Ταξινόμηση των Δ.Ε.
• Ο ΟΒΙ παραλαμβάνει από το ΕΓΔΕ δύο νέα “juke-boxes” των 500 θέσεων CD-ROM.
• Ο ΟΒΙ εκπαιδεύει αντιπροσωπείες από το Ουγγρικό και Αλβανικό Γραφείο καθώς επίσης και από την Ταϋλάνδη.
• Οργανώνει και φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση των υπευθύνων Δημ. Σχέσεων των χωρών μελών του ΕPO.
• Οργανώνει εξειδικευμένη ημερίδα για τον κλάδο των πυρίμαχων και των κεραμικών και σεμινάριο (εξειδικευμένο για δικηγόρους) σε θέματα Ευρωπαϊκού Δ.Ε. Συμμετέχει επίσης σε εκθέσεις και ημερίδες.
• Παραλαμβάνεται ένας σταθμός εργασίας από το ΕΓΔΕ με σύστημα εγγραφής οπτικών δίσκων (CD-RΟΜ).
• OBI μεταφέρεται στο νέο ιδιόκτητο κτίριό του (Παντανάσσης 5, Παράδεισος Αμαρουσίου).
• Εγκαινιάζεται η πρώτη περιφερειακή ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο Κρήτης.
• Με προσθήκη – τροπολογία (που προώθησε ο ΟΒΙ) παρατείνεται η ισχύς των Δ.Ε. που χορηγήθηκαν με βάση το Ν.2527/20 από 15 σε 20 χρόνια.
• Με τη συμπλήρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος διευρύνεται ο κατάλογος των χωρών που καλύπτονται με την προστασία των τοπογραφιών προϊόντων ημιαγωγών.
• Ολοκληρώνεται το πρώτο ελληνικό CD-ROM.
• Αυξάνονται οι εκθέσεις έρευνας που πραγματοποιούνται στον ΟΒΙ (φθάνουν τις 170).
• Ο ΟΒΙ συμμετέχει στην έκθεση INFOSYSTEM ΄95 καθώς επίσης σε πολλές ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.
• Ο ΟΒΙ συντάσσει τις πρώτες εκθέσεις έρευνας.
• Γίνεται η προετοιμασία για τον πρώτο δίσκο CD-ROM με ελληνικά Δ.Ε. (με στόχο να ολοκληρωθεί το 1995).
• Ο ΟΒΙ εξορμά στην περιφέρεια: Γίνονται επισκέψεις σε 14 φορείς για ενημέρωσή τους σε θέματα τεχνικής πληροφόρησης.
• Λειτουργεί τεχνική και νομική μη δανειστική βιβλιοθήκη.
• Ο ΟΒΙ εκπαιδεύει αντιπροσωπείες από το Ουγγρικό και Μολδαβικό Γραφείο..
• Οργανώνει το Συνέδριο Ομάδας Εργασίας του ΕΓΔΕ για την τεχνική πληροφόρηση, στην Αθήνα.
• Συμμετέχει σε πολλές ημερίδες- συνέδρια κλπ.
• Το προσωπικό του ΟΒΙ αριθμεί πλέον συνολικά τα 63 άτομα.
• Ο ΟΒΙ αγοράζει νέο μεγαλύτερο κτίριο υπό κατασκευή, στον Παράδεισο Αμαρουσίου (Παντανάσσης 5).
• Εγκαινιάζεται η “on line” σύνδεση με τον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή του ΕΡΟ στη Χάγη και ο ΟΒΙ συνδέεται με μεγάλους διαθέτες όπως οι “Dialog” και “Questel”. Υπάρχει πρόσβαση σε περισσότερα από 20.000.000 Δ.Ε. Ο ΟΒΙ διαθέτει επιπλέον 9 CD-ROM “juke-boxes”. Η υπηρεσία τεχνολογικής πληροφόρησης ξεκινάει για πρώτη φορά.
• Ο ΟΒΙ προωθεί την κύρωση της Διεθνούς Συνθήκης της Βουδαπέστης για την προστασία των μικροοργανισμών.
• Ξεκινάει το πρόγραμμα δημιουργίας Νομικής Βιβλιοθήκης με ηλεκτρονική αποθήκευση δεδομένων (Σύστημα Τεκμηρίωσης Νομοθεσίας και Νομολογίας).
• Ξεκινάει το πρόγραμμα ταξινόμησης αρχείου Δ.Ε. από το 1920 (με σκοπό να ολοκληρωθεί το 1994).
• Ο ΟΒΙ συμμετέχει στις εκθέσεις ΔΕΘ και στην «Ευρωμετρική».
• Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό συνεχίζονται.
• Ο ΟΒΙ δέχεται τμήμα των ΤΕΙ για την εκπαίδευσή του σε θέματα αρμοδιοτήτων του.
• Το προσωπικό του ΟΒΙ φθάνει τα 33 άτομα.
• Ο ΟΒΙ παραλαμβάνει ακόμα έναν σταθμό εργασίας CD-ROM στα πλαίσια συνεργασίας του με το ΕΓΔΕ και 4 “juke-boxes”.
• Γίνεται σύνδεση συνολικά 5 σταθμών εργασίας σε τοπικό δίκτυο, κάτω από software δικτύου NOVELL.
• Επίσης, ο ΟΒΙ παραλαμβάνει από το ΕΓΔΕ άλλους 5 σταθμούς εργασίας για την πρόσβαση στο EPOQUE, συμπληρώνοντας συνολικά 7 τέτοιους σταθμούς.
• Ο ΟΒΙ προωθεί την κύρωση της συμφωνίας για τα κοινοτικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
• Προωθεί την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την έξοδο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
• Συνεχίζονται τα προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού και γίνεται επιπλέον αποστολή 4 “experts” από το ΕΓΔΕ στον ΟΒΙ για τον ίδιο λόγο.
• Από το 1988 έως το 1992 χρέη Γενικού Διευθυντή στον ΟΒΙ εκτελεί ο Δημήτριος Μπουκουβάλας.
• Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ από το 1987 έως το 2004 ο Γεώργιος Κουμάντος
- Ο ΟΒΙ προωθεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος Εφαρμογής της PCT.
- Προωθεί επίσης την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την νομική προστασία των τοπογραφιών προϊόντων ημιαγωγών.
- Ο ΟΒΙ αποκτά άλλους 2 σταθμούς εργασίας CD-ROM (συμπληρώνοντας συνολικά 3) και άλλους 2 σταθμούς για πρόσβαση στο EPOQUE, στα πλαίσια συνεργασίας του με το ΕΓΔΕ.
- Επίσης, στο πλαίσιο συνεργασίας του με το WIPO, αποκτά ακόμη έναν σταθμό εργασίας για CD-ROM.
- Συμμετέχει ενεργά στο σημαντικό συνέδριο της ALAI.
- Επισκέπτεται τον ΟΒΙ αντιπροσωπεία από το Ουγγρικό Γραφείο.
- Ο ΟΒΙ αντιμετωπίζει για μια ακόμη χρονιά πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού.
Ο ΟΒΙ εγκαθίσταται στο ιδιόκτητο κτήριο στον Παράδεισο Αμαρουσίου (Αρτέμιδος & Επιδαύρου).
Προωθεί για κύρωση τη Συνθήκη Συνεργασίας για τα Δ.Ε. (PCT).
Ο ΟΒΙ αποκτά τον πρώτο σταθμό εργασίας CD-ROM στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΕΓΔΕ.
Συμμετέχει για 2η φορά στη ΔΕΘ.
Ξεκινούν (αλλά και συνεχίζονται) πολλά προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού.
Ο ΟΒΙ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού.
• Ο ΟΒΙ αγοράζει κτίριο γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου (Αρτέμιδος & Επιδαύρου) στα πλαίσια του ΜΟΠ Αττικής.
• Ξεκινάει η συμμετοχή του ΟΒΙ στο 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΜΟΠ Πληροφορικής».
• Ο ΟΒΙ εντάσσεται στα ΣΠΑ (Σχέδια Περιφερειακής Ανάπτυξης). Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινάει το 1990, για την ανάπτυξη της υποδομής για την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων και τη διάχυση τεχνικών πληροφοριών.
• Τον Αύγουστο του 1989 χορηγούνται τα πρώτα Δ.Ε. για τα οποία σύμφωνα με το νέο σύστημα, έχει προηγηθεί σύνταξη έκθεσης έρευνας.
• Ο ΟΒΙ συμμετέχει για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, με το ΕΓΔΕ.
• Ο νεοσύστατος ΟΒΙ μεταφέρεται από το κτίριο του Υπουργείου Βιομηχανίας στον 3ο όροφο του κτιρίου της ΔΕΠΑ ΑΕ (Λ. Μεσογείων 207).
• Προσλαμβάνει και εκπαιδεύει προσωπικό, το οποίο τελικά μέσα στη χρονιά αριθμεί τα 25 άτομα.
• Αρχίζει να ισχύει (από 1.1.88) το νέο σύστημα προστασίας των εφευρέσεων στην Ελλάδα.
• Συντάσσεται και δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι διατάξεις εφαρμογής της σύμβασης για τα ευρωπαϊκά Δ.Ε.
• Ξεκινάει το 5ετές «κοινό σχέδιο δράσης» (“common action plan”) με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ).
• Εκδίδεται για πρώτη φορά το Ειδικό Δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (που αντικαθιστά το παλαιότερο αντίστοιχο ΦΕΚ).
• Διοργανώνει Σεμινάριο «Μεταφοράς Τεχνολογίας».